już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Smaki Na TalerzuCiasto ze śliwką ! Uwaga ! TYLKO DLA ŁASUCHÓW ;) Śliwki uwielbiam, szkoda ze smaczne są tylko jesienią. Mój wpis jest inspirowany tym przepisem klik. Polecam zrobić także placek
Justa próbuje gotowaćrazu wiedziałam, że świetnie będzie się komponował z serem. Potem go kupiłam, spróbowałam i już wiedziałam jak go będę jadła. Dzisiaj prosta propozycja śniadaniowa. Myślę, że zasmakują wszystkim którzy lubią klasyczne połączenie oscypka z żurawiną. ciasto : 1,75 szkl ( 325 g ) mąki pszennej
Polska Zupakilku próbach, udało mi się przygotować ich zdrową wersję, czyli bez zbóż oraz bez glutenu. Uwierzcie mi nie było to takie proste, a nie chciałem używać zbyt dużych ilości różnych mąk bo zmieniają one smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego
PaleoLifemysz w dziurę lub krecik w kopiec. A propos Kreta... wypiekłam kiedyś taki "Rabarbarowy kopiec kreta" - bardzo smaczne i efektowne ciasto! Przepis zamieszczę wkrótce dopóki jest rabarbar. Jak wydawało się że już wychodzę na prostą, to kolejny incydent. Przy pracy w ogrodzie ponad tydzień temu zakręciło mi się w głowie i runęłam na prawą rękę
Gotuj Sam!Kolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie: Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut
Tradycyjna KuchniaInspiracja zaczerpnięta z jednej z niemieckich gazet. Flecken znaczy plama więc w wolnym tłumaczeniu pozwoliłam sobie nazwać ciasto Plamką. Ciasto warte uwagi. Nie spotkałam dotąd podobnego
Tagebuch po polskurazu mi się przypomniało, że to temat wspólnego gotowania, więc wyciągnęłam składniki z lodówki i szafek, i przystąpiłam do działań. Sprawa jest prosta: mokre składniki, suche składniki, wszystko razem mieszamy - i czekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme
Pożeraczka, czyli raz adobrzewkładem pracy i z jak największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie: Podgrzewamy
MODA NA BIOweganizm robię mleko sojowe regularnie. Zrobienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste. Dodatkowo okarę, czyli pozostałe zmiksowane ziarna soi można wykorzystać do kotletów, pasztetu lub ciast. Mleko sojowe jest świetną bazą do produkcji innych wyrobów sojowych t.j tofu, majonezu czy jogurtu. Robiąc samodzielnie mleko można kontrolować wszystkie składniki, smak, gęstość oraz pożywność. Mleko sojowe Składniki
wegujemywersja pieczywa charakterystyczna jest dla Irlandii. Chleb wypiekany jest z dodatkiem sody i maślanki, niezwykle prosty w przygotowaniu. Jego ogromnym atutem jest szybkość wypieku. Nie trzeba bowiem czekać aż ciasto wyrośnie. Poza tym według przepisu wyrabiać należy tylko tyle, aby połączyć składniki. Dodatek sody sprawia, że chleb różni się w smaku od znanych nam wypieków drożdżowych czy na zakwasie
zadanie-gotowanieIdealna do kawy :) Bardzo aromatyczna i wilgotna babka piaskowa, która skrada serce od pierwszego kęsa. To przepis, który zasługuje by polecać go z pokolenia na
Tagebuch po polskuZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sio-Smutki . Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu. Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam
Di gotujeMuffinki sprawdzą się zawsze, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem
Simple Dish