zarazem prosty przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast
Słodkie Przyjemnościteż bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce. Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe i soczyste kiwi to jest mój(...)upraw ekologicznych lub od polskich dostawców namawiam Was już kilka lat. LIDL od ubiegłego roku wprowadza sukcesywnie do coraz większej liczby owoców i warzyw, bardzo łatwy i prosty dla konsumentów system znakowania BIO żywności . Jednocześnie ograniczając plastik czy niepotrzebne opakowania znakuje warzywa z upraw ekologicznych wiązką naturalnego światła. To wciąż ten sam produkt, ale bez kleju, tuszu, papieru
SMYKWKUCHNIPodpatrzyłam na sieci, spróbowałam w domu Udało się. Zresztą dlaczegóż by udać się nie miało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej
gutfutprosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :) Składniki (12 muffinów): 170 g mąki pszennej 130 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta
Smak mojego domukawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawowe Brownie kawowe Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawą Kawowa pianka
Moje domowe kucharzenietaką na telefon czy w restauracji (choć i takie się nam zdarzają ). Najbardziej lubimy prostą pizze domową. Taką, którą możemy wzbogacić w ulubione składniki lub to co akurat mamy w lodówce Farsz do pizzy może być dowolny. Przede wszystkim liczy się ciasto. Dziś polecam Wam wersję z dodatkiem suszonej bazylii (pomysł mojego męża). Nadała ona ciasto wyraźnego, niepowtarzalnego smaku
Słodkie okruszkiJeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba
babka w formieBłyskawiczne lody truskawkowe i bananowe to smakowity, orzeźwiający a przede wszystkim bardzo łatwy do przyrządzenia deser w sam raz na upalne letnie dni. Przygotujecie je bez
Smakowite DaniaW naszej kuchni jogurt naturalny to jeden z ważniejszych składników . Wykorzystujemy go jako codzienny, samodzielny napój, składnik owocowych i warzywnych koktajli, jemy jogurt z płatkami śniadaniowymi
babka w formieWyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto
babka w formieCiasto na święto Trzech Króli – Galette des rois Ciasto na święto Trzech Króli czyli Galette des rois. Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette
Kuchnia na wzgórzuMoje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h
KuchniaWeDwoje.plKeks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do
babka w formieKandyzowana skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach pomarańczy zawsze przywołuje na myśl
babka w formieWyśmienita szarlotka z agrestem bez pieczenia to świetna propozycja na upalne dni. Kwaskowaty smak agrestu doskonale komponuje się ze słodką bitą śmietaną i biszkoptami oraz wiórkami
Smakowite Dania