Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko-ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku. Składniki: 1,3kg karkówki bez kości 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 przyprawa do karkówki sól pieprz masło klarowane oliwa Sos: 500ml śmietany 18% 150ml wody 1 zupa cebulowa w proszku 40g suszonych leśnych grzybów Wykonanie: 1. Mięso(...)umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron. 2. Sos: Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami. 3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
Szalona Kuchnia EwelinyBigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)czego już nikt nie chce dojeść . Można także specjalnie , podsmażyć kawałki karkówki , czy kiełbaski ,a najlepiej obu na patelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki
Ogrodnik w podróżyrobię pod wszelakimi postaciami. Ta wersja jest sam raz dla lubiących porządnie podjeść. Fajny pomysł na obiad dla gości i na przyjęcie. Zapraszam do poczytania! Składniki: Na karkówkę: * 1/2 karkówki * sól, pieprz * cebula * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki(...)sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak zamarynowaną zostawiłam na całą noc w lodówce. Karkówkę przed zamarynowaniem zestekowałam. Mam takie fajne domowe urządzenie do przecinania włókien mięsa. Sprawdza się również przy kotletach schabowych
Pieprzyć z FantazjąProponowałam już Wam karkówkę na ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj ) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm przyprawa do karkówki 1 opakowanie 1 duża cebula ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki olej do smażenia(...)masło i mąka do zasmażki 6 łyżek przecieru pomidorowego Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą do karkówki, wymieszaj dokładnie z nią mięso i odstaw na godzinę do lodówki po godzinie wyjmij mięso z lodówki na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż chwilę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJeżeli szukacie pomysłu na szybki, weekendowy obiad to zachęcam do przygotowania pieczonej karkówki z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie. Podczas pieczenia, z mięsa wytopi się bardzo duża ilość wody, więc upieczone warzywa nie będą suche 😋 Składniki na porcję dla 4-6 osób: około(...)karkówki w kawałku 2 marchewki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 mała, czerwona papryka 0,5 kg ziemniaków sól, pieprz ostra papryka Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być za cienkie!) i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na co najmniej 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewki
UgotowaćNAJLEPSZA KARKÓWKA W CEBULI Jak zrobić karkówkę duszoną w cebuli - sprawdzony przepis krok po kroku. To jest dopiero pyszne! Uroczystość rodzinna w planach, impreza lub niedzielny obiad w gronie najbliższych? Ta karkówka zaskoczy wszystkich. Skorzystaj z przepisu i odkryj sekret tej pysznej i łatwej w przygotowaniu potrawy! :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : ok. 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych(...)kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia żaroodpornego. Krok 2. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy tymianek, mieszamy - dodajemy do karkówki. Krok 3. Na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy (w razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz), dodajemy pomidory z zalewą, paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz
Moja Książka Kucharskarazem zwykła karkówka w niezwykłej bo świątecznej odsłonie. Marynowana przez noc w przyprawach korzennych i soku pomarańczowym smakuje rewelacyjnie. Miękka, krucha i niezwykle aromatyczna… po prostu świąteczna Składniki: 1-1,2 kg karkówki 60 g smalcu 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/4 łyżeczki startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego(...)minut. Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku. Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp. Smacznego — BTW 100 g surowej karkówki: 205 kcal, B 19 g, T 14 g, W 0 g. Artykuł
Ola la LCHFświątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku. Składniki: - 1 kg karkówki - 10 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy nożem otwory. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowane w karkówce otwory nadziewamy połówkami czosnku. Olej(...)mieszamy z paprykami, majerankiem, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką nacieramy karkówkę i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny do lodówki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy pół szklanką wody, następnie wkładamy do brytfanki i pieczemy w 180 C przez około 90 minut
Zainspirowana w kuchniKarkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)plastry i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Kawałki karkówki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć z obu stron plasterki mięsa. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć cebule
UgotowaćBardzo lubie karkówkę i chętnie choć rzadko ją przygotowuje. Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 1 kg chudej karkówki 0.80kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek(...)ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia BeatyDzisiaj w temacie świątecznym zapraszam na karkówkę z pończochy. Bardzo lubię wędliny tego typu i często je kupowałam. Teraz miejscowe sklepiki mięsne stracą klienta. Mięso z pończochy jest przepyszne. Wybrałam karkówkę, ale inne części mięsa też smakują doskonale. Następnym razem skuszę się na schab KARKÓWKA Z POŃCZOCHY 1 kg karkówki (najlepiej wąski kawałek) 0,5 szkl cukru 0,5 szkl(...)listki laurowe Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do naczynia (najlepiej szklanego) obsypać cukrem i dokładnie natrzeć nim mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Po upływie doby karkówkę dokładnie umyć i ponownie dokładnie ususzyć ręcznikami papierowymi. Włożyć do umytego naczynia i obsypać tym razem solą. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na kolejną dobę do lodówki. Po upływie wskazanego
Pieguskowa KuchniaWitajcie ! Dziś przychodzę do was z pysznym pomysłem na obiad! Jest to karkówka pieczona w sosie powstałym z ketchupu, podana z ziemniakami i do tego sałata ze śmietaną! Trochę czasochłonne ze względu na to, że karkówka wymaga czasu by ją upiec. Ale za to jej smak jest nieziemski! Myślę, że zasmakuje każdemu, kto lubi karkówkę. Spróbujcie koniecznie :) Składniki(...)karkówki 1 cała średnia cebula 300 g ketchupu 150 ml wody 1 łyżka masła oliwa do smażenia sól pieprz papryka słodka papryka ostra Dodatkowo: sałata 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina cukru śmietana oraz ziemniaki Przygotowanie: Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej odstawić
Gotuj z Mąkąteraz, zwłaszcza młode smakują wybornie. Są intensywne w smaku, miękkie w fakturze i soczyste. Do tego ogromnie bogate w witaminy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam kapustę kwaszoną zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli(...)zbędne kalorie. Całość podana z młodymi ziemniakami, obsypanymi pachnącym koprem prosto z własnego ogródka i pozostałą po przygotowaniach kapustą podsmażoną na maśle, jest wprost fenomenalna. Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. Składniki na 10 sztuk: 1 kg karkówki młoda kapusta - 1 główka 1 cebula sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy wykałaczki Wykonanie: Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc
Poezja Smaków - blog kulinarnynajlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim jeszcze powiedzieliśmy sobie sakramentalne " tak ". Najpierw marynował karkówkę przez co najmniej jedną dobę, a później piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu. Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się(...)może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad? " Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata