Wiosna, ciepło, słońce… i od razu lepiej. Nie można tak zawsze??:) Cieszymy się ociepleniem, trochę nieśmiało i niedowierzając, że będzie to trwało i że można spakować puchówki i ciepłe buciory. Póki co może lepiej się wstrzymać…:) Zima niestety pozostawiła różne niechciane fałdki i oponki, więc czas zacząć trochę lżej jeść. Więc coraz więcej sałatek, bardziej warzywnie, mniej(...)chleba, mniej cukru. Ale zdrowe słodycze zawsze przecież zjeść, i bez wyrzutów sumienia. Dziś proponuję kakaowo-cynamonowy pudding chia słodzony daktylami z prażonymi jabłkami i gruszkami. Deser, śniadanie albo przekąska w pracy/szkole. Jak lubicie połączenie jabłek i cynamonu to coś dla Was. Cynamonowy pudding chia z jabłkami Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time
Cooking for EmilyKani, nie ma w swoim portfolio żaden inny producent w Polsce oraz większość na świecie. A poniżej przepis z wykorzystaniem jednych z tych przekąsek: Syta i smaczna przystawka z wykorzystaniem kabanosów. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W środku żółty ser i słodka kukurydza, które jeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania
VioletoweKucharzenieróżnego rodzaju imprezach. Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy
Kuchnia MagdaLenyróżnego rodzaju imprezach. Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy
Kuchnia MagdaLenyprzygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego! P.S Zapiekane szparagi są przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, dobry pomysł na Sylwestrową przekąskę
Luźna Kuchniajuż najlepiej poporcjowane i przede wszystkim było sycące i cieszyło oko. Ten przepis to idealne rozwiązanie na piknik, czy też spotkanie z przyjaciółmi, sprawdzi się nie tylko jako smaczna przekąska, czy też pełnowymiarowy obiad, ale jako obiadokolacja zadowoli nie jednego zgłodniałego turystę ;-))). Moja propozycja to idealnie kruche kulebiaki w nowoczesnym wydaniu, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni domowa. Kulebiaczki prezentują(...)wzoru. Kulebiaki przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia 45 minut, temp. 170 stopni C. Kulebiaki w tej formie można spożywać na ciepło bądź zimno. Jako obiad posłuży cała porcja, jako przekąska na szybko, pokrojona na mniejsze kawałki. PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU jako autorski przepis z wykorzystaniem produktu Profi: www.profi.com.pl
SMYKWKUCHNIcebularze. Nie skłonię się do nazwy mini pizze, bo ciasto jest bardzo wyrośnięte. Najbardziej kojarzy się pieczywem z gotowym farszem. Można je podawać na ciepło lub na zimno. To świetna alternatywa na karnawałową przekąskę zamiast pieczywa. Wystarczy każdą focaccię przekroić na 4 części. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 385 ml wody 700 g mąki pszennej(...)piec około 25 minut. Po upieczeniu włożyć kolejną i ponownie piec około 25 minut. Upieczone focaccie podawać w całości lub pokroić każdą na 4 części. Focaccie najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podawać na zimno
Passions hobbies lifeMiało to miejsce w 1968 roku właśnie na Podlasiu. To ser o uniwersalnym zastosowaniu. Jego łagodność doda wyjątkowego smaku przygotowywanym kanapkom, koreczkom i innym przekąskom. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się również do dań na ciepło. Jakiś czas temu z radością poinformowałam Was, że nawiązałam współpracę z MSM Mońki, od której otrzymałam pyszne sery do testowania (więcej informacji
My simple kitchenKabanosy w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich
Programista w kuchniKabanosy w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich
Programista w kuchnitłuszczu kulki z ciecierzycy. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku. Zdrowe i bardzo aromatyczne. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze na ciepło zaraz po usmażeniu, dobrze smakują też po wystygnięciu, jako przekąska. Świetne na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowujemy je zawsze z surowej ciecierzycy, którą wcześniej należy długo moczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu dokładnie odsączamy(...)się klei (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, np. z ciecierzycy), a kulki podczas smażenia trzymają strukturę. Masy wychodzi dość sporo, a falafel, jak wspomniałam, najlepiej smakuje na ciepło, dlatego polecam jej zapas przechowywać w lodówce i sukcesywnie formować i smażyć, dokładnie tyle kuleczek, na ile w danej chwili mamy ochotę. SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE FALAFEL
cool and mintykalafiorem, bezglutenowe. Zamiast bułki dodałam migdały. Mielone dzięki temu mają fajną chrupiąca panierkę i są zdrowsze. Wyszły, lekkie, delikatne klopsik które można jeść na ciepło, zimno. Zapakuje je do pracy, na piknik, jako przekąskę na lunch. mielone: 40 dkg filetu z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki migdałów mielonych 1/3 kalafiora sól, pieprz 1/2 łyżeczki
wesoła kuchniamożna dodać do niego rozdrobnione listki świeżej bazylii. Sos zachowuje swoje walory smakowe nawet do 3 dni. Sos z suszonymi pomidorami pasuje do różnych przekąsek warzywnych, przystawek mięsnych zarówno zimnych, jak i na ciepło. Uwielbiam go zwłaszcza do wędlin, kurczaka i różnych kotletów. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domuTakie drożdżowe paszteciki na pewno sprawdzą się jako dodatek do zupy. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno do ciepłej zupy lub jako przekąska też się idealnie sprawdzą. Ciasto drożdżowe jest trochę pracochłonne, ale opłaci się nam cierpliwość w jego przygotowaniu. Paszteciki z pieczarkami składniki: 1 białko jajka sezam 500 g pieczarek 1 duża cebula Ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional TrinePaszteciki z kiełbaskami i nadzieniem pieczarkowo- serowym, to smaczna przekąska. Idealne do pracy, na śniadanie itp. Smaczne na ciepło i zimno, polecam. SKŁADNIKI : 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 jajko 80 ml oleju 50-80 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Kulinarne Fantazje Marioliprzygotowany ser jest nie tylko świetną przekąską, ale także pyszną bombą kaloryczną. Rewelacyjnie smakuje na ciepło, kiedy kusząco się ciągnie oraz po wystygnięciu w wersji solo lub z ulubionym sosem. Ja mogłabym się nim zajadać do znudzenia... Jeśli nie boicie się kalorii, albo od czasu do czasu pozwalacie sobie na smakowite przyjemności to koniecznie skorzystajcie z przepisu! Polecam. około
Di gotujeKolejny hit wśród imprezowych przekąsek. Można go podać na zimno jak i na ciepło. Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. Dodatek masła sprawia, że chlebek ma maślany posmak. Bogaty środek sprawia, że danie jest bardzo syte! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego 20 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody
VioletoweKucharzeniejuż wszystko. Nasze placuszki bananowe są już gotowe. Takie placuszki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, na deser lub po prostu jako przekąska. Podobnie jak racuchy jabłkowe, są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je więc śmiało zabrać ze sobą do pracy lub na wyjazd. Myślę, że ten przepis docenią również osoby, które
Okiem Blondynki by McBlondiMięsne kulki, czyli idealna przekąska na każdą imprezę. Świetnie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem. Mięsne kulki Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego) 1 jajko pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz
PatiGotujewarzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quichu mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze. Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach. Spokojnie możemy go podać naszym gościom na grilu czy na imieninach Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia
mecooksnaczynia do zapiekania i wstawiłam do nagrzanego do 180 ° C. piekarnika na około 10-15 minut. Gorące podałam na stół. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcecie zrobić szybką przekąskę, albo nawet podać na obiad, to... przepis jest przed Wami. Życzę Smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz
Kuchnia u KrysiDziś na blogu pieczona ciecierzyca lub jak kto woli cieciorka. Z odrobiną przypraw, podana na ciepło lub na zimno, będzie pyszną i bardzo zdrową przekąską lub przegryzką 😍. Zdecydowanie lepszą od przemysłowych chipsów czy też solonych orzeszków. Do upieczenia ciecierzycy możemy również wykorzystać gotowe ugotowanie ziarna z puszki lub ze słoika. Wtedy czas jej przygotowania zdecydowanie się skróci. Pamiętajcie tylko
Kulinarne przygody Gatityzapakować i zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy np.na piknik, do pracy lub na wycieczkę. W okres wakacji jest to fajne rozwiązanie na sytą przekąskę, ponieważ są smaczne na zimno jak i na ciepło. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Paszteciki są pieczone, ale smażone na głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu. Ich wnętrze
Kuchnia Paulettesmiksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Choć najlepszy sos jest na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Przepyszny na ciepło i na zimno. Do mięs, pizzy czy różnych przekąsek. Życzę Wam smacznego! ps. Dziękuję mojej Teściowej za cenne uwagi podczas pisania relacji „barcelońskiej
Szybko Tanio SmacznieTapas podawane na ciepło. Oryginalne chorizo z Madery. Składniki 200 g chorizo, najlepiej gotowanej 1 duża łyżka miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina
R'n'G Kitchennadzieję, nie mniej udana wariacja wegetariańska :) Pastilla w formie pasztecików to bardzo wygodne danie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się
Chilli Czosnek i OliwaKlasyczne połaczenie składników na pyszną pizzę tym razem w połaczeniu z ciastem fracuskim zamiast tradycyjnego ciasta na pizze. Dzięki temu to doskonała przekąska, którą można zrobić błyskawicznie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion SmakówDziś zapraszam Was na rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce
MyCookBook.plrewelacja-na ciepło na obiad,i na zimno na lunch który można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki
Swojskie jedzonkoJeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę. Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche
Marta GotujePrzepyszne! Idealne na ciepło jak i na zimno. Mogą być również jako przekąska do pracy, na spotkanie ze znajomymi czy do zjedzenia np. przy dobrym filmie. Pracy przy nich niewiele i zawsze wychodzą. Przecież to są muffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę
CookYourselfTradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Gosia gotujeZielono, zdrowo i dietetycznie! Brokuły zapieczone z serem mozzarella są idealne na lekką kolację po treningową lub jako niskokaloryczna przekąska. Czy może być coś lepszego niż warzywa na ciepło z ciągnącą mozzarellą i aromatycznymi przyprawami? :) Składniki: 150 g brokułów (mrożonych lub świeżych) 4 plastry mozzarelli oregano, suszone pomidory, bazylia Dużą ilość wody zagotować z dodatkiem pół łyżeczki soli
Chocolate Muffin Blog