Dawno nie piekłam chleba...jakoś ostatnio brak czasu...a taki chleb z gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto pachnący świeżutki gryczany chlebek..i były jeszcze bułeczki [ przepis wkrótce będzie na blogu]..Mieszanki różnych chlebów,różnego rodzaju mąki i inne dodatki możecie kupić w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj
Moje domowe kucharzeniePora Karnawału sprzyja moim eksperymentom w przygotowywaniu mięsa w szynkowarze (kupić można go tu ). Oto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam
Proste PotrawyChleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysiSkładniki:Chleb:500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soli1 saszetka drożdży instant (7g)3 łyżki oleju sezamowego300 ml letniej wodyPowłoka tygrysia:100 g mąki ryżowej1 łyżeczka drożdży
UgotujmyTo.plKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki: Na zaczyn: 2g świeżych drożdży 150g mąki orkiszowej 170g wody Na ciasto właściwe: 15g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody do drożdży cały zaczyn 450g mąki orkiszowej 350g letniej wody(...)łyżka soli 50g siemienia lnianego (plus 1 łyżka do posypania chleba) 50g sezamu (plus 1 łyżka do posypania chleba) Najlepiej wieczorem składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn zwiększy swoją obiętość, więc naczynie musi być większe. Następnego dnia drożdże rozpuścić w miseczce z cukrem i 2 łyżkami letniej wody. Mieszać
kuchnia doskiSzybkie i proste zapiekanki na kolacje. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie jakiejś wymyślnej kolacji to polecam właśnie te zapiekanki. Składniki 200g pieczarek dwie duże cebule około 100 g sera żółtego pieprz sól ketchup olej Przygotowanie Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce, najlepiej na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej(...)podsmażyć cebulę. Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć na dużym płomieniu do odparowania wody. Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem, nałożyć farsz z pieczarek i cebuli, posypać startym serem. Piec w 200C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści, a chleb podpiecze) Upieczone zapiekanki polać ketchupem i można podawać
Facet i nożemaja zakończył się konkurs na który mogliście przesyłać mi swoje przepisy. Zasady były proste, należało w potrawie zastosować Szpinak 1000 listków. A oto trzy zwycięskie przepisy . rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu(...)mieć figurę jak Joanna Krupa to wystarczy Ci Brotzupa w której listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę z czerstwego chleba wykonujemy a potem z całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną
Proste PotrawyDomowy, ciepły drożdżowy bochenek, który obudzi z rana? To możliwe, bo dziś (nieleniwie, niecodziennie, niebanalnie) zapraszam na szybki chleb z suszonymi śliwkami posypany sezamem – wszystko z HELIO Natura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery:) Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika(...)minut (grzanie góra plus dół). Wyjmuję, studzę, kroję, smaruję masłem, podaję. Życzę SMACZNEGO z HELIO oraz udanych wszelakich wypieków każdego dnia! Polecam, bo znam! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę się tym co mam. Pycha
Zasmakuj KuchniPyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion. Składniki (na 1 bochenek): - 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450) - 500 ml ciepłej wody - 1 opakowanie suchych
CookYourselfchleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! Oczywiście krążą różne mity na temat tego, że upieczenie bochenka chleba na zakwasie jest trudne i graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego. Zobaczcie jakie to proste. Natomiast musimy pamiętać o jednym - chleb na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. Rośnie powoli, trwa to nawet kilkanaście godzin, wszystko zależy
Kulinarne przygody Gatityspodobało mi się pieczenie przy użyciu drożdży, więc dzisiaj postanowiłam zrobić chleb. Wierzch posypałam mielonym siemieniem lnianym, a tak sobie a do wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej. Proste i dobre, trochę płaski ten chleb, ale to dlatego, że nie miałam węższej i dłuższej foremki, a co tam, płaskie chlebki też dobre! Składniki 1 szklanka wody 3 - 4 szklanek mąki Rozczyn
Delusional TrinePyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;) Składniki zaczyn: 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki(...)gram mąki pszennej 350 ml letniej wody 100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn
Krakowskie smaki AniChleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki. Składniki: 3 szklanki mąki
Mama Gotujechlebem umawiałam się już od dawna, ale żądał zbyt wiele - całego dnia tylko dla niego. Znaleźć taki dzień było znacznie trudniej niż upiec sam chleb, który w rzeczywistości jest naprawdę prosty. Skąd się wziął? Wymyślił go Chad Robertson, piekarz-pasjonat i założyciel piekarni Tartine Bakery w San Francisco. Jak pisze w swojej książce, opracowanie przepisu i metody zajęło(...)całości za Truflą , której wspaniałe chleby podziwiam od dawna/ Zaczyn: 1 łyżka zakwasu pszennego 50/50 (klik do Trufli ) 200g letniej wody 100 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Wymieszać, przykryć folią, zostawić w temp. pokojowej na noc (10-12godz.) Jeśli nie jesteśmy pewni czy zaczyn jest aktywny, oto prosty test jak to sprawdzić: do miski
KUCHARNIASzukasz pomysłu na prostą sałatkę? Mamy dla ciebie super przepis. Wystarczy suchy chleb. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego chleba. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty, dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts(...)wujek dobra rada:) Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie
Niedzielny kucharzdrożdżowe, ale po upieczeniu kolor z miąższu gdzieś uciekł. Trochę koloru zostało w skórce po upieczeniu a kawałki buraka nie straciły koloru tworząc ciekawą teksturę wnętrza chleba.. Chlebki bezproblemowe i bardzo proste w wykonaniu. Bardzo polecam! Dziękuję Ani z bloga Kuchennymi drzwiami za rozpoczęcie 2016r tak zjawiskowym chlebem. Jednocześnie dziękuję wszystkim, którzy przyłączyli się do wspólnego pieczenia. Chleb
Leśny Zakątek