Marszałkowskiej. Co nas nie dziwi, bo tłumy chętnych do skosztowania tych "kanapek" z pewnością rosną ;) Więcej info na ten temat znajdziecie na fejsie . W swoim menu Krowarzywa ma kilka burgerów, które goszczą na stałe (Jaglanex, Cieciorex, Warzywex [GF - gluten free], Tofex [GF] i Seitanex) oraz Burgera Tygodnia, który jest opcją zmienną - o tym czego możemy się spodziewać danego tygodnia możemy(...)przeczytać na fejsbuku bądź oczywiście dowiedzieć się w lokalu. Jak widać Krowarzywa pamięta również o bezglutenowcach oferując zarówno bułki, jak i burgery bez glutenu. Jednak pracownicy uczulają, że w lokalu są przygotowywane produkty z glutenem, więc jego śladowe ilości mogą znaleźć się również innych produktach. Wszystko jest dokładnie oznaczone, więc od razu widzimy, na co się decydujemy i w czym
Bananowe Polelokalizacji. Ja zdecydowanie umiejscowiłabym je w jakiejś spokojniejszej, milszej okolicy. Na co postawił właściciel Ugryź Przegryź? Przede wszystkim na krótką kartę, a w niej pizza, burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra(...)ładny, nowoczesny i minimalistyczny. Owszem, podobnych lokali w Polsce jest mnóstwo, ale w Lublinie jeszcze takiego nie widziałam. Ja postawiłam na testowanie burgerów, więc skorzystałam z kuponu na Grouponie. Lokal wymagał wcześniejszej rezerwacji, więc zamówiłam stolik i pozostało czekać do wieczora. Na miejscu okazało się, że sala mimo dość dobrej pory, jeśli chodzi o klientów była prawie pusta. Podeszłam
Pasja Smakusię nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto(...)Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki kaszy manny burgery z soczewicy ( 4 sztuki) 1/2 szklanki
DefinicjaSmakuzdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 150 ml letniej wody(...)łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ok. 2 łyżki czarnego sezamu, burgery 10 szt.: 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, 2 ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda
Moniki Smakołykiniedawna żyjemy burgerami. Uwielbiamy burgery i robimy coraz to nowe. Mamy nadzieję mieć na blogu całkiem pokaźną kolekcję burgerowych przepisów. Następny w planie jest burger z serem pleśniowym. A do takiego sera nic lepiej nie pasuje niż bułka orzechowa. Powiem wam szczerze, że bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem(...)teraz przepis na owe bułki, a niedługo na burgera z tymi bułkami. My akurat zrobiliśmy bułki orzechowe, ale z tego przepisu można robić różne smaki. O tym napiszę pod koniec postu. Przy różnych burgerach (w przyszłości) będziemy odsyłać do tych właśnie bułek i będziemy sugerować z jakim dodatkiem bułki są najlepsze do danego burgera. Na 6 bułek: 400 g mąki
Marder&Marder Manufactureoznacza? Pewnie, że wiecie :) Niedziela, czyli kolejny burgerowy wpis. Zima za oknami, ale kto by się tym przejmował, skoro zaraz na stół wkroczą pyszne, soczyste i rozgrzewające burgery. Rozgrzewające, bo dość pikantne. Dzisiaj burgery Tex-Mex. Z duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki(...)wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie
Marder&Marder Manufacturechili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach równouprawnienia podaję przepis dla mięsożerców, który jest doskonałym uzupełniam tejże fasolowej potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery ze świeżą kolend rą i jalapeno chili Składniki (na ok. 10-12 burgerów) : 1/4 kg mielonej wołowiny (najlepsza(...)burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej bułki razowej lub chleba 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku (lub suszonego i zmielonego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Zebrać razem wszystkie składniki. Jalapeno umyć, wydrążyć i posiekać
Jem więc Jestemburgery ostatnio zapanowała moda. W moim mieście knajpek które serwują je w wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne. 1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki(...)sól i pół łyżeczki musztardy. Wyszedł dobry choć chcę jeszcze nad nim popracować. Wywalić musztardę i znaleźć lepszy substytut majonezu... za to ajvar jak zwykle idealny. 3. Burgery. W usmażeniu dobrych burgerów wołowych kluczowym składnikiem jest woda. Czytałam jeszcze o dodawanej sodzie ale osobiście tego nie robiłam. Ja mięso dobrze urobiłam z przyprawami : pieprz sól i lubczyk
