zabrałam się kilka miesięcy temu za zbieranie informacji do tego tekstu, czyli wyszukiwanie, odwiedzanie lokali i testowanie burgerów, to miałam wrażenie, że tytuł będzie miał w sobie "5". W tym momencie jest to ponad 10 lokali, a dodatkowo mam wrażenie, że burgery spoglądają na mnie z każdego menu. Z jednej strony fajnie, a z drugiej moda na burgery chyba trochę(...)bardzo rozprzestrzeniła się w Kozim Grodzie. Tak czy inaczej burgerami Lublin stoi :)Poniżej moje TOP 10 lubelskich lokali, w których można zjeść burgera. Kolejność przypadkowa.A Wy gdzie najchętniej zamawiacie burgery w Lublinie? Red Rock City, ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3 W Red Rock City byłam dwukrotnie i bardzo dobrze wspominam te wizyty. Było pysznie! Burgery nie są duże
Pasja SmakuBurger ul. Akademicka 4 Lublin[LOKAL ZAMKNIĘTY] Lub Burger był pierwszym miejscem w Lublinie, które zaczęło serwować modne od jakiegoś czasu burgery. Pomysł całkiem niezły, bo w większości miast takie lokale cieszą się naprawdę dużą popularnością. Miejsce też dobrze wybrane, bo chociaż nie jest to Krakowskie Przedmieście, to ul. Akademicka włącza się w studenckie centrum Lublina i na brak(...)klientów właściciele raczej nie powinni narzekać. Po kilku warszawskich doświadczenia z burgerami miałam ochotę poznać smak tych lubelskich. Zastanawiałam się jak przyjmą się u nas. W końcu nie są zbyt tanie, a i nie do wszystkich przemawia opis: "100% wołowiny. Wszystkie burgery to 200g świeżej grillowanej wołowiny podawanej w bułce wypiekanej według naszej wyjątkowej receptury i świeże warzywa
Pasja Smakukolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką(...)chili con carne, sałata, pomidor, ogórek, ser. Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka
Z miłości do słodkościBurger ul. M. Curie-Skłodowskiej 38 Lublin Wczoraj, czyli 1 września nastąpiło otwarcie nowego lokalu z burgerami w Lublinie. Pierwsze spojrzenie na menu i już wiedzieliśmy, gdzie będziemy jedli obiad. Tu Burger przeją lokalizację po dość nijakim lokalu Pasta Prima (byliśmy tam na kilka tygodni przed ostatecznym zamknięciem, ale postanowiłam nie publikować opinii). W karcie znajdziemy głównie burgery, do tego(...)kilka dodatków i sałatki. Za to burgery mają w dwóch rozmiarach: regular i XXL. Lokal jest malutki, mieszczą się w nim zaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą obserwować przygotowywanie zamówionych burgerów, bo cała kuchnia znajduje się za ladą: opiekacz do bułek + grill do burgerów. Ja zdecydowałam się na normalnej wielkości Honolulu
Pasja SmakuBurgery to symbol i pozycja kultowa kuchni amerykańskiej. Niestety kojarzą się głównie z sieciami fast food'ów i śmieciowym jedzeniem. Burgery, które jemy w sieciowych barach są jednak tylko kiepską karykaturą prawdziwych burgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe!Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego(...)wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia.Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych
Smakowity Blog KulinarnyRamen burger, czyli burger w „bułce” z makaronu, to wynalazek Keizo Shimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny(...)kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości.Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów, stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ
Nerds Kitchenjakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery. Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch przepisów zamieszczonych na blogu (burgery I, burgery II) .Wtedy natknęłam się na przepis z bloga Around the kitchen table. Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi(...)zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny (użyłam łopatki)4 łyżki ostrej musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie
Stare Garyjakiegoś czasu w Warszawie wszyscy obserwujemy modne na burgery. Jak grzyby po deszczu wyrastają hipsterskie knajpki, serwujące ten specjał, wg własnych receptur. Wraz z Ukochanym i znajomymi podążamy ich szlakiem, smakując tych wyrobów i oceniając zgodnie z naszą indywidualną skalą, ale ponieważ nie odnaleźliśmy jeszcze burgera idealnego, zdecydowaliśmy wraz z moim Wybrankiem stawić czoło temu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera(...)stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony, tak, by burgery były wilgotne, nie wysuszone, bo będą wiurowate :( Musicie próbować i utrafić odpowiedni moment. FINAŁ, czyli łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni
Taste Of My Daykryć, wychodzi na to, że z takim prawdziwie domowym burgerem jest trochę "zabawy". Przy okazji też trochę frajdy, zaś na końcu prawdziwa uczta :) Szybki posiłek (czytaj "Fast Food") na mieście rzadko mi się zdarza. No chyba, że mnie przypili :) Raczej unikam i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego :) W kwestii kompozycji naszego domowego burgera zdałam się zatem na "bywalca", który(...)odkryje gdzieś coś wartego uwagi i potem mnie ciągnie to tu to tam na "degustację". Zanim przejdę do szczegółów, muszę lojalnie uprzedzić, że taki domowy burger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który
