powiedział, że mielić można tylko mięcho??? tym razem na niedzielny obiad postanowiłam zrobić kotlety, burgery, całkowicie wegańskie. Przepis, podobnie jak ten na surówkę, zaczerpnęłam z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera (proporcje lekko zmieniłam). Burgerki są szybkie w przygotowaniu, pełne smaku, aksamitne w konsystencji i jeszcze kuszą zielonymi akcentami bobu i kolendry
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki:300 g łososia bez skóry i ościszczypta płatków chilipół łyżeczki soli1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpół jajkapół łyżki masłasos:pół startego jabłkapół pęczka szczypiorku, posiekanego100
Dzieje kuchennej WiewióryDzień dobry!Mamy nadzieję, że Moo Moo Steak & Burger Club nie musimy Wam przedstawiać, w końcu już dwukrotnie o nich pisaliśmy (tutaj i tutaj) :-).To już trzecie warsztaty w których mieliśmy okazję brać udział w tym sympatycznym i smacznym miejscu. Tym razem poświęcone były połączeniu kuchni jaką serwuje ta restauracja z kuchnią molekularną.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćPODANIE bułki należy odstawić do ostygnięcia na kilka minut, gdyż jeśli pokroicie je od razu, ich miąższ stanie się zbity. OM NOM NOM! Post DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSkładniki na 1 burgera:1 bułka kajzerka z sezamem1 szt. "Pomysł na..." Papirus z czosnkiem i ziołami Winiary2 kotleciki sojowe1 liść sałaty1/2 ogórka konserwowego1/2 szklanki wywaru warzywnego1 plaster sera żółtego1 krążek cebuli czerwonej1 łyżeczka ketchupuPrzepis:Kotleciki sojowe moczymy w gorącym wywarze warzywnym przez ok. 10 minut. Następnie odsączamy je i układamy na Papirusie na rozgrzanej patelni. Smażymy przez
Emcia Pichciszybki obiad, który nie wymaga za dużo pracy. W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;) Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie na moim
Czerwona Porzeczkatuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe.Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
Bernika - moj kulinarny pamietnikrybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce z bułki tartej * kapusta pekińska * pomidor * cebula * ogórki kiszone bądź konserwowe * ulubiony sos bądź
Magiczne Życie Martyciepłą bułkę z kurczakiem , warzywami i sosem. Jeśli ktoś lubi fast foody to ta bułka będzie idealnym rozwiązaniem. I co najważniejsze wiemy jaki skład będzie miał nasz chicken burger bo dajemy do środka bułka to co chcemy. Składniki : * grillowana pierś z kurczaka w ulubionych ziołach * bułka ciabatta * sałata masłowa * pomidor * kiszony ogórek * czerwona cebula * dowolny
Magiczne Życie MartyCześć!Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast fooda. Takiego obrzydliwie niezdrowego, z mnóstwem kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna.Tylko czy
Pora coś zjeśćWitajcie!Niedawno miałam okazję uczestniczyć w wykładzie i degustacji w Moo Moo Steak & Burger Club. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćBiel okryła dachy... nie, to jeszcze nie śnieg ale mroźno się zrobiło.Mam już w sobie więcej spokoju niż jak pisałam poprzedniego posta. Smutek mam w
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos
Malowane smakiemPoniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;) Składniki (na 1-go Big Maca): 1 cała bułka do burgerów 1 spód bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy(...)składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy z nich kulki. Na stole rozkładamy woreczek foliowy, rozgniatamy na nim jedną z kulek i formujemy burgera. Ważne jest, aby burger był gruby maksymalnie na 0,5cm, a jego średnica była mniej więcej taka, jak średnica bułki. Na burgerze kładziemy kolejny woreczek foliowy, a na nim formujemy
My Culinary ArtGrünkern,czyli zielony orkisz to ziarno zbierane w fazie dojrzalosci mlecznej.Posiada juz wszystkie skladniki odzywcze,a jeszcze niewiele skrobii,co z pewnoscia zainteresuje wszystkie osoby dbajace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe szaleństwo z fastfoodem. Kupiła dzisiaj siostra kwadraciki rybne w panierce, więc pozwoliłyśmy sobie dzisiaj zaszaleć :DSkładniki:bułeczka pszennakostka rybna w paniercedwie rzodkiewkikilka plasterków ogórkaodrobina serka
Moje pyszne gotowanieWegetariańskie kotleciki to jedna z tych rzeczy, które mogłaby jeść na okrągło... Milion razy lepsze od mięsnych..Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z
NaKońcuJęzykaKuźnia ul. Północna 30A Lublin Jakiś czas temu postanowiłam, że spróbuję burgerów we wszystkich lokalach, które je oferują w Lublinie. Za sobą mam już wizytę w Lub Burgerze i Ugryź Przegryź Bistro. Jakiś czas temu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych(...)wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie. Lokal w środku jest przestronny, a spora ilość stolików i kanap sprawia wrażenie intymności. Konsumując swoje dania, nie czułam się przytłoczona obecnością innych klientów. Warto zwrócić uwagę na szybko reagującą
Pasja SmakuCześć! Na kulinarnej mapie Krakowa jest niewiele wydarzeń związanych z jedzeniem, porównując chociażby do Warszawy, czy Sopotu, który coraz bardziej angażuje się w imprezy kulinarne.W Krakowie
Pora coś zjeść