Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt. Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody
Proste PotrawyJako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400
Proste PotrawyPo świętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : · 500
Proste PotrawyChlebek pszenno-żytni z ziarnami słonecznika upiekłam tym razem z gotowej mieszanki. Mieszanka pochodziła z Młynów Polskich. Upiekłam ją wg wskazówek na opakowaniu. Po wyrobieniu ręcznym
Proste PotrawyPrzepis podpatrzyłam gdzieś w sieci. Choć nie powiem, ze udał mi się tak jak w oryginalnym przepisie
Proste PotrawyChleb piekłam na zaproszenie Amber . Składniki : zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu
Proste PotrawySkładniki na foremkę o wymiarach 31,5 cm x 13 cm : Zaczyn : 4 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 650 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
Proste PotrawyOdpowiedziałam na zaproszenie Ani do wspólnego pieczenia. ( Kuchennymidrzwiami ). A przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis! Potrzebujemy : garnek żeliwny lub okrągłe, średniej
Proste PotrawySkładniki : 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka oleju 1 kg mąki mąki pszennej typ 650 ewentualnie ziarna, wtedy odjąć tyle
Proste PotrawyTen chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1
Proste PotrawyNa zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie
Proste PotrawySkładniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce
Proste PotrawyOdpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za
Proste PotrawySmakuje świetnie z powidłami mandarynkowymiSkładniki :zaczyn:30 g zakwasu żytniego140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej170 g wodyZaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin
Proste Potrawymoże pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach.Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój
Kulinarne przygody Gatity