 Krem ze szparagów 188
Krem ze szparagów 188Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi
Smakowity Blog Kulinarny Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem  figowym i piersią kaczki 254
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem  figowym i piersią kaczki 254Kolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści
Smakowity Blog Kulinarny Kaszotto z suszonymi grzybami 213
Kaszotto z suszonymi grzybami 213Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól
Smakowity Blog Kulinarny Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 190
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 190czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą
Smakowity Blog Kulinarny Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 428
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 428Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością
Smakowity Blog Kulinarny Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 222
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 222bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego
Smakowity Blog Kulinarny Knedle ze śliwkami 365
Knedle ze śliwkami 365prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2
Smakowity Blog Kulinarny Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 237
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 237gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać
Smakowity Blog Kulinarny Zupa meksykańska 255
Zupa meksykańska 255Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.Składniki:3 średniej wielkości ziemniaki1 marchew1 cebula pokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1
Smakowity Blog Kulinarny Gołąbki z soczewicą 217
Gołąbki z soczewicą 217Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce
Smakowity Blog Kulinarny Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 243
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 243Ratatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które
Smakowity Blog Kulinarny Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 214
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 214malinami, też na rukoli. Ja jednak nie chciałam zrobić wiernej kopii. Dlatego wykonanie uprościłam, dodałam trochę od siebie i wyszło mi danie, które pięknie się prezentuje, jest banalnie proste w wykonaniu i przygotowanie go nie zajęło mi dłużej niż 15 minut, a smak....booszzee! Na chwilę zabrał mnie w inny wymiar. Dodatkowym plusem jest fakt, iż mój syn, który
Blondynka Gotuje Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 223
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 223kanapki. Pasta jajeczna jest wielkim przebojem w moim domu rodzinnym. Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy ją w kilka chwil. Jest to rzecz bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. idealnie smakuje ze świeżą bułeczką lub z pumperniklem. Potrzebujemy:- 8 jajek- pęczek szczypiorku- 4 łyżki majonezu- sól, pieprzPrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo
W poszukiwaniu inspiracji Zupa krem z zielonego groszku 207
Zupa krem z zielonego groszku 207dodatek dostępnym w sklepach przez cały rok. Każdy wie, że warzywa jeść trzeba. Lecz co zrobić, żeby były smaczne dla każdego? Albo żeby nawet niejadek je zjadł? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy przygotować pyszną kremową zupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja
W poszukiwaniu inspiracji