Szpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można
Kolizje Smakówsię, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda Wykonanie tortu jest bardzo proste. Niestety trwa sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5 ilości wody podanej na opakowaniu
Kolizje Smakówcytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym
Chilli Czosnek i OliwaSzybka, prosta w przygotowaniu przekąska na podwieczorek, lub deser. Idealny poprawiacz humoru:) na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto
RAROSSAProste ciasto w kształcie pierścienia o niezwykle intensywnym smaku. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej
wyzwania kuchenneProste i pyszne, świeże trufle z gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy espresso. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Kolejny świetny przepis z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na około 30 sztuk: 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy espresso 100 g miękkiego masła 2 żółtka 25 g kakao Czekoladę posiekać i stopić
wyzwania kuchenneBardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru
wyzwania kuchenneBiscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić
wyzwania kuchenneWyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie
Emcia Pichcinaszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku? To danie jest dla Ciebie! Smacznego! Składniki : - 4 tuszki
SMYKWKUCHNIDzisiaj nadszedł czas na proste danie. Coś idealnego na weekend - trzy kroki, nieco więcej składników a efekt fantastyczny. Co prawda potrawa niezbyt fotogeniczna, ale za to jaka smaczna. Dwóch facetów, których aktualnie karmię było zachwyconych tą zapiekanką, ale czy można się dziwić skoro za tym przepisem stoi sam Jamie Oliver (chociaż z moimi drobnymi modyfikacjami;))? . Więcej
Okolice Palnikajednolitą masę praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką
Zdrowa Kuchnia Sowykońcu zmobilizuję i upiekę:) Pozdrawiam! degustatorka 2012/02/12 17:20:21 Ciekawa ta Twoja pasta, nie jadłam jeszcze czegoś takiego. sowa_nie_sowa 2012/02/12 17:27:13 Degustatorko , spróbuj, jest prosta do zrobienia, z tym, że nie gwarantuję, że będzie Ci smakować;) Mnie smakuje bardzo, dzisiaj zjadłam ostatnią łyżkę samej pasty jako deser do kawy:) Gość: graża
Zdrowa Kuchnia Sowydania z białą fasolką, z którą pierwszy bliższy kontakt miałam przy okazji przygotowywania smalcu/pasty . Obydwa powstały na zasadzie: mam namoczoną fasolkę i co dalej?;) Obydwa stanowiły dla mnie proste danie obiadowe, po którym czułam się wyśmienicie! Robiłam tak: 1. garść białej fasoli ( Jaś średniej wielkości) poprzedniego dnia wieczorem przepłukałam i zalałam na noc wodą. Rano wodę zmieniłam
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż nie wyobrażam sobie używania zwykłej pszennej mąki do wszystkich wypieków, precelki wpisuję na moją listę 'do zrobienia' :) Gość: gość, hermes.centrume.krakow.pl 2012/02/25 12:23:53 to jest to ! proste,smaczne ,na każdą porę dobre i nawet gości można poczęstować :-), bułeczko-precelek + masełko +dżemik + kakao,pychota ! :-) basia3005 2012/02/25 13:45:43 tak dodaje sie sody, nawet sporo i wtedy woda
Zdrowa Kuchnia Sowy