korzyścią również dla Was :)Na tym kończę wstęp i przechodzę do pierwszego w tym roku przepisu, prowansalskiego dania o nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty
Chilli Czosnek i Oliwamieście, bo domowa kawa jest pyszna, ładnie wygląda no i jest tańsza ;-) Co prawda nie mamy ekspresu do kawy i piję rozpuszczalną, ale i tak przepis jest smaczny i prosty. Czytaj więcej
Ana Mari's worldmamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie całoroczny). Dodając do niego bakalie i przyprawy korzenne, może stać się naszym świątecznym "piernikiem" :-)Czytaj więcej
Ana Mari's worldcodziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4,50 złSKŁADNIKI: 1/2 świeżego ogórka200 g gęstego jogurtu tupu greckiego2
kulinarnyJaSobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli placki marchewkowe z bananami, daktylami i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam przygotowanie tego prostego przepisu. Na pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osób ( 25 placków)Koszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg marchewki2 jajka1
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:200 g wieprzowiny (schab)150 g makaronu ryżowego (wstążki)groszek cukrowy1 marchewka (starta)1 czerwona cebulaziarna
kulinarnyJaprzypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling
kulinarnyJaBłądząc między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa. Nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania
kulinarnyJaProsty i szybki do zrobienia..może być makowiec lub z dowolnym innym nadzieniem..moje makowce troszkę popękały..ale i tak były szybko zjedzone.50 dkg mąki 50 g świeżych drożdży2 łyżki cukru25 dkg margaryny0,5 szkl. gęstej śmietany1/3 łyżeczki soli2 jajkamasa makowaMąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą
Moje domowe kucharzenieprzynajmniej mnie napada czasem taka ochota. Ale żeby nie dać się światu, ostatnio zrobiłam domowy przysmak Warszawskich ulic - tortille. Dziś pokażę Wam przepis na placki pszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem
Słodkie Przyjemnościzwiązku z rozpoczętą dla mnie majówką, mam dla Was szybki, prosty przepis na zbożowo-owsiane ciasteczka. Szczerze godne polecenia dla lubiących zdrowe przekąski, dobre do pracy, autobusu czy szkoły. Mam nadzieję, że wypróbujecie, bo naprawdę warto dla nich zgrzeszyć. Nie chcę nazywać ich dietetycznymi, ale w sumie, jak dla mnie takie właśnie są. Mają cukier, ale przeważa mimo wszystko
Słodkie Przyjemnościodmawiać sobie czegoś co tak naprawdę nie szkodzi w niewielkich ilościach? Ja z mąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać!Składniki
Słodkie Przyjemnościciągu tygodnia, bardzo często mam wielką ochotę na coś słodkiego, ale brak czasu i sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś szybkiego, prostego i oczywiście smacznego, aby po krótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym
Słodkie PrzyjemnościJuż bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się
Słodkie Przyjemnościpowietrzu (świeżym powietrzu) i dużo fizycznej pracy, ale te minusy są również plusami, prawda? Dziś taka mała namiastka lata - Krem truskawkowy z czereśniami i wiórkami białej czekolady. Jest prosty, szybki i bardzo owocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie?Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka
Słodkie Przyjemności