karkówki1 główka czosnku2-3 łyżki majeranku Kamis1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamissól morska Kamisodrobina olejuCzosnek obrać, duże ząbki przekroić na mniejsze kawałki. Karkówkę ponacinać i w nacięcia wcisnąć czosnek. Karkówkę oprószyć majerankiem i odrobiną soli, odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie karkówkę posypać na wierzchu przyprawą Kamis i przełożyć do woreczka do pieczenia. Skropić
Monia miesza i gotujeRolada z karkówki z sosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle(...)uczucie sytości i przejedzenia oraz wzdęcia. Sama stosuję go doraźnie od miesiąca i przyda mi się także na wielkanocne obżarstwo – w końcu święta, to święta. Rolada z karkówki z pieczonym czosnkiem i sosem chrzanowym starczy dla ok. 4-6 osób (pamiętajcie, że po wypieczeniu zmniejsza objętość). Rolada z karkówki z pieczonym czosnkiem: ok. 2 kg kawałek chudej karkówki wieprzowej
Poezja smakuKarkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. U nas wszyscy uwielbiają karkówkę zapiekaną na różne sposoby, bo to nie tylko smaczna potrawa, ale to danie praktycznie robi się samo. Polecam np. Karkówkę pod pierzynką z pieczarkami w kieszonkach. W tym przepisie karkówka przykryta jest plastrami sera, cebuli, oraz posmarowana jest mieszanką sosu z majonezu i ketchupu. Tak przygotowana(...)karkówka jest idealna na obiad, oraz wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Mięso z karkówki można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną godzinę, aby mięso wstawić do piekarnika, a następnie gotowe danie wyłożyć na talerze. Wszystko robi się samo. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką – wypróbuj mój sprawdzony przepis. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUdało mi się nareszcie kupić karkówkę wieprzową ze znakiem PQS (PORK QUALITY SYSTEM ). Mój kawałek, zdobyty z dużym trudem, ważył ok 1 kg. Ponieważ naczytałam się o znakomitej jakości tego mięsa , postanowiłam je zrobić jak najprościej. W lodówce była jeszcze resztka ostrej paprykowej pasty Rolnika, i właśnie ją postanowiłam wykorzystać do zamarynowania mięsa. Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche(...)całą noc. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni grillowej po ok 5 - 6 minut z każdej strony. Smacznego!Uwaga: Długość smażenia zależy od grubości plastrów karkówki. Po przewróceniu plastrów na drugą stronę, po paru minutach sprawdzałam czy są już usmażone - wyłożyłam jeden kawałek mięsa na deskę i nadkroiłam tak aby zobaczyć czy mięso jest już
Stare GaryWschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki: większa główka białej kapusty 1 kg karkówki
Malinowe Pocałunkirzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni...i znów olej wykorzystałam do marynaty mięsa na grilla ..tym razem ciut inaczej.. karkówka 0,5 szkl.oleju rzepakowego 1 szkl.jogurtu naturalnego przyprawa grillowa Karkówkę pociąć w plastry, lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Plastry karkówki ułożyć w marynacie i odstawić
Moje domowe kucharzeniejakiś czas piekę większy kawałek schabu lub karkówki i podzielony na porcje zamrażam ( część na obiady , część krojona w cienkie plasterki do chleba).Te obiadowe porcje podgrzewam potem w różnych sosach. Sprawdziłam swoje przepisy na karkówkę i okazało się, że nie pokazałam najprostszego przepisu ( tzn. spisywałam przepis na kotlety z karkówki w sosie myśliwskim ale to nie to samo). Czytaj
Buniabaje w kuchniPieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli- dwie
Pasje JolkiPięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.Składniki:-1,5 kg schabu bez kości-0,5 kg karkówki-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, przyprawa do mięs-żelatyna-olej Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem. Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż(...)podstawę.Nacięć może być nawet 5.Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut. Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną.W nacięcia układamy paski karkówki. Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyCzasem najdzie ochota na solidną porcję mięcha...taka nadziana karkówka sprawdzi się wtedy idealnieSkładniki:70 dag karkówki(5 plastrów)1 papryka1 cebula5 ogórków kiszonychsól pieprzzalewa:8 łyzek keczupu łagodnego4 łyzki ostrej musztardy1,5 litra bulionu warzywnegosól,pieprzWykonanie:Kroimy warzywa,cebule na pół i w piórka,ogórki i paprykę w paseczki. Plastry karkówki rozbijamy oprószamy z obu stron solą
Z Majeczką w kuchniDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad.Składniki:100 g fasoli100 g zielonego groszku100 g fasolki szparagowej300 g karkówki1 duża cebula1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki szklanka czerwonego wina wytrawnego kilka kropli tabascoliść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz2 łyżki oliwyPrzygotowanie:Fasolę moczymy(...)całą noc aby zmiękła. Karkówkę kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, dodajemy cebulę, fasolę i wlewamy szklankę wody i wina. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową i groszek gotujemy jeszcze
Niezły MłynekSkładniki: 700 g karkówki, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 6 małych ziemniaków. Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego ząbku czosnku, pieprzu, soli, papryki czerwonej, kolendry, rozmarynu oraz oliwy z oliwek. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy, smarujemy(...)marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W rozgrzane węgielki grilla wkładamy umyte ziemniaki w mundurkach, owinięte folią aluminiową. Karkówkę grillujemy na kratce ok. 30 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny już być upieczone
Aga w kuchniPyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji. Zanim jednak sięgniemy po dodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami. Potrzebujemy:ok. 1,20 kg karkówkikilka łyżek oleju rzepakowegozioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa np. Kucharek lub Vegetamała cebula2 małe ogórki kiszone30
Praktyczna plWedług mojego męża, karkówka to najbardziej smakowity kawałek wieprzowego mięsa... każdy mięsożerca wie o czym mowa :) Można ją przyrządzać na słodko, na ostro i co nam tylko fantazja podpowie... Tą wersję zrobiłam na uroczystą kolację z okazji naszej rocznicy ślubu. Mąż był zachwycony :) Składniki: 80 dag karkówki, 8 plastrów ananasa, 2 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki płynnego miodu, 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki , 1 łyżeczka kolendry (w ziarenkach), sól, pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego. Dodatkowo: olej do natłuszczania formy. Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry i każdy z plastrów przekrawamy na pół. Delikatnie rozbijamy każdy kawałek mięsa. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W miedzyczasie każdy plaster
Delicious TitbitsRoladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem - 2 plastry boczku - garść oliwek zielonych - łyżka masła - pietruszka zielona - oliwa z oliwek - różowy pieprz - oliwa z oliwek Z oliwek, pietruszki i masła robimy pastę za pomocą blendera. Nacieramy roladki, z jednej strony układamy paski boczku(...)zwijamy w roladki, oprószamy przyprawą do karkówki. Marynujemy w lodówce co najmniej 4 godziny. Pieczemy na złoty kolor. Do ziemniaczków: - świeży rozmaryn - masło i oliwa - sól morska
SMYKWKUCHNI