Kolejny z weekendowych przepisów. Bardzo prosty i wyjątkowo smaczny chleb tostowy. Miękki i delikatny, właśnie taki jaki powinien być chleb tostowy. Jeżeli często zdarza się wam robić w domu tosty to i ten chleb powinien być u was częstym gościem. Robi się go szybko, krótko wyrabia, czyli w sam raz dla leniwych. Czas nagli więc od razu przejdę do przepisu
Marder&Marder ManufactureProsty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis
Smakowite Daniamasala. Na rozgrzaną drugą patelnię wkładamy pokrojony w plasterki boczek, paluszki surimi i oliwki i smażymy tak aby boczek i paluszki stały się chrupiące. Chlebek smarujemy kremem do chleba :D Danie proste, ale za to smaczne. Smacznego
ClauditteMissCookingchyba należę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika z owocamiSkładniki:6 żółtek3/4 szklanki cukru pudru200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka
W kuchni wieczoremPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :)Składniki:boczeksólpieprzpapryka słodka i ostraziele angielskieliście lauroweMięso można upiec w całości, ja jednak
chwile dla mnieProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej
wyzwania kuchennezawsze. Sandwicz z łososiem, serkiem i jajkiem Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy(...)jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), wędzony łosoś, jajko w koszulce, sos holenderski Łosoś wędzony też świetnie wkomponowuje się w śniadaniowe klimaty. Do miękkich składników (takich jak wędzona ryba, czy awokado) pieczywo warto stostować – ja używam mojego tostera Amica TDT 1012 – to prosty, niedrogi model na każdą kieszeń. Niezastąpiony do grzanek
Poezja smakurzecz oczywista :) Nawet mój mąż ostatnio mi powiedział „Kochanie nawet nie wiesz, jak mi jest miło, kiedy rano o 6-tej nie muszę wychodzić po chleb". Ten przepis jest niewiarygodnie prosty, więc jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z chlebami na zakwasie, koniecznie musi go wypróbować. Piekę ten chlebek raz w tygodniu i uwierzcie mi, jest świeży przez
Delicious Titbitsjeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych
sama złodycznich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie(...)pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb. Nie ma on nic wspólnego ze znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku
Kuchnia MagdaLenynich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie(...)pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb. Nie ma on nic wspólnego ze znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na ten chleb pszenny na drożdżach jest prosty i pochodzi z programu kulinarnego, jaki kiedyś prowadziła Joanna Brodzik. Sam program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, bo pani Joasia nie podała w kilku miejscach dokładnych proporcji. Do tamtej pory piekłam chleby jedynie na drożdżach, w zasadzie według jednego przepisu, zasłyszanego(...)były to wieki temu. Dlatego chlebek według Joasi nie dość, że wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty. Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze ciepły, z rozpływającym się na nim masełkiem. Ja do chleba dodaję jeszcze
Mieszam w Garnkuswój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów. Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego
Monia miesza i gotujeDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm 500 g mąki
Uwaga Babcia Piecze Chleb