Delicious TitbitsBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej(...)minut, albo do czasu aż sos zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzemburgerywszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki
Stare GaryBardzo smaczne i łatwe do wykonania burgery z niespodzianką wewnątrz ich. Składniki: 1 ½ kg mielonej wołowiny100-150g boczku gotowanego, posiekanego1 szklanka startego sera cheddar1 duża cebula pokrojona w dużą kostkę½ łyżeczki soli 2 łyżki stołowe jasnego piwaPrzygotowanie: W naczyniu połączyć, boczek, cebulę i ser cheddar. Wołowinę połączyć z piwem i doprawić solą. Wymieszać wołowinę, następnie ukształtować z niej 6 placków(...)plackach umieścić mieszaninę boczku z cebulą i serem. Przełożyć je pozostałym plackami i zagnieść boki aby uszczelnić powstałego burgera. Tak przygotowane burgery grillować około 4-5 minut z każdej strony na dużej temperaturze. Burgery nadziewane serem i boczkiem is a post from: naRuszcie.plThe post Burgery nadziewane serem i boczkiem appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest(...)antyseptyczne, wspomaga nasz układ trawienny. Możemy w niej również znaleźć żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2
Tajskie smakiSkoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną kobiecości, czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie z food trucków dziś będzie o burgerach. Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku(...)potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej
ladykitchenMarzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. A że marzenia należy spełniać więc wzięłam się do roboty :) zrobiłam sondę na swoim fanpagu, jakie składniki w polish burger powinny się znaleźć? I wspólnie zadecydowaliśmy, że koniecznie musi być oscypek, kiszony ogórek....Do mięsa dodałam pieprz cayenne marki: Edmir-pol, bardzo intensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy(...)zjedzeniem go, więc rozbiłam na czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje):0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu)sól morskapieprz cayenne tutaj kupisz1 łyżka musztardy Dijon 1 żółtko2 łyżki wody2 posiekanej natki pietruszki2 szalotki2 rozgniecione ząbki
Bon Appetit MałgorzatyChicken burgery...Soczysty filet z kurczaka.Domowej roboty, puszysta bułka.Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.Pomidor i sałata.Kto ma ochotę na jednego?Zapraszam! Składniki:Bułki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren(...)naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi
Gospodyni MiejskaDługo się wybieraliśmy i ciągle coś było nam nie po drodze, ale w końcu się udało i zjedliśmy najlepsze burgery, jakie do tej pory jedliśmy - poza tymi domowymi oczywiście!Burger Room to dosyć nowe miejsce w mieście, ale nazwa ciekawa i na pewno przyciągająca.Co możemy u Nich zjeść?Wszystkie możliwe burgery, obsługa na 5+, Pan zapytał nawet o stopień(...)wysmażenia mięsa, a od Pani, która nas kasowała dowiedzieliśmy się że burgery są grillowane - no to na prawdę wersja light takich śmieciowych jedzonek. Niestety o tych burgerach nie mogę powiedzieć śmieciowe - warzywa świeże, bułka genialna - wypiekana w jednej z żarskich piekarni. Zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca bo na prawdę warto.Zapraszam Was na FB Burger Room, gdzie znajdziecie aktualne
Magiczne Życie MartyBURGER, jest to pyszny lunch, bardzo szybki w przygotowaniu, można go zabrać ze sobą do pracy/szkoły/ na uczelnię i tam delektować się jego smakiem. PAN BURGER :D ~ Burger z płatków jaglanych i otrębów pszennych ze szpinakiem + ziemniaczki ~ Skłądnik: 20g płatków jaglanych 5g otrębów pszennych 60g szpinaku pół trójkącika serka topionego łyżeczka masła przyprawy:sól, pieprz, czosnek, gałka(...)gorącą wodą, doprawiamy (solą pieprzem,czosnkiem, ziołami) i gotujemy do uzyskania bardzo gęstej masy. Następnie przekładamy ją do okrągłej szerokiej szklanki lub innego pojemniczka, który nada kształt naszemu burgerowi i odstawiamy do ostygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, serek topiony i szpinak (u mnie mrożony) . Blanszujemy i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nasz
Kuchenny Skrawek NiebaOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOTJ Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą zimową(...)wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery Składniki na około 4 burgery: · 400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) · 1 papryczka chili · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki papryki czerwonej
Mania Gotowania