proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:121/288)

Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 211

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się

SzczyptaSmaQ
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 139

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami.Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 165

wiecie o czym mówię? :)Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka, z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla mnie, zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie

SzczyptaSmaQ
Boczek pieczony w piwie z nutą lawendy oraz miodu 256

Mamy ogromny wybór kiełbas, przeróżnych dodatków mięsnych do kanapek, ale coraz trudniej znaleźć nam coś bez chemii bez konserwantów coś naprawdę dobrego. W bardzo prosty sposób sami możemy sobie stworzyć pyszne mięso na kanapki a ile to nam da radości.Składniki: - boczek św. ok 1kg - czosnek 3 starte ząbki - sól morska 2 łyżeczki - pieprz świeżo zmielony - płatki chili

Basia w kuchni
Korzenny sernik z ciasteczkami speculoos 185

Dzień dobry!Dzisiaj przybliżamy święta kolejnym świątecznym smakołykiem. Prezentuję Wam bardzo prosty sernik z korzenną nutą w postaci klasycznych ciasteczek speculoos. Tych ciasteczek chyba nie muszę Wam przedstawiać? Jest to wypiek przygotowywany w specjalnych drewnianych lub metalowych foremkach, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy wygląd. Doprawiane są specjalną mieszanką korzennych przypraw.Zazwyczaj kiedy kupię te ciasteczka, to znikają w zastraszającym tempie jako

Pora coś zjeść
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 127

roślinnością, ale także z niezwykłą i długą historią, którą chciało się chłonąć i słuchać o niej każdego dnia. Gruzja to kraj kontrastów. Są tam miejsca biedne, lecz niezwykłe – prości ludzie, których tam poznaliśmy otwierali przed nami całe serca i gościli przy suto zastawionych stołach i domowym winie. Są też miejsca bardzo bogate – drogie hotele, kasyna i mnóstwo atrakcji

Poezja smaku
Babeczki jabłkowe na zimno 170

Kochani moi, kolejna odsłona akcji "Jedz jabłka". W związku z tym, że zaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-)Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach  gorącej wody. Jabłka

pieprzny smaczek
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 182

abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny...Jaki słoik?Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :)Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie wychodzi jak po maśle. Nie są to słoiki specjalne

Wypisz Wymaluj
357. 121

kilka słów więcej o ostatnich dwóch tygodniach. Jak na razie muszę ochłonąć i wrócić do rzeczywistości.Rozpakować się i uporządkować masę zdjęć.  A na śniadanie potrzebowałam czegoś prostego, bez stania i czekania, przede wszystkim z dodatkiem ukochanych borówek. Stęskniłam się za warzywami, bo w każdym hotelu w którym byłam(były ich aż 3) jakoś ich chyba

More food, love and dreams
BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 173

Uwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki:szklanka smietany 30 %szklanka borówek amerykańskich15 sztuk małych bezWykonanie:Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Na dno pucharków kruszymy bezy, wykładamy ok 2 łyżek smietany, wrzucamy kilka borówek, następnie znów dajemy bitą smietanę, wrzucamy borówki

Z Majeczką w kuchni
Pâte fermentée 213

Jest to po prostu kawałek gotowego ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego.Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach

Grahamka, weka i kajzerka
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 340

Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)Przepis jest na obiad dla 6 osób.Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów

Niezły Młynek
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 227

Witajcie kochani. Ostatnimi czasy zafundowałyśmy sobie małą przerwę. Cóż.. początek pochmurnej, jesiennej aury aż prosi nas o chwilę oddechu i błogiego lenistwa. Ale z dniem

Symfonia Smaków
Chleb włoski z ziarnami na bogato 162

chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.Ale po kolei .Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWOSkładniki-375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA

Z Kuchni Do Kuchni
Ciacho malinowo-kakaowe 157

Przepis jest bajecznie prosty, jestem zwolenniczką gotowania i pieczenia bez komplikowania sobie życia długimi listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo.Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.Zmniejszone ilości podam na końcu posta.Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy

Pasje Jolki