prosty chleb - 3416 przepisów (strona:41/228)

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 232

czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie szybkie, proste, kapitalne chrupiące i fantastyczne w smaku. Co prawda trzeba potem przez trzy dni nosić(...)chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był.Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem.Przygotowanie czosnku jest bardzo proste. Trzeba ściąć wierzch jego główki, położyć ją na blasze (najlepiej na folii aluminiowej), skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy 174

Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 182

oraz desery.  Produkty w nich oryginalne, często zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało. Będzie moim "rodzynkiem" :) Upiekłam chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka

Proste Potrawy
Pieczenie chleba 177

papier należy delikatnie, żeby chleba przy okazji nie porozdzierać. 11. Przed ukrojeniem pierwszego kawałka czekamy aż wystygnie (albo przynajmniej ile damy radę, to nie jest takie proste). Zbyt wczesne krojenie sprawi, że chleb się porwie w środku. Ja od siebie tylko dodam, że chleb ten jadłem i on na prawdę rozpiernicza system. Zdecydowanie mogę polecić ten przepis. Do zobaczenia

manslogblog
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 135

Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. To danie jest godne plecenia z wielu względów: jest bardzo proste i nadzwyczaj smaczne, z dodatkiem jabłek smakuje jak szarlotka, jest łatwe do przygotowania i co nie mniej ważne pozwala wykorzystać suchy, czerstwy chleb

Niedzielny kucharz
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 142

WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Posadzone i Zjedzone Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life Twins

Grunt to przepis!
Chleb pszenno-orkiszowy 112

Dzisiaj zapraszam Was na chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam Was do skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski, tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim

UgotujmyTo.pl
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 155

bloga Kuchnia Gucia. Napisał o nim tak: (…) przepis od J. Hamelmana z książki „Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa. Mnie chleb puszysty nie wyszedł, ale to dobrze, bo wolę zwarte pieczywo. Składniki (na dwie keksówki): podaję za Guciem – klik! Zakwas 318 g mąki żytniej chlebowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie 23340

Szybkie i proste, domowe zapiekanki na bułkach i chlebie. Składniki Bułki lub chleb -ok. 5 bułek lub 7-8 kawałków chleba Pieczarki 500g Ser żółty 200-250g Cebula 2 sztuki Sól do smaku Pieprz do smaku Ketchup Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki zetrzeć

Kulinarne Przeboje
Chleb na nocnym zakwasie. 114

zeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na  pieczywo(...)trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut. Po upieczeniu

Agusiowe smakołyki
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 163

przygotowania deserów czekoladowych WYPIEKACZ dostępny jest w promocyjnej cenie tutaj:  http://bit.ly/2mMNkOb BREAD MAKER RBM-M1907E Obsługa urządzenia jest banalnie prosta, polega na umieszczeniu w misie do wypiekania wszystkich składników, wybraniu programu, wagi chleba i koloru skórki jaki chcemy, kliknięcia START. Tyle! Nic skomplikowanego, a wypiekacz obsłuży, bez problemu,  każdy.  To co zwróciło moją uwagę(...)ZIÓŁ I CZARNYCH OLIWEK Chleb bardzo puszysty, struktura miąższu z dużą ilością dziurek, bardzo pięknie pachnie. Skórka chrupiąca ale delikatna. Idealny chleb do maczania w oliwie, czy do podania z pieczonymi pomidorkami. Sprawdzi się świetnie w połączeniu z prostymi dodatkami takimi jak sery białe, czy żółte, lub wędliny. PRZEPIS: - 400 g mąki włoskiej typ 00 - 5 g drożdży suchych

SMYKWKUCHNI
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 141

chleb na tradycyjnym francuskim zaczynie.  Zadziwiająco delikatny, pachnący masłem. Używamy w tym przepisie pate fermentee dzięki czemu chleb zyskuje niepowtarzalną strukturę i charakter.  Dla nas chleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu.  Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu  znajdziesz jak przygotować doniczkę do pieczenia(...)pół.  Przykryj i włóż do lodówki na 8 do 12 godzin aż urośnie dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około 2 do 3 minut - ciasto będzie suche i postrzępione. Miksując (mieszając) dodawaj po kawałeczku miękkiego masła. Mieszaj

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Owsiany chleb z jabłkami 130

Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie(...)wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką

wesoła kuchnia
Chleb paleo z batatów 160

ilością mąki migdałowej albo pominąć, w tym ostatnim przypadku daj jednak ⅔ szklanki mąki kokosowej. Nie możesz jeść jajek? Zobacz, jak można je zastąpić: Zamiast jajek . Przygotowanie takiego chleba jest tak szybkie i proste , że możesz zacząć od rozgrzania pieca. Wymieszaj jajka z batatami i roztopionym olejem kokosowym. Dodaj suche składniki. Na początku ciasto może wydawać się nieco lejące(...)zamiast świeżo ugotowanych batatów, daj takie z wczoraj, z których nieco wilgoci zdążyło odparować. Poza jajkami nie ma tu uczulających składników. Bataty i mąki zwiążą w pewnym stopniu ten chleb, więc prawdopodobnie z powodzeniem możesz użyć zamienników jajek (np. żelatyny albo bananów). Zwykłe ziemniaki należą do roślin psiankowatych, które nie mogą być spożywane przez niektóre osoby z chorobami autoimmunologicznymi (czytaj

PaleoSMAK
CHLEB BEZ MĄKI 146

wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb nam się rozpadnie

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania