przekąska - 23005 przepisów (strona:789/1534)

Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo 159

farszu dodaje się właśni ziemniaki i groszek, tak jak w przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili

Corner With Recipes
Pieczarki faszerowane 148

Pyszna przekąska na imprezę jako przystawka Składniki - 6 dużych pieczarek - 3 plastry szynkowej kiełbasy - 2 jajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki  - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę  - Kapelusze posypać przyprawą  Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone

W królestwie smaków Beaty
Grillowana cukinia z czosnkowym dipem 181

cukinia to moje ulubione letnie warzywo - na blogu jest wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Dzisiaj chyba najprostszy przepis - cukinia grillowana podawana z dipem czosnkowym.  Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki  pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz

Moje Kuchenne Rewelacje
Ladenia - grecka pizza z pomidorami 204

Piec na środkowej półce piekarnika ok 40-45 minut, aż brzegi placka zrobią się  rumiane, a pomidory są przypieczone. Podawać na gorąco lub na zimno, jako posiłek lub przekąskę. Smacznego

Stare Gary
Kotlety z kalafiora 155

Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka

na moim stole...
Placuszki jabłkowe 115

może przekąsimy na deser, czy ciepłą kolację placuszki z jabłuszkiem? z kleksem serka i miodu stanowią doskonałą przekąskę dla dzieci podczas wakacyjnych zabaw w długie, letnie dni Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 jabłka 1 szklanka musli 1 budyń waniliowy po 4 łyżki płatków migdałowych, wiórków kokosowych szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej

kgwjanczewo
Galette z cukinią i serem 146

Galette to rodzaj francuskiego kruchego ciasta. Bardzo smaczna wegetariańska serowa przekąska. Składniki:  Przepis pochodzi ze strony White Plate. Ciasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny   Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego

Moja Galeria Smaku
Marchewka pieczona z tymiankiem 123

Dodatek do dań lub samodzielna przekąska Składniki: 4 marchewki 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy świeży tymianek sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w pióra. Do naczynia włożyć marchewkę z cebulą, polać oliwą, posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w 190 stopniach. W tej wersji marchewka jest al dente. Jeżeli chcemy, żeby

Moja Galeria Smaku
Quinoa z pieczonymi warzywami 123

będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej (quinoa) 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka

Moja Galeria Smaku
Domowe batoniki muesli 125

Idealna energetyczna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, do klubu fitness czy spakować dziecku do szkoły.   Składniki na 6 dużych batoników: przepis zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek

Moja Galeria Smaku
Quinoa z porem i ziołami 131

będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować

Moja Galeria Smaku
Marynowany por z mozzarellą 120

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet

Moja Galeria Smaku
Naleśniki gryczane z rybą 144

Naleśniki na mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula

Moja Galeria Smaku
Truskawki z kozim serem na bagietce 105

Wytworna i elegancka przekąska z truskawkami i kozim serem w roli głównej. Całość kompozycji dopełnia oliwa, sos balsamiczny oraz bazylia. Smaki się tu fajnie przenikają - słodycz truskawki balansuje kwaśny smak octu balsamicznego. Goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: 1 bagietka 200 g truskawek 50 s sera koziego (użyłam twarogu) oliwa kremowy sos balsamiczny (można zastąpić tradycyjnym płynnym octem balsamicznym) listki

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem i winogronami 169

miski dodać porwaną sałatę, przekrojony na pół winogron, pokrojonego ogórka i pomidora, kukurydzę oraz kiełki. Całość doprawić solą i pieprzem. Polać sosem lub octem balsamicznym. Wymieszać. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa :) Smacznego

Moja Galeria Smaku