prosty chleb - 3416 przepisów (strona:42/228)

CHLEB BEZ MĄKI 146

wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb nam się rozpadnie

Kuchnia MagdaLeny
Tramezzini z kremowym serkiem, szpinakiem i szynką 126

chleba tostowego tak spodobały się wszystkim podczas mojego live cooking w CH Pogoria , że dzisiaj rano, na drugie śniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich.  Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności, wykorzystujmy wszystko co tylko możliwe! Inne

Moja smaczna kuchnia
Chleb wieloziarnisty I 86

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się góra chlebka, po około 50 minutach wyłączam

cucinare
Chleb wieloziarnisty I 98

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się góra chlebka, po około 50 minutach wyłączam

cucinare
Mini zapiekanki na śniadanie, prosty przepis 192

śniadanie, prosty przepis Mini zapiekanki na śniadanie.   Mini zapiekanki na śniadanie – na taki pomysł wpadłam ostatnio w sobotni poranek, gdy przyszedł czas szykowania śniadania dla dzieci. Miało być pysznie i prosto i tak też było. Ja szczerze polecam, dzieci poprosiły o repetę czyli dobre było :)   Mini zapiekanki na śniadanie  6 kromek chleba ( u mnie orkiszowy(...)chlebie położyłam porwaną palcami wędlinę i ser. Potem położyłam pokrojone pomidory, doprawiłam solą i pieprzem.     Na tak przygotowanych składnikach ułożyłam po jednym żółtku. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam całość przez około 10 minut, aż żółtka z góry się przypiekły, a środek był jeszcze płynący.          Mini zapiekanki na śniadanie, prosty przepis

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka piknikowa z tortellini 144

krów i miauczących kotów. Ze wszystkich zwierząt to właśnie krowy (które uwielbiam obserwować) i koty sprawiają, że potrafię się wyciszyć i naprawdę poczuć, że odpoczywam. Sałatka jest prosta i pożywna. Z kromką chleba na długo zaspokaja apetyt :) Sałatka piknikowa z tortellini 4 - 6 porcji 1 opakowanie ( 250 g ) tortellini z grzybami lub z szynką 2 pomidory 1 ogórek średniej wielkości

Posadzone i zjedzone
Chleb razowy na drożdżach 195

mojprzepisna.pl | Chleb razowy na drożdżach Bardzo prosty i bezproblemowy chlebek na drożdżach. Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią. Bardzo sycący, bogaty w błonnik, pozostaje świeży do 3 dni, ma chrupiącą skórkę, nie jest to chlebek pompowany, tylko taki raczej mięsisty. Zapraszam i polecam. Przepis na chlebek pochodzi ze strony Moje Wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam. Składniki(...)ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej troszkę inaczej się zachowują podczas wyrabiania niż chleby z samej mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny

moj przepis na
Pszenny chleb z ziemniakami 290

Pyszny pszenny chleb na drożdżach, z bardzo sprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę warty(...)zaczynem nic złego się nie dzieje i jeżeli z jakiegoś powodu nie będzie można przystąpić do robienia ciasta chlebowego po tych 16 godzinach, to nie trzeba się martwić, chleb i tak się uda :) Zaczyn powinien dość sporo wyrosnąć. Ciasto chlebowe: Ziemniaki zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki i sól. Dodać ziemniaki i wodę

Opowieści z piekarnika
Chleb 156

mnie wyzwania z chlebem było inaczej. Chciałam, żeby był wyjątkowy! Masz Ci los, co próba to zawsze coś nie tak… za kwaśny, za słony, bez smaku, za dużo drożdży, za twarda skórka i oczywiście zakalec! Byłam twarda, próbowałam dalej. Postanowiłam zmienić taktykę. Przestałam sama kombinować, zaczęłam czytać. I to całkiem uważnie. Nie jest to proste, bo w kuchni(...)drożdżami trzeba z cierpliwością, z zakwasem też. Że chleb lubi spokój, chociaż autorka tak tego nie nazwała ?. I że laik powinien zacząć od czegoś prostego – pszenica! A wiec na bok odłożyłam plany o zakładowym chlebie, zakupiłam pszenną mąkę i zatrudniłam żeliwną patelnię do wypieku chleba. Jednak nie byłabym sobą, jakbym wzięła przepis i postanowiła go odtworzyć krok po kroku

Cookery.pl
Wtorek: Sałatka fattoush 102

libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco(...)Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanej mięty 4 łyżki oliwy Dresing: 1/3 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku

Niedzielny kucharz
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami 132

danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco(...)Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanej mięty 4 łyżki oliwy Dresing: 1/3 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku

Niedzielny kucharz
Keks z olejem kokosowym 163

Nawet sobie nie wyobrażacie co ja przeżyłam przez ten konkretny keks. Naszło mnie na keks z maszyny do chleba. Przepis i składniki banalnie proste ! Do keksa wykorzystałam maszynę mojej bratowej oraz mieszankę keksową  Skworcu Oczywiście mąkę pszenną typ 500  Młyn Kopytowa Trzymałam się idealnie miar i wag, włożyłam składniki do maszyny i niby za niecałe 2 godziny keks(...)medycynę ,zastosowanie jest szerokie. Moja mama rozcięła sobie paskudnie palec. Smarowała olejem kokososwym Zielony Nurt. Rana zagoiła się o wiele szybciej. Można nim smarować dłonie, można go jeść na chlebie, można smarować skórę głowy i włosy. Zabija i neutralizuje wirusy , które powoduja grypę, opryszczkę, odrę, wiruysowe zapalenie wątroby typu C, SARS, AIDS. Jego zastosowanie jest tak szerokie ...że tylko

Z Kuchni Do Kuchni
Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs 182

            Kiedy dostałam propozycję przetestowania szynkowara, nie wahałam się ani  chwili. Tym bardziej, że mamy okres przedświąteczny i takie nowe

Proste Potrawy
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 153

naprawdę rzadko, nie wiem, co wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci.Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z chleba tostowego 272

kiedyś taki patent i pomyślałam „Dlaczego nie?”. Roladki okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie było nikogo komu by one nie posmakowały. I niby taka prosta rzecz, a wyszło zaskakująco pysznie. chleb tostowy plastry sera żółtego boczek parzony w plastrach / szynka szwarcwaldzka świeża papryka, pokrojona w paseczki majonez ketchup Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania