cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie
Słodko-Słony Świat Ilonydbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w bikini lub kąpielówkach na plaży to ten tort jest dla Was!:) Nie musicie sobie już odmawiać odrobiny przyjemności! Wykonanie jest banalnie proste, 20 minut i tort gotowy! Wystarczy dorodny, soczysty arbuz oraz mascarpone i śmietana kremówka (tak wiem, to już nie jest light, ale kto mówił, że odrobinę nie można
Słodko-Słony Świat Ilonystarkowanego sera3/4 szklanki śmietanyłyżka masłatłuszcz do wysmaroawnia formy2 łyżki tartej bułkisól i pieprz do smaku Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić nacienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać
Świat Domowej Kuchnibulionu1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki1 szklanka śmietany 18%posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka1 puszka kukurydzy½ puszki ananasa4 łyżki majonezusok z ½ cytryny3 łyżki soku z ananasa1 żółta papryka2 łyżki olejucurryprzyprawa do złocistego kurczakasólbiały pieprzDzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Posypać delikatnie curry i przyprawą do złocistego kurczaka. Polać 2 łyżkami oleju i dobrze
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego10 średnich ziemniaków1 cebula1 marchewka1 pietruszka5 łyżek mleka5 łyżek śmietanki kremówki20 g masła2 łyżki oliwy z oliwek50-70 g starkowanego żółtego serasólpieprzBardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych.Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół1 łyżeczka currysól i pieprzDzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało
Świat Domowej Kuchnipolędwiczek wieprzowych3 łyżki musztardyczubata łyżka miodusok z 1/2 cytrynyłyżka oliwy z oliwekolej do smażeniasólpieprzKolejny przepis na delikatne mięso z polędwicy wieprzowej. Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste - a efekt wyjątkowo spektakularny. Mięso jest delikatne i soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą.Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie
Świat Domowej Kuchniciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniakuJoulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybie- rzemy nacinać
Świat CiastaŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około
Oryginalny smakHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej. Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza
Ostra na SłodkoFrancji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!Spróbujcie!Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!W sam raz do porannej kawki ;) Uwaga!Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować
Ostra na Słodkoma.To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne.Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoWalę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity
Ostra na SłodkoKrokiety , naleśniki , racuchy , placuszki to jak wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej.Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!Polecam!SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :* mąka – 1 szkl**proszek do pieczenia
Ostra na Słodko