/dzemdzus.blogspot.com/2.http://szalonapatelnia.blogspot.com/3.http://domowacukierniaewy.blox.pl/4.http://kociolek-pysznosci.blog.pl/5.http://razadobrze.blogspot.com/6.http://zcukrempudrem.blogspot.com/7.http://merycookme.blogspot.com/8.http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/9.http://my-simple-cuisine.blogspot.com/10.http://kuchniaukrysi.blogspot.com/11.http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/A oto moje pytania:1. Wolisz piec czy gotować?2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć?3. Potrawy proste, czy wykwintne?4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga?5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie?6. Ostro, czy łagodnie?7. Twoja ulubiona czekolada?8. Warzywa
Moje pyszne gotowanieJakoś brak mi natchnienia na pisanie postów itd..ale mam kilka przygotowanych wcześniej, więc je Wam przedstawię..Cud kuchenny Tupperware to naprawdę bardzo proste "urządzenie"...rosołek ugotowany "bez gotowania"..wystarczy zalać wodą -gotującą , zamknąć i odstawić na około 20-30 minut[w zależności od makaronu] i zająć się innymi obowiązkami lub odpocząć..a zupka "ugotuje się "sama
Moje domowe kucharzeniewiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę dni, jest proste i szybkie w wykonaniu.Składniki:4 i pół szklanki mąki pszennej400 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki cukru6 jaj3 łyżki kakaodżem wiśniowySposób przyrządzenia:Białka z 6 jaj ubić
upichcicŁazanki to dość zwykła, prosta potrawa i szybka do zrobienia. W internecie można znaleźć kilka wersji tego dania. W domu rodzinnym mojego Męża poznałam wersję z parówkami i kapustą kiszoną. Wcześniej łazanek nie jadałam, ale na tyle mi zasmakowały, że teraz sama je gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa.Składniki:0,5 kg kapusty
upichcicgotować jak Magda Gessler?!”) to masz ku temu okazję.Przepisy są podzielone według rodzajów potraw, są dobrze opisane więc ich przygotowanie i odniesienie do danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka i serii, więc łatwo odszukać przepis według odcinka lub odcinek według przepisu.Ta książka jest obowiązkową pozycją dla wszystkich fanów programu Kuchenne rewolucje
WojnaNaSmaki.pluwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;)Najłatwiej skoczyć do sklepu za rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też
Codzienna kuchnia niecodziennakażdego "sława" oznacza coś innego. Widząc tyle wejść i komentarze czuję radość :) Gotuję bardzo zwyczajnie, jak zauważyłyście. Nie używam "polepszaczy" czy "dosmaczaczy", jak ja to określam. Taka prosta, naturalna kuchnia :) A jednak komuś się podoba :) W większości są to przepisy, które od wielu lat stosuję :)O rany, ale się cieszę, że tylu Was jest ze mną :)Zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisów na jego przyrządzenie jest zapewne tyle, ile na nasz bigos. Każda gospodyni ma swoje sekrety i sposoby na pyszne danie.Moje risotto nazwałabym "kryzysowym", gdyż jest tanie i proste do przygotowania. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, to rodzina nie mogła się najeść, tak im smakowało. i - co czasem mnie dziwi - do dziś smakuje równie dobrze, mimo
Codzienna kuchnia niecodziennarównież stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać i zalewać następną. Brzmi skomplikowanie? Mam nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na grzanki ze szpinakiem. Pyszna, sycąca i prosta potrawa, która może być podana na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem. Wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek.Szpinak:ok. 450 g. mrożonego szpinaku (kiedyś już pisałam, że radzę unikać tafli, gdyż z reguły zawierają więcej piasku
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki
Codzienna kuchnia niecodziennasłoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam liście i korzenie chrzanu. Zagotowałam wodę z solą - na 1 litr wody daję lekko czubatą łyżkę soli. Wodę odrobinę studzę prostym sposobem: daję jej 5 minut ;) i dopiero wtedy zalewam ogórki. Wody musi być tyle, żeby zakryć wszystko. Słoik zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.Dobrze jest taki
Codzienna kuchnia niecodziennaKilka dni temu zaprosiłam Was do wzięcia udziału w zabawie - loterii. Do wygrania była przepiękna bielizna ufundowana przez firmę Jolidon. Zadanie było chyba dość proste? :) Pora zatem wylosować zwyciężczynie :)Oto lista uczestników losowania:1. czarnulka252. Aska gotuje3. ila pop4. Cholera Naczelna5. pani domu6. Lenka Niki7. Whatka8. balsamowo9. Jag Nie10. Karolina G.11. sabcia22012. zabulak13. Anessca Nesca14. Anonimowy15. Moooni16
Codzienna kuchnia niecodziennacoś słodkiego pod ręką. Tak już mam i czasem nad tym ubolewam ;) ale tylko czasem ;)))Aby połączyć chęć na słodkie z lekkością lata przygotowuję galaretkę z maślanką i owocami. Proste, smaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować?Składniki deseru ze zdjęć:2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony
Codzienna kuchnia niecodzienna