Kozacka karkówka „ Karkówka kozacka , jest pysznym wytworem , powstałym na potrzebę chwili Dokładniej mówiąc , miałam mięso , nie miałam przepisu , jak je zrobić , więc nieco pokombinowałam ,wyszło pysznie . Na pewno będę wracać do tego dania , po pierwsze dlatego ,że nie jest kłopotliwe w przygotowaniu , po drugie , można w nim przemycić warzywa, nawet ,mojemu młodszemu antagoniście Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim(...)smakowała . Składniki na 4 osoby : 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube kawałek selera korzeniowego 2 średniej wielkości cebule gęsty majonez 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki 4 łyżki ketchupu pikantnego pęczek świeżego tymianku starty żółty ser sól,papryka ostra do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Plastry karkówki, układamy na blaszce do pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą
Ogrodnik w podróżynajbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie to pyszne, to proszę jej uwierzyć, to było pyszne :D Do zrobienia takiej pieczonej karkówki potrzebowałam: Składniki: * 1 kg karkówki * 1/3 szklanki ketchupu łagodnego * 3 łyżki majonezu * 4 łyżki sosu sojowego * 5-6 ząbków czosnku * 1 płaska łyżeczka soli * 2 cebule * woreczek do pieczenia(...)miseczce wymieszałam ketchup, majonez i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki. Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika
Pieprzyć z FantazjąMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy , który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru(...)garami:) Do tego przepisu użyłam niezawodnego od lat Majonezu Kieleckiego , który był w kuchni mojej mamy od kiedy pamiętam! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana majonezem i grzybami (10 porcji) Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki
karmelowyKarkówka pieczona w kapuście Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę(...)przepis na nie znajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach Składniki: Składniki: ok 1 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: 1 łyżka kminku 3 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek olej do smażenia *** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami
Blog z Apetytemmałej karteczce (już nawet nie pamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad, święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje(...)wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli więc planujecie zrobić ją na obiad to polecam przygotować ją już dzień wcześniej, a później tylko odgrzać. Smacznego Karkówka z kiszonymi ogórkami Drukuj przepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule
Marta GotujePrzeziębienie odpuszcza, czuję się coraz lepiej i w końcu moje zmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego(...)żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, posypać z dwóch stron przyprawą i poukładać pionowo w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać na mięso. Pieczarki pokroić w kostkę i ułożyć na cebuli. Wierzch posmarować keczupem a potem majonezem. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać startym żółtym
Pieguskowa Kuchniawiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karkówkę i wszelakiego rodzaju dania jednogarnkowe. To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu na rodzinny obiad. Nie jest pracochłonne a mięso podane w takiej formie jestem przekonana, że posmakuje Wam tak samo jak i mojej rodzince. Smacznego! KARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI 1 kg karkówki 1 kg pieczarek(...)cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki keczupu 1 szkl kwasu z kiszonych ogórków 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz, sól, majeranek, mąka, olej do smażenia Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i usmażyć. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami karkówkę, pieczarki
Pieguskowa KuchniaRoladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na obiad. Ja podałam je na imprezie imieninowej i stąd skąpa ilość zdjęć, szczególnie gotowego dania. Wybaczcie mi, nie miałam niezbyt wiele czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso(...)idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje
Pieguskowa KuchniaPrzepis na marynatę do świątecznej karkówki jest w naszej rodzinie od dawna. Ja też już wiele razy ją robiłam i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki(...)papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka
Mama z miastaUwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad(...)był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy
Pobite gary BarbaryBardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę
Pobite gary BarbaryKolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli(...)mielonego 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była dość gęsta, ale płynna
Smak mojego domudoskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych
karmelowyPyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość. Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy(...)nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek. Mięso związujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadło się podczas pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwie warstwy folii). Gotową karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego dwie szklanki wody i przykrywamy naczynie. Wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 160*C. Karkówkę pieczemy przez 100 minut od momentu
Gotowanie i blogowanie