Podobno ciasto na prawdziwy, staropolski piernik powinno czekać na upieczenie przez 6 tygodni. Jako że jestem już trochę do tyłu, dziś ogarniam zaległości. Z pozoru szybka i prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże
sama złodyczOtóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;) Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka
sama złodyczmarcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół
sama złodyczprzerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy
sama złodyczwcześniej jej nie jadłam), ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka
Pasja SmakuCayenne i imbir. Ta słoneczna zupa kukurydziana bardzo mi smakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrillujemy. Podajemy z sosem z greckiego jogurtu, do którego dodajemy posiekaną dymkę i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego polecam brązowy ryż pomieszany z curry. PROSTE, A JAKIE PYSZNE
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z czekoladą i orzechami włoskimi. SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeDOSKONAŁY PRZEPIS NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przepis na bardzo prostą sałatkę z tuńczyka i kukurydzy. Jest naprawdę pyszna i bardzo pożywna. SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej z bakaliami białko jajka cukier do posypania PRZYGOTOWANIE Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka. Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :) SKŁADNIKI 5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Moje Kuchenne RewelacjeProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy
Salonik smakówKeks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka kostka masła 15 dag cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Salonik smaków