Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami
VioletoweKucharzeniesię rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne(...)kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli
Kulinarna PokusaUwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica... (link tutaj) 500 g karkówki Przyprawa do karkówki (tutaj) Liść lubczyku (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany 12% 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz Koperek Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny). Po tym czasie pieczemy mięso
VioletoweKucharzenieKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane
Moja Delicjakarkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla
VioletoweKucharzeniePrzygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia
VioletoweKucharzenieNatarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy
VioletoweKucharzenieKupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak(...)upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało. Składniki: 1 kg karkówki 1 kostka rosołowa 6 łyżek oleju 1 szklanka wody suszony majeranek – 2 łyżki suszona bazylia – 1 łyżka sól , pieprz do smaku 3 listki laurowe 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób wykonania: Kostkę rosołową rozgnieść i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami oleju tak żeby nie było grudek, dodać do tego rozgniecione
Na słodko lub wytrawnieczasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki(...)plastrów karkówki400g pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką.Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron.Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby je tylko zakryć. Pieczarki
UgotujmyTo.plwiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach, ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą(...)Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarkówka jest takim mięsem, które zazwyczaj każdemu smakuje. Tym razem karkówka pieczona z imbirem o azjatyckim smaku. Uwielbiam imbir i chętnie go stosuję w kuchni. Marynaty z jego dodatkiem pasują zarówno do mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru(...)sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem: 1 kg karkówki wieprzowej 3 ząbków czosnku
Gotuj w domuPomysł na szybką do przygotowania (nie licząc czasu pieczenia) i bardzo smaczną karkówkę. Mięso najlepiej przyprawić dzień przed pieczeniem, aby "przeszło" przyprawami. Podczas pieczenia utworzy się duża ilość sosu, który można zaciągnąć wodą z mąką lub zblendować wraz z upieczoną cebulą. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 kg karkówki (w całości) 1 cebula przyprawy sól(...)pieprz pieprz cayenne słodka papryka czosnek kolorowy (mieszanka przypraw: czosnku, papryki czerwonej, papryki zielonej, koperku, kurkumy) Najlepiej dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed pieczeniem - przygotować mięso. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć: solą, papryką słodką, pieprzem zwykłym i cayenne. Cebulę obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli. Posypać ją kolorowym czosnkiem. Następnie położyć
Ugotowaćdługiego czasu przygotowania - wystarczy mięso pokroić, przyprawić i przełożyć kawałkami warzyw. Całość włożyć do folii do pieczenia i piec co najmniej 1,5 godziny. Danie idealne na niedzielny obiad. Karkówka przygotowania w poniższy sposób będzie miękka i soczysta, a warzywa będą idealnie ugotowane (nasiąkną powstałym sosem z pieczenia karkówki). Polecam przygotować poniższe danie, do którego przyrządzenia możecie wykorzystać resztki warzyw(...)Składniki na 4 porcje: 1 kg karkówki 1 duża marchewka 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku kilka sztuk pieczarek 5-6 ziemniaków sól, pieprz 2-3 łyżki musztardy sarepskiej przyprawa do ziemniaków Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być za cienkie!). Następnie przyprawić ją solą oraz pieprzem z dodatkiem chilli
UgotowaćOdwieczny dylemat : co zrobić na obiad? Dziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni(...)każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą
Z Majeczką w kuchniSzczerze powiedziawszy to nigdy nie przepadałam za karkówką. Zawsze kojarzyła mi się z bardzo tłustym mięsem, które zazwyczaj serwuje się z grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;) Karkówka w sosie barbecue składniki(...)mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue wykonanie: Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki
Delusional Trine