Szyszki chodziły za mną już od dawna. Najpierw nie mogłam nigdzie dostać ryżu, a później pojawiły się szparagi, truskawki, rabarbar i o ciężko zdobytej paczce ryżu zapomniałam.Doczekała się jednak swoich pięciu minut.Dziś w wielu przedszkolach odbywają się festyny i kiermasze, na które mamy przygotowują łakocie i smakołyki. I tu przypomina mi się scena z książki
bistro mamaczegoś podobnego, było na drugim miejscu. Bo ja ten piękny proszek pragnęłam dodać do świątecznej paschy. I dodałam! Ale o tym za jakiś czas...W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek,które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak w lodówce sera. Ale miałam za to jakieś resztki orzechów, gorzką czekoladę, kawałek
bistro mamadoniczkach, ta pakowana zdecydowanie za krótkopozostaje świeża po otwarciu.Bo w końcu ile sam człowiek tej rukoli dziennie zje? ;)I ile dni pod rząd może jeść? Kiedy więc połowa paczki była już lekko przywiędła, pomyślałam o zrobieniu pesto.Gdzieś kiedyś widziałam, ale nigdy wcześniej nie jadłam.To pesto powędrowało do kanapeki do poniedzielnych, czyli porosołowych krokietów.One zdjęcia też mają
bistro mamaJakie było pierwsze ciasto, które upiekłam po powrocie do do domu? Śmietanowiec oczywiście. Nie miałam jednak w domu żadnych owoców, które mogłabym do niego dodać. Miałam za to otwartą paczkę z makiem. Dla efektu, bardziej niż dla smaku - dodałam dwie łyżki. mak był delikatnie wyczuwalny, a efekt uwieczniłam na zdjęciach. Śmietanowiec jest ciastem bardzo delikatnym, puszystym i często mylonym
bistro mamałyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę
Piekę, bo lubięmielonego President (w wiaderku) lub innego wielokrotnie mielonego, niesłodzonego200 g serka naturalnego, np. Twój Smak7 jajek3/4 szklanki cukrułyżka cukru waniliowego2 łyżki mąkiskórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczyew. paczka herbatnikówdo podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puderWykonanie:Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy.Białka wraz z reszta cukru
Taste Of My DayLubicie takie połączenie? Czas przygotowania: 15 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:3 buraki (ugotowane)50 g serka koziego ( można zastąpić serem feta)1/2 paczki rukoliprażone pestki słonecznikaoliwa z oliweksól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy liście rukoli, a na nich plastry buraka. Buraki przyprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy serek kozi. Wszystko
kulinarnyJaDziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola
kulinarnyJaJak czujecie się po długim weekendzie? Sezon grillowy rozpoczęty? Dla poszukiwaczy trochę mniej standardowych smaków podaję przepis na koftę jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję
W kuchni wieczoremkarnawale nie może zabraknąć pączków, faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam. Składniki: 30-40 dag mąki 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki śmietany 2 łyżki rumu 1,5 łyżki masła olej do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie dodajemy
Salonik smakówrobiłam, a przepis jest przecież taki prosty. Dlatego postanowiłam, że będą one częścij królowały w moim domu, szczególnie, że znikają w mgnieniu oka. Miłej niedzieli kochani! "Składniki:paczka kwadratowych andrutów - waflipuszka gotowanego słodkiego mleka skondensowanego / gotowego kajmakuSposób przygotowania:Wykonanie jest szybkie i proste. Wafle wykładamy na blat i pojedynczo smarujemy kajmakiem. Każdy następny płat mocno przyciskamy, aby równo rozprowadzić masę
Słodkie PrzyjemnościTydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo sił na ciągłe chichotanie. Ale zanim to wszystko się zacznie, zamierzam wydać trochę pieniędzy w nowo otwierającym się hipermarkecie Auchan w Łomiankach :) To duża sprawa, bo w końcu blisko mnie będzie duży sklep
Słodkie PrzyjemnościTłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie
Słodkie PrzyjemnościMimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka
Słodkie PrzyjemnościWczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się
Słodkie Przyjemności