proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:132/288)

82.Zielonkawa jesień: czyli karmelizowane zielone pomidorki! 149

września nie pamięta od lat.. Ale nie będziemy dziś przynudzać tematem pogodowym, więc w krótkim rękawku i letnim ubiorze przejdziemy od razu do puenty! Dziś wpis poświęcony bardzo prostej i przyjemnej "potrawie"  oraz zielonym pomidorom - w tym przypadku koktajlowym. Z pomidorami jak to w życiu- raz się udadzą i będą dorodne i dojrzałe

Symfonia Smaków
PRZETWORY - Powidła śliwkowe 168

spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem  powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:) Składniki: 2 kg śliwek węgierek  4-5 łyżek cukru  1 łyżeczka cynamonu   1 łyżeczka imbiru Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i  włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami.  Podlej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śmierdziel szpinakowy 182

Szpinak i ser z   niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można

Kolizje Smaków
Tort galaretowy 175

się, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda Wykonanie tortu jest bardzo proste.  Niestety trwa sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5  ilości wody podanej na opakowaniu

Kolizje Smaków
Makarony 175

cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 206

Szybka, prosta w przygotowaniu przekąska na podwieczorek, lub deser. Idealny poprawiacz humoru:)  na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące.  SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder   Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto

RAROSSA
Babka jogurtowa 212

Proste ciasto w kształcie pierścienia o niezwykle intensywnym smaku. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej

wyzwania kuchenne
Klasyczne trufle w kakaowej posypce 145

Proste i pyszne, świeże trufle z gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy espresso. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Kolejny świetny przepis z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na około 30 sztuk: 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy espresso 100 g miękkiego masła 2 żółtka 25 g kakao Czekoladę posiekać i stopić

wyzwania kuchenne
Rustykalna tarta z rabarbarem 156

Bardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru                    2 łyżki brązowego cukru

wyzwania kuchenne
Biscotti z migdałami 129

Biscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
Ciasto francuskie ze szpinakiem 146

Wyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g)  szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie

Emcia Pichci
Cytrynowo-miodowy łosoś z ćwikłą z młodych buraczków podany z sałatką truskawkową i grillwanym ananasem! 151

naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem!  Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku?  To danie jest dla Ciebie! Smacznego! Składniki : - 4 tuszki

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka rybna Jamiego Olivera 194

Dzisiaj nadszedł czas na proste danie. Coś idealnego na weekend - trzy kroki, nieco więcej składników a efekt fantastyczny. Co prawda potrawa niezbyt fotogeniczna, ale za to jaka smaczna. Dwóch facetów, których aktualnie karmię było zachwyconych tą zapiekanką, ale czy można się dziwić skoro za tym przepisem stoi sam Jamie Oliver (chociaż z moimi drobnymi modyfikacjami;))? . Więcej

Okolice Palnika
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 184

jednolitą masę  praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką

Zdrowa Kuchnia Sowy
Prawie jak masło orzechowe;) 220

końcu zmobilizuję i upiekę:) Pozdrawiam! degustatorka 2012/02/12 17:20:21 Ciekawa ta Twoja pasta, nie jadłam jeszcze czegoś takiego. sowa_nie_sowa 2012/02/12 17:27:13 Degustatorko , spróbuj, jest prosta do zrobienia, z tym, że nie gwarantuję, że będzie Ci smakować;) Mnie smakuje bardzo, dzisiaj zjadłam ostatnią łyżkę samej pasty jako deser do kawy:) Gość: graża

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania