chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.Ale po kolei .Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWOSkładniki-375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA
Z Kuchni Do KuchniPrzepis jest bajecznie prosty, jestem zwolenniczką gotowania i pieczenia bez komplikowania sobie życia długimi listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo.Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.Zmniejszone ilości podam na końcu posta.Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy
Pasje JolkiSzybki i prosty, bez wydziwiania.Grzyby leśne ok. pół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15 minut.Odcedzamy.PRZEPIS JEST DLA 2-3 OSÓB.Teraz potrzebujemy: - dwie małe cebule, poszatkowane na drobno - 2 liście laurowe, ząbek
Pasje JolkiPrzepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;).Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory.Zapraszam do wypróbowania.Od dzisiaj wszyscy kochamy
Eat ShrimpsMiałam wrażenie, że przygotowałam za mało muffinek. Ostatnie godziny, minuty, sekundy. Przecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie.Szybko, prosto i na temat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła
Eat Shrimpsjest sposób na coś banalnie prostego ! :) Idealny dla niezapowiedzianych gości czy też, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy poświęcać na to dużo czasu. Pishinger czyli inaczej przekładany wafel, zna na pewno każdy. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, dzisiaj pokazuję Wam właśnie ten z masą krówkową o dowolnym smaku ! :) Składniki :1 opakowanie kwadratowych
charlotte gotujePrzepis bardzo stary, więc jest jak najbardziej sprawdzony :) Nie wymaga zdolności kulinarnych, ponieważ jest mega prosty, także zachęcam do wypróbowania :) Z resztą myślę, że raczej każdy go zna, albo przynajmniej raz w życiu miał okazję go spróbować :) Rozkosz dla podniebienia ! :) Składniki:25 dag margaryny1/2 szkl. wody2 szkl. cukru5-6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku, (ja dałam
charlotte gotujewstępie zaznaczyć, że do zrobienia tego dania potrzebowałam pomocy. Jak wiemy gotowanie nawet najprostszych potraw z bliską osobą jest cudowne :) Dlatego dziękuję D :*Pomysł na takie zestawienie był bardzo prosty, "zrobić do jedzenia coś szybkiego, pysznego i na ograniczoną liczbę palników (2)". My zrobiliśmy wersję dla osób, które lubią ostre smaki, jednak polecam wersję troszkę bardziej łagodną i taką
Serce zamknięte w formie pysznościBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto pokusić się o wariant ulepszony - piankowe baranki :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 tabliczki gorzkiej czekolady1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka2 łyżki śmietany lub jogurtu
Ciastkozercychciałam spróbować zrobić ciastkowe lizaki (cakepops). W jednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami
Ciastkozercywycinkach z gazet (te przedyktowane na szybko przez babcie, ciocie i koleżanki) i muszę przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze
Ciastkozercydwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! :)Składniki:200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki)3 łyżki masła500 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladymaliny do dekoracjiCiasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy
Ciastkozercydłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej (tak, tak wiem, że to nie jest tak naprawdę czekolada). Gorzka
Ciastkozercyłyżeczki sody oczyszczonej,3 łyżek masła, soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem
Wyprawy kulinarneBułeczki drożdżowe ze śliwką Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony .Polecam :) i zapraszam :)Składniki : 1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki margaryny Kasi1 szkl cukru2 cukry waniliowe2 szkl mleka ciepłego7 żółtekduże śliwki Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masłaWykonanie
Sama słodycz i szczypta chili