kuchni indyjskiej do przygotowania tych małych placuszków używa się mąki z ciecierzycy. Mąkę łączy się z cebulą i przyprawami takimi jak kminek czy kolendra. Bhaji podawać można jako przekąskę czy przystawkę. Koniecznie należy serwować je na ciepło. Moje cebulowe bhaji w przeciwieństwie do tych tradycyjnych powstały z dodatkiem mąki pszennej. Podałam je z fantastycznym sosem śliwkowym. Jeśli zdecydujecie się
mecooksImpreza wkrótce się zaczyna, a tobie wciąż brakuje przekąsek? Jajka faszerowane według tego przepisu zrobisz błyskawicznie, a goście będą całować cię po rękach. Takie są dobre! Składniki: jajka ugotowane na twardo, kawior, wędzony łosoś, ząbek czosnku, świeży koperek, sól, pieprz. Zrób tak: każde jako przetnij na pół, delikatnie wyjmij żółtko i przełóż do miseczki. Ząbek czosnku (jeden na około
Kulinarna Polskameksykańskiej takich jak quesadilla czy tacos. Tortilla z kurczakiem Tortilla na dobre zadomowiła się także w innych kuchniach świata i w wielu domach. Wrapy z tortilli przygotowane jako zimna przekąska na lunch czy na kolację uwielbiają wszyscy. To co wykorzystamy jako nadzienie do tortilli zależy całkowicie od nas. Najbardziej popularne są te z dodatkiem mięsa kurczaka, do którego oczywiście dodawane
mecooksPasta z suszonych pomidorów i sera białego to idealny pomysł na kanapkę jak i przekąskę na imprezę. Podana na chrupkim pieczywie to zdrowa i lekka opcja. Dodatkowo możemy dodać na wierzch świeże warzywa lub wędzonego łososia. Pastę najlepiej nakładać na chrupkie pieczywo tuż przed podaniem. Możemy użyć suszonych pomidorów z żurawiną, które będą do tej pasty jeszcze lepsze
CzarnawisienkaPolaków spędzi Sylwestra u siebie w domu lub u znajomych czy rodziny. Ostatnie dni starego roku to czas planowania Sylwestrowego menu. Podczas ,,domówek” najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski – lekka sałatka, jakieś krokiety lub paszteciki z barszczem, kilka specjałów kuchni amerykańskiej lub meksykańskiej oraz desery. Moja propozycja na pewno ucieszy podniebienia niejednego łasucha. Składniki 1 i 1/2 kg skrzydełek
Kasia i jej kobiecy światSprawdzona propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu. składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 200 g białej części pora 1 winne jabłko (np. szara reneta) 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany świeżo zmielony pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam
babka w formieCześć! Fajna przekąska na Sylwestra, na spotkanie ze znajomymi. U mnie będzie gościć tym razem na stole podczas spotkania sylwestrowego :) Robi się ją bardzo szybko i tak samo szybko znika ze stołu :) Nie ma sztywnego przepisu na wykonanie tych roladek, można dodać coś od siebie. Moja propozycja podania ( z 2 -3 placków tortilli) * 2-3 placki tortilla * serek śmietankowy
Pieprzyć z Fantazjątruskawek , a teraz do tego zacnego grona dołączy także carpaccio z buraków. Carpaccio to bardzo łatwe do przygotowania danie, wygląda cudownie, a smakuje wyśmienicie. Carpaccio z buraka to idealna przekąska na świąteczny czy sylwestrowy stół. Gorąco polecam. Carpaccio z buraka Składniki: kilka ugotowanych lub upieczonych buraków* feta** rukola sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie
Codzienne Gotowaniezabraknąć pysznych serów i wędlin. Deserowy talerz z różnymi serami i mini kiełbaskami to najprostszy przepis na noworoczny bufet. Taki deserowy talerz przyrządzam nawet bez okazji. Jest to idealna przekąska do wina. Sylwestrowy bufet nie może się obyć bez moich ulubionych grzybów. Polecam nadziewane pieczarki , takie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu
codojedzeniaLeicester ( Mimolette albo Cheddar również się nadadzą). Trudno jest się im wprost oprzeć, bo z każdym kęsem uzależniają! Wyjątkowo dobrze smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Szczególnie polecam je jako przekąskę na Sylwestra, czy jakąkolwiek imprezę organizowaną w domu. * SKŁADNIKI na ok. 24 ślimaczki serowe Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru
Food Squaremielonym to kolejna potrawa, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości jak np. zbliżającego się Sylwestra czy minionych Świąt. Stanowi wspaniały obiad, lunch lub przekąskę. Prosta w wykonaniu a zaskakująca w smaku! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami. Jednym słowem jest to danie uniwersalne. Taka pieczona rolada
Ola la LCHFŚledzie i grzyby? 😛 A jak! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli możliwości sróbować takiego zestawienia. Dodatek słodkiej papryki, cebuli i papryki konserwowej podkręca jeszcze smak przekąski. Polecam jako przystawkę np. imprezową! 😍 Składniki: śledzie matiasy rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki) papryka konserwowa sproszkowana słodka papryka cebula olej Wykonanie: Śledzie moczymy
Walijskie Pichceniepysznych, ruskich paluszków . Z zewnątrz kruche w środku delikatne , idealne paluszki do wykorzystania zamiast tradycyjnych ziemniaków . Czy też jako dodatek do barszczu Wigilijnego . Nadają się także jako zimna przekąska , chociaż nam najlepiej smakują na gorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej
Ogrodnik w podróżylubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie
Cooking for Emily