kartonika* 1 bita śmietana w proszku śnieżka* 3 galaretki w ulubionych smakach* 2 płaskie łyżeczki żelatyny* 3 łyżki cukru pudru* dowolne owoce świeże z puszki lub mrożone* 1 paczka okrągłych biszkoptówSposób wykonania2 galaretki rozpuścić w 250 ml wody, żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do galaretek.Do śmietany dodać śnieżkę i ubić.Do serka dodać
Mix smakuskładniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób wykonania2 galaretki leśne rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jagody umyć i wysuszyć.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć z cukrem pudrem, a następnie
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać
Mix smakułyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę
Mix smakupszennej* 7 łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać
Mix smakuJutro tłusty czwartek, co jest takiego w tym dniu, że wszyscy sięgają po pączki lub faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski
Kulinarna rozmowaneed:a pack of shortcrust pastry ( ~350g)bread crumbs, for dusting300g cherry tomatoesolive oil2 eggs300ml double creamhandful basil leafs, shredded plus some more for decoration50g Parmesan, gratedPotrzebne nam będzie:paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g)bułka tarta do wysypania formy300g pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek2 jajka300ml tłustej śmietankigarść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji50g ParmezanuThe method:Heat the oven
Kulinarna rozmowaalkoholu* sięgnijcie po witaminy w tabletkach ( przed piciem i po piciu zjedzcie kilka tabletek witaminy C lub Rutinoscorbinu ).* i najtrudniejsze – jeśli palicie, spróbujcie już od rana sięgać do paczki dwukrotnie rzadziej ( zawarta w papierosach nikotyna potęguje działanie alkoholu! )_____________________________________________________________________W TRAKCIE IMPREZY:* Razem z alkoholem piciej zwykłą wodę ( wiem, wiem , wielu z Was pewnie powie, że to tak głupio
Ostra na SłodkoNiebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki
Salonik smakówpełnoziarnistej- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka śmietany- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaSzybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.MAK:- 1 puszka gotowej masy makowej- paczka bakalii- 100 ml koniaku- 4 krople zapachu pomarańczowego- 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.Wszystkie
SMYKWKUCHNIProsta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo i ostudzić.Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem. Wszystkie składniki przełożyć
Anioły w kuchnisupermarketach. Firmie Richmont dziękuję za poszerzenie smakowych horyzontów, to było bardzo miłe doświadczenie!Dwa dni po miłej wymianie wiadomości e-mail do moich drzwi zapukał kurier z przesyłką. W paczce znalazłam rewelacyjną szklankę z podstawką i przykrywką. Szklanka jest wysoka, robiona z grubego, mocnego szkła. Idealna do zaparzania herbaty, na pewno będzie mi służyła. :-) Oprócz szklanki, dostałam to co najważniejsze
Szefowa kuchnimożemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).Poza fasolą potrzebujemy:- 1 czerwoną paprykę- garść świeżej kolendry
Smaki Brazyliiczerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię.SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE:CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA: Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka.CZĘŚĆ DRUGA
Smaki Brazyliistołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości
Smaki Brazylii