wspomagania min. przemiany materii działa przeciwbólowo, wspomaga pozbywanie się nadmiaru kwasu moczowego oraz jest pomocna przy zapaleniu stawów. Polecam sałatkę na lekkie i pyszne śniadanie a także jako zdrowa przekąska popołudniem po obiedzie. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 10 kulek wyżłobionych kulek z oczyszczonego z pestek melona Galia 8 jeżyn przekrojonych na pół 1/4 małego świeżego ananasa
Kuchnia PROzdrowotnaochotę na coś innego. Dobre są wtedy szparagi, których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką
W kuchni u MonikiFrykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z sosem majonezowo czosnkowym. Składniki: 550 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii
W kuchni u MonikiPomidor ze świeżą bazylią może być dodatkiem do śniadania, obiadu i kolacji. Również można zrobić sobie taką sałatkę jako lekką przekąskę. Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: (na jedną porcję) 1 dojrzały, duży pomidor, 1/2 małej cebuli, listki świeżej bazylii, sól, pieprz, łyżeczka oliwy extra virgin. Przygotowanie: Pomidora pokroić w grubą kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Do pomidorów
W kuchni u Monikiprzyjaciele je pokochali. Mówią, że to jedne z najlepszych przekąsek jakie mieli przyjemność spróbować. Mam nadzieję, że jeszcze nie jednej, lecz wielu osobom frykasy z mięsem mielonym zasmakują i będą gościć na stole. Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej, 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1łyżka
W kuchni u MonikiŚlimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko
W kuchni u MonikiRoladki z tortilli są bardzo fajnym pomysłem na imprezową przekąskę. Dużym jej plusem jest to, że do środka można dać swoje ulubione składniki. Moim ulubionym połączeniem jest sos majonezowo czosnkowy (przepis na sos majonezowo czosnkowy znajduje się tu - należy jedynie zrobić bardziej gęsty), sałata, pomidory, oliwki i starty ser żółty. Sposób wykonania: Placek tortilli posmarować sosem majonezowo czosnkowym
W kuchni u MonikiKolorowa miseczka z tortilli napełniona ciekawym połączeniem różnych smaków jest bardzo fajną przekąską. Idelnie nadaje się by podczas przerwy w pracy zjeść coś co nacieszy swym wyglądem i smakiem. Wystarczy w domu przygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli
W kuchni u MonikiNadziewane muszle sałatką, to niezwykle dobry pomysł na przekąskę na różne okazje. Moja sałatka, którą nafaszerowałam makaron, to tylko pomysł, którego nie trzeba trzymać się ściśle. Ty możesz wykorzystać i włożyć swoją ulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna. Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych
W kuchni u Monikisię lepiej zwijały. Na każdy placek dajemy sałatę, polewamy sosem czosnkowym i nakładamy farsz mięsno- warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczamy otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów. Smacznego
Kuchnia w czekoladziepaczki na 3 części, można je śmiało zmieścić nawet w kopertówce (przynajmniej mojej). Są doskonałym uzupełnieniem śniadań- zarówno tych w domu jak i zabieranych do szkoły i pracy. Dietetyczna przekąska, z udziałem której możemy stworzyć kanapki czy desery. Ja przegryzałam nimi owocowe gazpacho, przygotowałam śniadaniowe kanapeczki z twarożkiem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką oraz z pastą z wątróbki, a także użyłam
Kuchnia w czekoladziewystarczy już wyżyć się na bananie, i deser gotowy. Albo śniadanie, podwieczorek, a nawet kolacja. Jak się komu podoba, bo pudding ten niezwykle jest uniwersalny. Ja go zjadłam jako przekąskę w ciągu dnia, na drugie śniadanie można by rzec. I muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowało. Chia zrobiły się miękkie, z lekko kwaśnymi malinami i słodkim musem bananowym smakowały wyśmienicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSałatka z rukolą, pomidorami i mozzarellą Pyszna, lekka, świeża sałatka z rukolą, koktajlowymi pomidorkami, mozzarellą i wszystko oblane sosem winegret . Doskonała propozycja na przekąskę, lekką kolację bądź też bardzo fajny dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli 200 g pomidorków koktajlowych 70 g prażonych płatków migdałowych 125 g sera mozzarella 6-7 suszonych pomidorów kilka żółtych pomidorków (można pominąć) sos winegret
na moim stole...