przepis na karkówkę - 3004 przepisów (strona:13/201)

Zapiekana karkówka po flisacku 479

Zapiekana karkówka po flisacku to świetny pomysł na danie “jednogarnkowe”. W daniu znajduje się mięso, ziemniaki, marchewka, papryka, cebula i boczek, co sprawia, że jest bardzo syte. Pomysł na karkówkę po flisacku podsunął mi mój czytelnik A bazowy przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Przyznam, że karkówka w takiej wersji zachwyciła moje podniebienie, była miękka i aromatyczna(...)wszystkie dodatki wspaniale się z nią komponowały. To jeden z tych przepisów, które zrobicie raz i będziecie do niego wracać. Przygotowanie karkówki po flisacku nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, także jest wspaniałym przepisem dla osób, które nie są biegłe w kuchni. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę

Kuchnia Bazylii
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 178

Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Kuchcik gotuje
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 208

Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)porcji): ok. 1 kg karkówki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej 2 jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki

MyCookBook.pl
Karkówka w ketchupie 209

Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.  Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą(...)Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 - 3 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Cebule obrać

Kuchcik gotuje
Karkówka marynowana w winie 144

Grillowana karkówka marynowana w winie Nie ma to jak soczyste i aromatyczne mięsko z grilla. Dobra marynata nadaje mu kruchości oraz wzbogaca smak i sprawia, że jest bardziej soczyste. Zawarte w niej wino zmiękcza mięso, oliwa konserwuje i sprawia, że smaki przechodzą sobą nawzajem, a słodki dodatek miodu powoduje, że karkówka pięknie się karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku i aromatu(...)Ważne jest aby karkówka poleżała w marynacie przez kilka godzin, lub całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej.     Składniki: 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu Przyprawy: 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii

Blog z Apetytem
Karkówka po rumuńsku , pyszny obiad 167

Karkówka po rumuńsku , pyszny obiad Karkówka po rumuńsku to naprawdę pyszny obiad i to z tych , nad którymi nie trzeba się zbytnio wysilać Udaje się zawsze , bo to prosta potrawa jest.. . Prostota wcale nie pozbawia jej smaku , wręcz przeciwnie jest cała nim nasączona , niczym gąbka wodą po myciu garów Mięso z karczku to chyba jeden z lepszych kawałków naszej(...)stać na baczność . W końcu nawet pośladki zabolą od spinania , więc czasem wyluzujmy … Polecam , szybkie , łatwe , tanie , smaczne . Składniki dla 4 osób : 4 grube plastry , niezbyt tłustej karkówki ( około 2 cm ) 4 łyżki ketchupu 4 łyżki pasty z pieczonej papryki ( upiec czerwoną paprykę w piekarniku z oliwą i zmiksować ) 1 duża cebula 1 łyżeczka wędzonej , słodkiej papryki 1 łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Szufladkowa zapiekanka z karkówką 150

Szufladkowa zapiekanka z karkówką Pyszna zapiekanka z karkówką. Szufladkowa bo układana jak skarpetki w szufladzie na zakładkę Wspaniała roszada warzyw , mięsa i ziemniaków .. Wiem ziemniak to warzywo ale jednak , takie mocno treściwe Namawiam do wypróbowania przepisu , jest prosty i doskonale nadaje się do odgrzania , nawet następnego dnia po przyrządzeniu . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , każdego rodzaju , więc ta także zdobyła(...)uznanie , szczególnie że podpieczona karkówka zrobiła się miękka i aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej

Ogrodnik w podróży
Nadziewana karkówka pieczona w kapuście 5222

Nadziewana karkówka pieczona w kapuście Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem     Składniki(...)karkówki 1 cebula 10dkg wędzonego boczku kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)     *** Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) *** *** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę oraz boczek

Blog z Apetytem
Karkówka w ziołowej marynacie 187

Karkówka w ziołowej marynacie Karkówka jest jednym z najczęściej grillowanych mięs. Najlepiej smakuje gdy wcześniej poleży trochę w pysznej marynacie. Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się wielkim powodzeniem. Polecam dziś fajną ziołową marynatę do karkówki, dzięki której mięso staje się wspaniale aromatyczne, kruche i soczyste!   Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 3 łyżki(...)oleju 4 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 gałązka lubczyku 1 łyżka suszonego oregano (może być świeże) sól, pieprz   *** Karkówkę kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Wszystkie zioła oraz musztardę, czosnek, masło i olej blendujemy razem na gładką masę *** *** Plastry karkówki smarujemy z dwóch stron powstałą marynatą. Mięso przekładamy

Blog z Apetytem
Karkówka z grilla w pysznej marynacie 163

Marynowana karkówka z grilla To mięsko zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na grillu. No cóż, trzeba przyznać, że karkówka z rusztu jest przepyszna, a już szczególnie gdy poleży wcześniej przez kilka godzin w aromatycznej marynacie. Polecam!   Składniki: ok 1kg karkówki Marynata: 1/3 szklanki oliwy lub oleju 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu   *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce

Blog z Apetytem
Karkówka nieco inna niż zwykle 179

Znajoma powiedziała mi o tym przepisie. Bardzo smaczna, aromatyczna karkówka. Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Patelnię rozgrzać i obsmażyć karkówki z dwóch stron na złoty kolor. Ja nie dodałam tłuszczu ponieważ karkówka nie była zbyt chuda. Jak macie chude karkówki to dodać trochę oleju do smażenia. Zdjąć obsmażone karkówki z patelni i i obsmażyć

Kuchnia Pokoleń
Duszona Karkówka z Cebulą 398

Karkówka z Cebulą to pożywne, sycące, a jednocześnie przepyszne danie. Soczysta karkówka ze złocistą, delikatną duszoną cebulką to potrawa idealna na codzienny obiad - ...a pokochają ją w szczególności panowie. Duszona Karkówka z Cebulą - Składniki: ok. 600 g karkówki 3 duże cebule kilka łyżek masła  przyprawy: słodka papryka w proszku, pieprz cayenne, czarny pieprz, sól 3 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka kuleczek pieprzu olej do smażenia 2 łyżki mąki na zasmażkę  Duszona Karkówka z Cebulą - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na ok. 1-cm. kotlety. Następnie wcieramy w każdy kawałek mięsa sporą ilość słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu cayenne, pieprzu czarnego oraz soli. Karkówkę smażymy do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło

Słodka Strona
Karkówka w porach z piekarnika 227

Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki karkówki na złoty kolor z dwóch stron. Zarumienione karkówki położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojonego w pół – plasterki pora i obsmażyć(...)zmięknie. Doprawić delikatnie solą. Wrzucić serek topiony i musztardę. Smażyć mieszając aż się rozpuści. Wtedy wlać wywar, wymieszać i wlać na karkówkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do karkówki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę. W połowie pieczenia można sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić lub podlać lekko wodą

Kuchnia Pokoleń
Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill 261

Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill Jak ciepło i wolne ,to trzeba siedzieć na powietrzu , a nie w kuchni , dlatego warto grillować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następny przepis , który chcę Wam pokazać , to pyszna , soczysta karkówka , marynowana w cebuli i mleku przez(...)wyszło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 szt, grubych na 1 cm plastrów chudej karkówki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka – płaska cukru 1 l mleka – może być chude lub tłuste sól , pieprz do smaku olej do skropienia karkówki Cebulę obieramy i ścieramy

Ogrodnik w podróży
Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :) 282

sumie to nawet bardziej niż pyszna :) Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta! Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy...  Najważniejsze że przepis stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!!  Składniki (na 4 osoby(...)plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian

dobra gospodyni dom wesołym czyni