prosty chleb - 3416 przepisów (strona:28/228)

Chleb oliwkowy 162

Ostatnio zaczęłam kupować drożdże instant - nie wymagają robienia rozczynu i można je długo przechowywać i nie martwić się, że się przeterminują zbyt szybko. Chleb jest dość prosty z wykonaniu, miękki, ale jak przystało na wypiek drożdżowy nie zachowuje zbyt długo świeżości. Skład jest bardzo podobny do ciasta na pizzę - poza tym, że nie ma przypraw i zamiast oleju jest oliwa(...)wyrabiałam, uformowałam kulę i włożyłam do naoliwionej miski. Ze względu na konsystencję ciasta można też przełożyć je do małej foremki i takie odstawić pod przykryciem do wyrastania. U mnie chleb wyrastał w chłodnym miejscu ok. 7 godzin, ale pozostawiony w cieple powinien wyrosnąć w przeciągu 1-2 godzin. Piekłam w temperaturze 220 stopni przez 20 minut, potem w 200 stopniach

apetytnapieczenie
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 682

mleka kokosowego. Skąd wziąć tę śmietanę? Wsadź puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze(...)papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez około 25 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy). Po upieczeniu daj chlebowi ostygnąć, najlepiej na ruszcie, żeby mógł także oddać wilgoć od spodu. Gotowe! Pierwszą dobę możesz chleb zostawić na wierzchu, ale dłużej przechowuj go przykryty

PaleoSMAK
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 184

domowy chleb z orkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych

Apetyczna babeczka
CHLEBEK NA SODZIE 170

zwykle w niedzielę brakło chleba i co gorsze drożdży w lodówce. Jakiś czas temu mignął mi przepis na chleb sodowy znany również irlandzkim. Poszukałam w sieci i zaraz zrobiłam. Ku mojemu zdziwieniu pięknie wyrósł i  wyszedł przepyszny. Delikatny, lekko wilgotny. Można go zjeść z wędliną jak i dżemem. Następnego dnia równie smaczny. Polecam zrobić, naprawdę warto :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ(...)zagniatamy ciasto. Przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z blaszki i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego :) Polecam również prosty przepis na chleb na drożdżach, bez wyrastania, mieszany łyżką  KLIK

Pani na deser
Prosty chleb żytni 201

Chleby żytnie mają tę zaletę, że bardzo długo utrzymują świeżość - nawet 5 - 7 dni. Najlepsze są na drugi lub nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Ten chleb  jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba zagniatać ciasta. W środku jest mięciutki nawet drugiego dnia. Polecam wypróbować. Oto jak ja to zrobiłam : Właściwie mąki żytniej nie trzeba(...)masz możesz pominąć albo użyć otrąb pszennych. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania. U mnie zajęło to 5 godzin, ale czas  zależy od temperatury miejsca, w którym zostawiasz chleb. Ciasto przełożyłam łyżką do foremki - niestety mąka żytnia nie da się tak łatwo formować jak pszenna. Nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam 15 minut. Kolejne

apetytnapieczenie
Chleb żytni z siemieniem lnianym 193

dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie go piec. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że nie tylko skórka jest chrupiąca, ale środek też. Samo wykonanie chleba jest bardzo proste i krótkie. Wyrastanie zajmuje więcej czasu - ja zostawiłam ciasto na noc i rano upiekłam. Składniki na blaszkę o wymiarach 31x12x8 są takie : Do miski wsypałam 3 szklanki mąki żytniej(...)stopni i w tej temperaturze piekłam przez 10 minut, po czym zmniejszyłam ją do 220 i piekłam 35 minut. * można użyć zakwasu żytniego razowego - chlebek będzie jeszcze ciemniejszy Chleb żytni z ziarnami lub innymi dodatkami zachowuje świeżość

apetytnapieczenie
Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym 135

starej rosyjskiej książki: "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeli, 1940".  W mojej wersji, zrobiony na jasnej mące pszennej (typ 550+650), bardziej przypomina wekę niż chleb. Smaczny i prosty do zrobienia! Zaczyn 300 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu T 1050) 175 g letnia woda 2,5 g drożdże(...)odpoczęło. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, szwem do góry. Wyrastanie w koszyku ok. 45-60 minut.Temperatura podobna jak przy fermentacji, ma być ciepło, ok. 30oC. Przed wypiekiem chleb posmarować za pomocą pędzelka wodą i zrobić kilka poprzecznych nacięć nożykiem lub żyletką. Wypiekałem w garnku żeliwnym nagrzanym wcześniej do temperatury 230oC przez ok. 40 minut, cały czas z pokrywą

