wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem:). Wegeburgery to alternatywa dla mięsnych burgerów. Są zdrowe i pożywne, wykonane z kaszy jaglanej, marchwi, prażonego słonecznika i aromatycznych dodatków. Szybkie do przygotowania. W sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać(...)dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Uformuj kotlety i piecz je w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po 20 minutach obróć delikatnie kotlety na drugą stronę. Podawaj burgery z ulubionymi dodatkami
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry! Wiosna w pełni, więc na straganach pełno nowalijek, w tym botwinka. Zainspirowana burgerami z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować podobne na obiad. Obiad lekki i wiosenny. Kotleciki można podać w taki sposób jak zaprezentowałam, ale również wykorzystać do mini burgerów na piknik. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu.... 3. Ostryga japońska; ostryga ładnie podana, świeża... i nic więcej nie trzeba, po prostu idealna. 4. Mus z homara/ burger brioch z homarem; Mus pyszny, świetny w połączeniu z homarem z burgera... ale pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia... 5. Polędwiczka
królestwo garówśmiechu, niemniej przepisy są ciekawe, proste i nie każą nam jechać na Goa po różową sól, co zawsze bardzo doceniamy. Chociaż sałatkę zamawiamy równie często jak steka czy burgera, będziemy korzystać i gotować „jak prawdziwi faceci”! Prawdziwy facet według Cave’a je mięso. Je go dużo i w tradycyjnych, oszczędnych potrawach. Mamy tu zatem przepisy na steki(...)burgery, wołowinę, baraninę, boczek, żeberka. Słowem mięso omal saute. Wszystkich dotkniętych tą opinią wegetarian od razu uspokajamy, że my tu też wypadamy na średnio męskich. Autor zresztą ma dla nas wszystkich propozycję: Want to explore your manly side? Saddle up, pilgrim. Skojarzenia pozostawmy na boku… Prawdziwy facet ogląda telewizję, do której potrzebuje przekąsek, na przykład pikantnych orzeszków. Pikantność jest
GRUBY WAŁEKporównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :) Składniki (na ok. 5 szt. burgerów)5 bułek400 g mięsa mielonego wieprzowego1 cebula2 ząbki czosnkunatka pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki
Pink Envelopemięsa, pikantne z grillowaną cukinią – buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić
Pink EnvelopeSałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być(...)kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do „ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem „ . The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka(...)minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły. Bułki na kebab lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Do burgerów bułkę przecinamy na pół. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajmięs: wołowiny, jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do warzyw, jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów... W składzie mojego sosu jest żółtko, musztarda, czosnek (dość dużo), ocet lub cytryna, oliwa i dodatki smakowe: sól, cukier, można także dodać pieprz. Z podanych ilości wyszedł mi taki mały(...)słoiczek sosu, akurat do 6 burgerów. Oryginalny sos aioli bywa z oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne, nam najbardziej sosy majonezowe smakują na bazie oleju rzepakowego (który jest neutralny w smaku), ale wybór należy oczywiście do Was. Składniki: - 1 żółtko - 2-4 ząbki czosnku - 150ml oliwy lub oleju (u mnie olej rzepakowy) - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 1 łyżeczka
Smaczne Zdrowerozpisywać o cudownych właściwościach cieciorki, bo ważniejszy jest nowy przepis, który dla Was przygotowaliśmy. Dużo ciekawych informacji znajdziecie w tym artykule : CIECIERZYCA - właściwości i wartości odżywcze. A oto nasze burgery :) Kotlety z ciecierzycy z ziemniakami (4-5 osób) Składniki: 1 puszka ciecierzycy vel cieciorki 5 ziemniaków średniej wielkości 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki sezamu 1 większy(...)oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność pomidorów. Smacznego życzymy i pochwalcie się z czym podaliście swoje burgery :) Pozdrowienia gorące
vegetanieJeżeli macie ochotę na burgery, to może spróbujecie upiec domowe bułki? Są mięciutkie i zdrowsze, bo bez ulepszaczy i Bóg wie czego jeszcze. Polecam :) Burgery bezmięsne: przepis Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy AleksandryMój dzisiejszy obiad :) Składniki (na 1 osobę): 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej, dwie garści brukselki (około 25 dkg), 2 łyżki sezamu burgery z przepisu ze strony Przygotowanie: *Kaszę jaglaną dwa razy płuczemy wrzątkiem (porządnie - im lepiej tym będzie smaczniejsza), wrzucamy na ok. pół szklanki wrzącej wody doprawiamy szczyptą soli i tymianku, przykrywany pokrywką i około 15 min. gotujemy na wolnym(...)zagarować :) ). * brukselkę myjemy, czyścimy, obcinamy zbyt długie końce i usuwamy brzydkie listki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości brukselki). *Podgrzewamy burgery na patelni lub w piekarniku - te, które zjadłam dziś były prawie takie - jak z przepisu na blogu http://kwarek.blogspot.com/2014/11/buraczane-burgery.html , ale bez kaszy jaglanej (są wtedy delikatniejsze). * sezam prażymy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy(...)części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników
Słodka Strona