Lubczyk i Waniliaprzecież wszystkiego na hormony się zwalić nie da: street food. Naparzyłam się na wszelkiego rodzaju programy o jedzeniu z ulicy, ślina mi ciekła jak buldogowi. Śniły mi się burgery, makarony, robaki w cukrze, gotowane kukurydze i inne cuda na patyku. Przecież te dwa i pół miliarda ludzi, którzy dzień w dzień korzystają z ulicznego jedzenia nie może się mylić. Podążając(...)się w końcu doczekałam. Zlot food trucków. Całe trzy przystanki ode mnie. Można się nażreć i wrócić spacerem. Niebiosa otworzyły się przy akompaniamencie Young Poppy – If You Want a Burger. I gdyby mój wewnętrzny rozsądek chociaż raz posłuchał Najcierpliwszego, to mój entuzjazm byłby mniejszy, a tym samym nie nuciłabym pod nosem mantry relaksującej, żeby nie zagryzać każdego jęczącego hipstera
ladykitchenczegoś zobowiązuje. My zdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger (19,90 zł) był dostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się na żebro św. Michała(...)Michała było naprawdę sporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera (tyle, że sos był inny). Wrażenia są mieszane, o ile żebro było pyszne i zaspokajało głód, o tyle do burgera mam kilka zastrzeżeń. Jest to danie bardziej slow niż fast
Pasja Smakurecenzji poniżej. Zapraszamy! Wegarnik ul. Jedności 16, Zielona Góra Lokal usytuowany jest niedaleko rynku głównego, co nie stanowi problemu z dotarciem tam. W Wegarniku możemy dostać zupy, dania obiadowe, burgery i rożnej maści desery. Dla każdego więc coś miłego. My skusiliśmy się na początku na"arabski talerz", który zawierał falafele, hummus, ajvar, warzywa i pitę. Całość kosztowała(...)ajvar dodawał pikanterii. Jedną taką porcję zjedliśmy na pół, więc nie najedliśmy się bardzo, ale możliwe, że niektórym mogło by to w zupełności wystarczyć. Na dokładkę wzięliśmy American Burgera (marynowany tempeh, sos bbq, masło orzechowe, sojonez, ogórek). Mamy do wyboru dwa rodzaje bułek - pełnoziarnistą i białą. My wybraliśmy pełnoziarnistą. Burger był przepyszny, bułka również. Marynowany tempeh jedliśmy pierwszy
Bananowe Polekilku dni publikujemy rzeczy związane z hamburgerami. Póki co dodatki, jak sosy, czy frytki. Teraz będzie ostatni dodatek, po nim, jutro, już pierwszy przepis na burgera. Ostatni, ale bardzo ważny. Bo czy ktoś wyobraża sobie burgera bez bułki? Co prawda dawno temu hamburger to był własnie sam kotlet. Legenda głosi, że pochodzi właśnie z Hamburga, z Niemiec. I to właśnie(...)różnymi dodatkami. Tutaj przedstawię wam przepis na bułki bez dodatków (takie jak na zdjęciu), ale na końcu przepisu podam listę składników, których też możecie użyć. W przepisach na burgery będziemy się odwoływać właśnie do tego przepisu na bułki i będziemy sugerować z jakimi składnikami bułki są najlepsze do danego burgera. Na 6 dużych bułek: 500 g mąki 300 ml wody
Marder&Marder ManufactureJest niedziela, są więc burgery. Bo od paru już tygodni mamy cykl burgerowy, co niedzielę właśnie. Ostatnio uraczyliśmy was niesamowitym burgerem z serem pleśniowym ( KLIK ), teraz zaś pora na prawdziwą bombę atomową: 300 g soczystej wołowiny, ocean majonezu i dwa plastry aromatycznego boczku. Lekko pikantne, mocno sycące. Uczta, którą wasz żołądek będzie wspominał do obiadu następnego dnia. A wasze zapchane(...)boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami: Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby
Marder&Marder Manufacturenatrafić na coś roślinnego. Poniżej opisujemy te miejsca, w których jedliśmy, piszemy o tych, w których nam smakowało i podobało się, i o tych, gdzie więcej nie zjemy. ELVIS BURGER Adres: ul. Białówny 9/7, Białystok Elvis Burger to lokal usytuowany w jednej z bocznych uliczek rynku. Miejsce to zajmuje się przede wszystkim sprzedażą burgerów i dań mięsnych(...)ofercie jest także burger wegański z cieciorki. Po przeprowadzeniu "wywiadu co i jak", dowiedzieliśmy się, że jest smażony na oleju na oddzielnej patelni, więc z chęcią się na niego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska to burger w bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami problemy z trawieniem glutenu poprosiła o wersję bez bułki. Panowie tam pracujący
Bananowe Polemięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu(...)dynię zamienić na mak lub sezam. Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo 4 bułki liście młodego szpinaku
pink envelope