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 143

upiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)stopni, całe naczynie (29x19x9cm) z pokrywą włożyłam do piekarnika żeby się nagrzało. Jak się nagrzeje, to musimy je ostrożnie wyjąć z piekarnika (ja położyłam na palnikach), włożyłam chleb, nakryłam pokrywką i włożyłam ponownie do piekarnika. Temperaturę zmniejszyłam do 220 stopni. Zostawiłam tak na 30 minut, następnie zdjęłam pokrywkę i zostawiłam jeszcze na 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie z piekarnika

kruche babeczki
Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 201

Cudnie miękki, a jednocześnie zwarty i puszysty pszenny jasny chleb na drożdżach. Jest naprawdę prosty do zrobienia, wymaga od Was jedynie posiadania termometru do precyzyjnego określenia temperatury wody. Wybitnie chrupiąca skórka na pewno wynagrodzi Wam te kilka chwil w kuchni. Chleb możecie wyrobić, zagnieść i wyrobić ręcznie, ale ostrzegam że będzie to brudna zabawa i zdecydowanie wygodniej mieszać ciasto

Karo in the Kitchen
Chleb włoski z ziarnami na bogato 159

kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.Ale po kolei .Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWOSkładniki-375 g mąki z MŁYN(...)zrób w dwóch keksówkach.Gdy ciasto będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren w sobie. Włóż do nagrzanego piekarnika na 230 stopni i piecz przez około 10 minut – góra i dół. Następnie obniż do 200 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb nocny 169

super , bo ja dawno nie piekłam ani chleba, ani bułeczek, a takie akcje to fajna sprawa, jest jakaś mobilizacja ..No i znalazłam fajny przepis na  chleb nocny , bardzo prosty i szybki do zrobienia.Wieczorem zagniata się ciasto, wykłada do blaszki i wstawia do lodówki..a rano wyciągamy blaszkę z lodówki, nagrzewamy piekarnik , wstawiamy blaszkę i chlebek już się piecze(...)wstawić do lodówki na noc (ok.12 godzin). Następnego dnia, rano, wyciągnąć formę z wyrośniętym ciastem i zostawić na 20-30 minut w cieple. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba naciąć w kratkę ostrym nożem i posmarować rozbełtanym żółtkiem. Posypać makiem [ ja akurat o tym zapomniałam].  Chleb wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 213

Chleb jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Piekłam go już wcześniej, więc podaję dwa przepisy. Sprawdź, który Tobie bardziej smakuje Propozycja pierwsza: Trzy szklanki mąki pszennej typ 750 i  szklankę mąki orkiszowej typ 850 przesiałam do miski, dolałam 460 ml wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu(...)ponownie odstawiłam. Po 20 minutach chwilę wyrobiłam i odczekałam kolejne 20 minut. Keksówkę wysmarowałam olejem, zanim przełożyłam  - ponownie wyrobiłam - przełożyłam do blaszki. Rosło podobnie jak wyżej wspomniany chleb, ale piekłam 10 minut w temperaturze 250 stopni, a kolejne 20 minut w 210 i jeszcze 10 minut w 200.  Proporcje też są dobre, ale smak mi bardziej odpowiada

apetytnapieczenie
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 227

obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się sprawdzi mąka żytnia razowa. Chleb jest stosunkowo prosty do wykonania, choć jego zrobienie trwa. Mimo tego, że jest wyłącznie na drożdżach z zakwasu, bardzo ładnie wyrasta, zarówno podczas fermentacji, jak i wypiekania. Dlatego też myślę(...)połowy ich wysokości, a powierzchnię ciasta wyrównaj, np. łyżką moczoną w zimnej wodzie. Odstaw ciasto do powtórnego wyrastania w cieple. Czas powtórnego wyrastania jest zależny od temperatury. Mój chleb, zamknięty w piekarniku z właczonym światełkiem, potrzebował na to 3 godziny. Wyrastanie zakończ, gdy ciasto podniesie się prawie do górnego rantu foremki. Nastaw piekarnik na temperaturę 250 °C. W czasie

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 95

piec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowity Chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Posadzone i zjedzone
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 223

Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania