przekąski - 41822 przepisów (strona:1266/2789)

INDYJSKA KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM 142

trzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: 1 szt. małego kalafiora 2 szt. ziemniaków 1szt.małej marchewki 1 szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego

potrawyregionalne
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 144

cudowne chwile.... Koniec roku i przed nami Sylwester. Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia! Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe! Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-) Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu. Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów. Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń

potrawyregionalne
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 153

Dziś na szybko;-) bo i przekąska szybka...ale za to jaka smaczna! Kupiłam plastry wędzonego łososia. Pokroiłam go,dodałam koperek i polałam oliwą z oliwek. Jeszcze tylko odrobina kolorowego pieprzu i soku z cytryny. Obok tatara z łososia ułożyłam pokrojone kapary i czerwoną cebulkę. I tatar gotowy! Smacznego

potrawyregionalne
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 152

Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści

potrawyregionalne
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 157

dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce.   Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość

potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I BUNDZEM 160

Chrupiące czosnkowe zapiekanki    możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 155

cayenne,  zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące. Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety. Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski.  Składniki: 300 g ciecierzycy 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z jednej cytryny otarta skórka

potrawyregionalne
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 140

Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik).   Składniki

potrawyregionalne
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 187

działanie przeciwzapalne. Obniżają poziom cholesterolu.  Mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Uff... to tylko niektóre informacje i  właściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów.  Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje

potrawyregionalne
SEZAMKI 150

Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków   to tylko 200 kcal.  Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin. Sezamki   przywędrowały do nas z Arabii (choć

potrawyregionalne
PLACKI Z DYNI I MARCHEWKI Z CURRY 157

Placuszki kojarzą się z podwieczorkiem i słodką przekąską. Pojawiły się już na blogu słodkie, drożdżowe placuszki z dyni Dziś zaproponuję placuszki na ostro. Dynia, marchew, dymka, czosnek i curry. Proste połączenie a jakże pyszne. Składniki: 300 g kawałek dyni 1 szt. marchewki 2 szt. jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łodyżki dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry firmy

potrawyregionalne
ORZECHY W MIODZIE 125

pewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii.    Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych

potrawyregionalne
ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM 179

dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar. Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami,  skropionej oliwą z oliwek. Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację.    Składniki: (na 3-4 osoby) około 20 szt. zielonych szparagów ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów cieniutkie plasterki

potrawyregionalne
ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 225

naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,  wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku   są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora

potrawyregionalne
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI 3288

Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki  pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku.  Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem   lub  przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania