Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 233Dostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście
Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 215EMAKO produktem jest drewniany serwetnik w stylu retro, choć dla mnie to bardziej styl rustykalny :) Serwetnik jest bardzo prosty, na środku ma również prosty uchwyt, który przytrzymuje serwetki. Będzie to przydatne podczas pikników, kiedy trzeba uważać, aby serwetki nie uleciały z wiatrem - teraz nie będzie im to groziło ;) własnie takiego serwetnika szukałamJedynym
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 209Mielone kotlety są bardzo "codzienne". Proste, ale dające pole do popisu wyobraźni, smaczne i lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim domu w ogóle coraz rzadziej jemy mięso, czasem się zastanawiam, czy za jakiś czas nie staniemy się wegetarianami. No, ale póki co, dopieszczamy podniebienia kotlecikami, pieczeniami, pulpetami ;) Jeśli mielone
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 220Dawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 199zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 437poszukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 256młody. Kiedy rozmawiamy, to często wspomina dawne czasy kiedy był młody, a nawet kiedy był dzieckiem. Wtedy wszystko było inne. Jedne rzeczy były trudniejsze, wręcz niemożliwe, inne odwrotnie - proste i bezproblemowe. Ale kiedyś to przede wszystkim sami ludzie byli inni - życzliwsi dla siebie, prostsi w odbiorze. Zdarzały się tzw. trudne przypadki, a jakże. Nie ma przecież
Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem 227ówczesnej teściowej. Bardzo mnie zdziwiło to połączenie, ale że teściowa zawsze była rewelacyjną kucharką, to nie wątpiłam, że musi smakować pysznie :) I tak własnie było, a te proste naleśniki na stałe zagościły w mojej kuchni. Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy:naleśniki - można wykorzystać >ten przepis<,wątrobiankę lub pasztet,kawałek żółtego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 258Garnki i patelnie z serii Logic można wkładać do piekarnika. Wytrzymują bez problemów do 220 stopni - pokrywki również. Zapewnia to stal nierdzewna oraz hartowane szkło użyte do produkcji.Ponadczasowe kształty, proste i eleganckie - nie wiem jak Wam, ale mnie się to bardzo podoba :)Zdrowie i wygoda Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" czyni nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw
Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 203ciasto piekę od ponad roku. Dość często, bo wbrew pozorom jest proste i szybkie. Znalazłam je u Liski, oryginalny przepis znajdziecie >tam< Zmieniłam go odrobinę, jak to ja ;) Wychodzi jednak za każdym razem pyszne i znika błyskawicznie. Zdarzało mi się je piec, kiedy miałam niespodziewanych gości i wszyscy byli w szoku
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 245imbir. Dodaję go do wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :)Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir
Codzienna kuchnia niecodzienna
Odrywane bułeczki z masą krówkową 237Dzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam tam >klik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec
Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka ze szklanki 474tego na co dzień. Życie trzeba upiększać takimi przyziemnymi drobiazgami. Nie lubię byle jak, po łebkach, żeby szybciej. A posiłki celebruję. Codziennie. Zawsze. Nie tylko od święta. Prostą sałatkę można podać w wielkiej plastikowej misce ustawionej na środku stołu. Można, ale czy koniecznie trzeba? Nie trzeba. Wystarczy szklanka, pucharek, czy duży kieliszek od wina :) każda oddzielnie, ustawiona
Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 226chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich przepisów i duża ilość nieoczywistych porad kulinarnych to zdecydowana przewaga nad innymi pozycjami książkowymi ostatnich lat. Absolutny must-have każdego kulinarnego pasjonata. Po kupieniu tej książki, będziesz
WojnaNaSmaki.pl
Biszkopciki dla dzieci 160łyżki ) .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .Do przełożenia biszkopcików użyłam kremu Toffi Dr. Oetkera.Jeśli wolicie same biszkopciki to posypcie tylko cukrem pudrem. Pyszne i proste :) SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chili