proste przepisy - 3500 przepisów (strona:105/234)

Zapiekane gnocchi w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym 183

kopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka

Kraina Miodem Płynąca
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 175

Bezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem

Kraina Miodem Płynąca
Szyszki z Marsa 176

Dziś u mnie na blogu, wszystkim znane Szyszki, ale nie takie zwykłe, czekoladowe- tylko z Marsa (a bardziej z Marsem)! :)Te malutkie, chrupiące 'ciasteczka' są tak proste, że nawet dziecko poradzi sobie z ich przygotowaniem- tak było w przypadku tych szyszek, dlatego może i nie są idealnie oblepione masą, ale za to idealnie smakują :)Wypróbujcie, są naprawdę dobre

Kraina Miodem Płynąca
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 225

wybrałam pstrąga, którego wzbogaciłam wędzonym boczkiem i sosem z pora.Kompozycja może wydawać się dosyć dziwna, ale uwierzcie, że wszystkie te smaki mieszają się w idealną całość!Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje wybornie!Ryba:* pstrąg cały- 2 szt.* boczek wędzony- 6 plastrów* cytryna- sok z połówki + 4 plastry* koper- garść* sól, pieprz* masło klarowane- do posmarowania

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 243

których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny)1 puszka pomidorów z puszki1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła3 plastry mozarelli 1 łyżka oleju rzepakowego

Kitchens Alphabet
Najlepsze tosty na słodko 193

zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince!Składniki :* chleb tostowy - u mnie z ziarnami* masło migdałowe* dojrzałe bananyPrzygotowanie :Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym i układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja

Magiczne Życie Marty
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 141

piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce  pozostalo jeszcze jedno  opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane  polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto truskawkowo-bananowe 367

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania.Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce.Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 121

Luksusowe buleczki sniadaniowe .Przy ich pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow.Skladniki na 12 buleczek:500g maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezowe gniazdka z bita śmietaną i truskawkami 182

deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim blogu.Skladniki na 16 sztuk:3 bialkaszczypta soli150 g cukru pudru16 ladnych truskawek200-250 ml smietany kremowki2 cukry waniliowegoWykonanie:Bialka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 156

Niezwykle proste,szybkie ,zdrowe i bardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem porowo-ziemniaczana 143

delikatna w smaku,jednak nie jest  mdla.Por z ziemniakiem dopelniaja sie tu idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac  maximum smaku.Ta zupa potwierdza  tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne.Skladniki:2-3 pory3 ziemniaki1 cebula2 lyzki masla ghee1 listek laurowy0,75-1 l bulionu warzywnego solbulion warzywnyszczypiorekWykonanie:Z pora odciac czesc z korzeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 165

Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego  wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Ananas-Risotto 168

fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem,marchewką,porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale.Danie bardzo proste do przygotowania,jestem pewna,ze podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy.Zapraszam do przepisu.Składniki:300g ziaren zielonego orkiszu1 cebulka1 ząbek czosnku100 ml białego wina-opcjonalniebulionu warzywnego2 marchewki1/2 pora1/2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowa pasta kanapkowa 175

Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.Składniki:300-400 g pieczarek2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy,oleju5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków2 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania