przekąska - 23005 przepisów (strona:788/1534)

Galette z cukinią i serem 151

Galette to rodzaj francuskiego kruchego ciasta. Bardzo smaczna wegetariańska serowa przekąska. Składniki:  Przepis pochodzi ze strony White Plate. Ciasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny   Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego

Moja Galeria Smaku
Marchewka pieczona z tymiankiem 126

Dodatek do dań lub samodzielna przekąska Składniki: 4 marchewki 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy świeży tymianek sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w pióra. Do naczynia włożyć marchewkę z cebulą, polać oliwą, posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w 190 stopniach. W tej wersji marchewka jest al dente. Jeżeli chcemy, żeby

Moja Galeria Smaku
Quinoa z pieczonymi warzywami 128

będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej (quinoa) 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka

Moja Galeria Smaku
Domowe batoniki muesli 130

Idealna energetyczna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, do klubu fitness czy spakować dziecku do szkoły.   Składniki na 6 dużych batoników: przepis zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek

Moja Galeria Smaku
Quinoa z porem i ziołami 134

będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować

Moja Galeria Smaku
Marynowany por z mozzarellą 126

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet

Moja Galeria Smaku
Naleśniki gryczane z rybą 147

Naleśniki na mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula

Moja Galeria Smaku
Truskawki z kozim serem na bagietce 110

Wytworna i elegancka przekąska z truskawkami i kozim serem w roli głównej. Całość kompozycji dopełnia oliwa, sos balsamiczny oraz bazylia. Smaki się tu fajnie przenikają - słodycz truskawki balansuje kwaśny smak octu balsamicznego. Goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: 1 bagietka 200 g truskawek 50 s sera koziego (użyłam twarogu) oliwa kremowy sos balsamiczny (można zastąpić tradycyjnym płynnym octem balsamicznym) listki

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem i winogronami 174

miski dodać porwaną sałatę, przekrojony na pół winogron, pokrojonego ogórka i pomidora, kukurydzę oraz kiełki. Całość doprawić solą i pieprzem. Polać sosem lub octem balsamicznym. Wymieszać. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa :) Smacznego

Moja Galeria Smaku
Surówka z rzodkiewek 128

Surówka z rzodkiewek, żółtej papryki i marchewki. Doprawiona koperkiem i sosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce

Moja Galeria Smaku
Sałatka z pomidorami i fetą 155

Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory  pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki

Moja Galeria Smaku
Bruschetta z pomidorami i brzoskwiniami 129

Chrupiąca bagietka z pomidorami i brzoskwiniami w towarzystwie podsmażonego czosnku i świeżej bazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 bagietka 2 pomidory kilka sztuk pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sos balsamiczny 2-3 łyżeczki oliwy Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrze

Moja Galeria Smaku
Szaszłyki owocowe 233

Pyszna owocowa przekąska na letnie dni.  Szaszłyki owocowe Składniki: banan - 1 szt ananas - 2 plastry arbuz - 2 plastry winogrona ciemne winogrona jasne czereśnie - kilka szt mandarynka - 1 szt kiwi - 1 szt Sposób przygotowania: Owoce umyć, osączyć. Arbuza , ananasa, mandarynki, kiwi i banana obrać. Kiwi pokroić na półplasterki, mandarynki podzielić na cząstki, banana w plastry, resztę obranych owoców, pokroić

Kuchnia Danusi
Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 199

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Delikatna pasta z kurczaka 203

prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania