Banoffee to bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.Składniki:Ciastka typu digestive;Masło 1/4 kostki;Bita śmietana;Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos toffi;Kilka kropel cytryny.Wykonanie:Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą
Kulinarna rozmowasimple yet so good:-)Kocham ryby. Zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było tu żadnego przepisu z ryb! Więc dziś zrobiłam łososia z brokułami I ziołami. Bardzo prosty a jakże smaczny:-)For 2 portions we will need:2 portions of salmon1 lemonLemon zestFew thyme springsSmall handful of parsley leafs1 garlic cloveSalt and pepper1 tablespoon of butter250g broccoliNa 2 porcje
Kulinarna rozmowanią tak wielkiej ochoty? Nadmorskie powietrze i leśny zapach wspomnień przywołuje moje dawne przyzwyczajenia. Na szczęście jedno się nie zmieniło- nadal umiem gotować! ;) Dziś mam dla Was coś tak prostego i smacznego, że przygotowywanie tego dania nawet z burczącym donośnie brzuchem, wywołuje na twarzy uśmiech. Mam nadzieję, że wywoła i u Was! :)Składniki:1 duży porok.2 łyżki masła klarowanego
Gotowanie to kochaniezobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki
Kulinarne przygody GatitySzarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lódWYKONANIENa dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu, wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. DekorujemySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewystanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:)) Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili
Słodko-Słony Świat IlonySkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kgSzczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolićSok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona
Smaki BrazyliiDzisiaj bez czosnku, cebuli i kolendry a co najważniejsze bez mięsa. Tak wegetariańska brazylijska potrawa się zdarza.... jeśli mówimy o deserze.Deser jest banalny i prosty i nie do końca dietetyczny. Składniki: - mleko słodzone zagęszczone i śmietana do deserów (36% tłuszczu), proporcja 1:1, np. opakowanie 200 g. - sok z cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany)Śmietankę
Smaki Brazyliileśnych – mieszamy. Masę wylewamy na galaretkę i przykrywamy drugim andrutem (czekoladą do środka). Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Andruty z pianką podajemy pokrojone na batoniki. Deser nieskomplikowany, wręcz prosty, a należący chyba do zapomnianych specjałów. Warto czasem sięgnąć pamięcią, pomyszkować w jej zakamarkach, aby wydobyć na światło dzienne zaginione smaki z dzieciństwa… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoczego zrobić deser? To raczej nie problem. Galaretka, śmietana i owoce. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny, prosty, efektowny i bardzo elegancki deser - galaretkę z fantazją. Składniki: - 500ml double fresh cream- 1 opakowanie galaretki malinowej- maliny- limonka- 1 łyżka cukru pudru- 285ml wrzącej wody- 215ml zimnej wody- listki mięty Galaretkę kroimy na kawałki, zalewamy 285ml wrzącej wody. Mieszamy
mojewypiekiinietylkoszczypiorkiem, olej sezamowy, cebulkę prażoną oraz podprażony na suchej patelni sezam. Sałatkę delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby.Sposób na makrelę wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich, pełnoziarnistych, sezamowych bułeczkach lub rogalikach. Ale o tym pieczywie, następnym razem. Tymczasem - smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka z makreli
mojewypiekiinietylkodawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas oczekiwania na ciasto - 2 godziny). Przepisów w internecie jest co niemiara, jednak najbardziej mnie zaintrygował przepis Bluee z bloga Gotuj z Bluee Raven. Dlatego moje chlebki upiekłam z jej przepisu i nazwałam – Chlebki naan
mojewypiekiinietylkosobie, nie jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę mdły. Dlatego proponuję właśnie dodatek soku z cytryny i mirinu, który idealnie się komponuje ze wszelkimi sałatkami i owocami. Deser smaczny, prosty, szybki i… egzotyczny. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Smocze carpaccio appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru
mojewypiekiinietylkowschodniej Brazylii. Można też cajuzinho nadać kształt kulek, który również jest popularny – oczywiście z obowiązko wbitym orzeszkiem. Kto lubi orzechy, ich smak i zapach ten polubi cajuzinho. Przepis prosty, szybki, a efekt… sprawdźcie sami. Smacznego. :) Wydrukuj przepisThe post Cajuzinho appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko