Proponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na białkach. Pokrojone na małe kawałki całkiem fanie się prezentuje. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru 7 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina
Praktyczna plgalaretką to bardzo popularne połączenie. Jednak w zależności od doboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję biszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki 2 łyżki octu 2 łyżki oleju Jajka z cukrem
Praktyczna plRewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu
Praktyczna plProsta sałatka z tego co w tym czasie tzn. w Wielkanoc jest pod ręką. Ilość składników najlepiej dostosować do własnych upodobań i smaków, zwłaszcza jeżeli chodzi o chrzan. Ja użyłam: ok. 20 dag szynki 5 jajek "na twardo" 5 rzodkiewek pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kawałek świeżego chrzanu 5 łyżek majonezu dekoracyjnego 3 łyżki jogurtu naturalnego
Praktyczna plBardzo prosta pasta z forum Smaczny.pl. U mnie w domu "dyżurna", z jajkami w roli głównej. Myślę, że ilość składników nie ma większego znaczenia. Najlepiej dostosować ją do własnych upodobań. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo kawałek żółtego sera kilka łyżek majonezu Jajka i ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać majonez, wymieszać. W takiej postaci idealnie pasuje
Praktyczna plPrzekąska banalna, najprostsza z prostych, a smakuje całkiem nieźle. Przykładowa ilość składników: 500 gram fasoli Jaś 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjnego "Winiary") Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z majonezem, połączyć z fasolą. Ilość czosnku można oczywiście dostosować do własnych upodobań. Majonezu nie powinno być
Praktyczna plProsta surówka z sałaty lodowej. Wystarczy główka sałaty, średniej wielkości cebula, 2 jabłka i majonez. Sałatę traktujemy trochę inaczej niż zazwyczaj tzn. zamiast rwać rękami na mniejsze kawałki szatkujemy jak kapustę. Cebulę kroimy tradycyjnie w drobną kostkę, jabłka (najlepiej ładnie zaczerwienione) trzemy na grubej tarce razem ze skórką. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy. Gotowe
Praktyczna plPiegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej
Praktyczna plBardzo prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu pasta do smarowania pieczywa. Powstała w celu przemycenia do jadłospisu natki pietruszki. U mnie w domu jest to niezmiernie trudne zadanie. Przykładowa ilość składników: 20 dag kiełbasy (np. toruńskiej, podwawelskiej itp.) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz Kiełbasę obraną z osłonki, zmielić razem z natką pietruszki, dodać majonez
Praktyczna plWygodny sposób na obiad, który robi się sam w piekarniku, w czasie gdy my możemy spokojnie zająć się czymś innym. Prosta zapiekanka z kilku składników. ok. 1,5 kg ziemniaków ok. 40 dag (lub więcej) mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki musztardy pół łyżki soli pół łyżki oregano
Praktyczna plTrochę słodkości zrobione "na już" z tego co było pod ręką. Było akurat niewiele. Ciasto jest bardzo proste, z bardzo niewyszukanych składników. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Do przełożenia: Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 ml Polewa czekoladowa
Praktyczna pljuż zapewne zauważyliście kocham sery wszystkie, więc dziś chciałabym się z wami pożegnać na jakiś czas właśnie tą szybką i pyszną przekąską dla smakoszy... Szybkie i bardzo proste do przygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy
NaKońcuJęzykazirytowani i ospali. Znacie to??? Ja znam...wypijesz łyk, a nawet się nie obejrzysz jak zobaczysz pustą butelkę... Skład odżywczy: Są one przede wszystkim źródłem cukrów prostych. Zawierają również substancje aromatyczne, barwniki, kwasy i substancje konserwujące. Ponadto są nasycone dwutlenkiem węgla. Przeciętna puszka (0,33 ml) napoju gazowanego zawiera 150 kcal oraz 38 g dodanych
NaKońcuJęzykapszenną. Pieczywo reklamowane jako "zdrowa żywność" często zrobione jest właśnie z mąki pszennej zmieszanej z mąką z prosa. Mąka owsiana , nie jest tak łatwo dostępna, ale jest prosta do przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję. Mąka żytnia , była najczęściej używaną mąką
NaKońcuJęzykamarchewki...I były na prawdę przepyszne... Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski były proste do smażenia idealnie nadaje się olej rzepakowy dla przypomnienia ( tu ) ... Olej rzepakowy nazywany jest "oliwą północy" lub też "czarnym złotem", kwitnie na żółto, a nasiona
NaKońcuJęzyka