Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody
Czerwień i błękitokoło 63kcal), a zaspokoi głód i chęć na coś słodkiego. Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy. Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed upieczeniem były jak najcieńsze, więc każdą porcję masy należy maksymalnie rozpłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia
Smakołyki Berenikisamych tytułach co program. W moje ręce jakiś czas temu trafiła "Szczypta smaku". Jak mówią Panie nie są to przepisy na schudnięcie, a na utrzymanie wagi. Przepisy są proste, szybkie i opatrzone przepięknymi zdjęciami. Książka została podzielona na rozdziały: Śniadania inaczej Kanapki inaczej Lunchbox Rodzinny obiad Romantyczna kolacja, czyli afrodyzjaki Włoska mamma Francuskie inspiracje Słodkości z piekarnika
Brzuszki Łakomczuszkidniu roboczym rzadko jest dużo czasu na gotowanie i przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejsza deszczowa aura wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką, bardzo prostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony
Wyprawy kulinarneProponuję proste - wbrew pozorom danie - klasykę kuchni włoskiej w trochę zmienionej formie. Klasyczna lasagne składa się z dwóch rodzajów sosów - bolońskiego i beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu
Wyprawy kulinarneDzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych zup. Prosta, jeżeli chodzi o składniki, zaskakująca w smaku i aromacie. Inspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj
Wyprawy kulinarnedłuższego czasu miałem ochotę na zjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pożywne i ciekawe w smaku. Do przygotowania curry użyłem: 250 gram filetu z dorsza (może być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi
Wyprawy kulinarneczarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko, 120 gram zimnego masła i pół łyżeczki
Wyprawy kulinarneśmielej poczynającej sobie słonecznej aury. Dzisiaj przemyślenia przeszły w konkrety - stwierdziłem, że idealne będzie coś z młodymi ziemniakami. Przygotowałem do nich szaszłyki z kurczaka z dodatkiem szafranu oraz bardzo prostą sałatkę. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram piersi z kurczaka, kilku młodych, małych ziemniaków, 500 gram pomidorów koktajlowych, sałaty roszponki, 1 limonki, pęczka świeżego koperku, 200 ml kefiru
Wyprawy kulinarnezaskakujące smakiem. Z jednej strony dość pikantne, z drugiej zaskakujące swoją słodyczą i orientalnym klimatem Indii. Doskonałe na sobotnią kulinarną wyprawę w odległe zakątki świata, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Do przygotowania dania użyłem: 400 gram piersi z kurczaka, 4 płatów pełnoziarnistej tortilli, puszki krojonych pomidorów, pęczka natki kolendry, 1 dużego mango, 200 ml octu winnego białego
Wyprawy kulinarneserki "typu feta" absolutnie nie nadają się do przygotowania dobrej sałatki greckiej, gdyż nawet nie przypominają w smaku prawdziwego sera feta, a smakują wyłącznie solą. Przygotowanie dania jest niezwykle proste - rozpocząłem je od pokrojenia ogórka w ćwierćplasterki - najpierw pokroiłem go w plastry o grubości około 1 cm, a następnie każdy plasterek na ćwiartki, które przełożyłem do miseczki, w której
Wyprawy kulinarneostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego
Wyprawy kulinarnedomów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny, że przemysłowo suszy się grzyby nawet z robakami. Kilka razy oglądałam takie paczuszki i kiedy przyjrzycie się dobrze to zauważycie jakie są dziurawe a czasami nawet ażurowe. Mnie
Smaczna Pyzawiele wiele więcej (zajrzyjcie chociażby na fanpage JEdynie , gdzie się zaopatruję w dynie różnego rodzaju) i każda ma inny smak i dedykowana jest innym daniom. Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę dyniowo-warzywną . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćCzęsto nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych i złożonych dań obiadowych. Obejmuje to zarówno szykowanie, jak i późniejsze mycie garnków, patelni etc. Stąd pomysł na prostą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Przygotowuje się ją szybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Kolizje Smaków