proste ciasto - 15398 przepisów (strona:401/1027)

Chlebek ryżowy, proste pieczywo bez wyrabiania 136

Pieczenie chleba często kojarzy się z mozolnym wyrabianiem ciasta, długim czasem oczekiwania na wyrastanie i jakąś tajemną wiedzą, którą trzeba posiadać, żeby wszystko poszło ok :P  A ja mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne! Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej

HealthyCreations
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 274

dodatkiem parmezanu, doprawione oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami. Wszystko w lekkim, kruchym cieście. Tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo efektowna - myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :)   Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest banalnie proste. W cienkim pokrojeniu warzywa jak zwykle pomorze Wam mandolina , ale nożem też dacie(...)radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto borówkowe z posypką 178

TRUDNOŚĆ: średnie           -CZAS: powyżej 60 min             -PORCJE: 20   Ciasto borówkowe z posypką CIASTO 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 4 żółtka 15 dag margaryny 2 łyżki cukru 50 ml mleka POSYPKA 10 dag margaryny 1 żółtko

Gotuję Testuję
MOCNO WILGOTNE MUFFINKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ 188

czyli jogurt, olej, jajka. Teraz wystaczy wymieszać zawartość obu misek- krótko mikserem, lub przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy owoce i  delikatnie mieszamy łyżką by połączyły się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub babeczki wyłożonych papilotkami do wysokości 3/4.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut

Walijskie Pichcenie
Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku 166

grypę . Jest to przepis, którym dawno temu podzieliła się ze mną moja Babcia, a przecież babcie wiedzą, co najlepsze!   Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania cebulki będziecie potrzebować: 1 kg cebuli 1 mały koncentrat pomidorowy (200 g) 3-4 łyżki oleju około 1 szklanki gorącej wody 1 łyżeczkę cukru(...)domowego, świeżo upieczonego chleba (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ ) Smacznego!   A jeśli szukacie inspiracji na pyszne ciasto, którym można uraczyć swoich gości, polecam mój sernik ! Artykuł Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 209

ciasta francuskiego, na blacie leżą dorodne kawałki łososia. Gdzieś w lodówce pewnie znajdzie się jakiś twarożek. A ja mam ochotę na coś prostego, acz smakowitego. Zawijał fartuszek wokół ciała, zakasuję rękawy i do dzieła! ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. /własny;/ opakowanie ciasta francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia w płacie

W kuchni Karmel-itki
Babka cytrynowa (wilgotna) 162

przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa

My simple kitchen
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 183

Pizza jak z włoskiej pizzerii, orientalna zupa z pierożkami won ton, aromatyczny marokański gulasz, błyskawiczna jambalaya i prosta jak bułka z masłem zapiekanka z penne i sosem pomidorowym – dziś mamy dla Was jeszcze więcej przepisów na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Obiecujemy – znów będzie pysznie. Co można zrobić z resztek kurczaka 2 Smaczne pomysły(...)roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką, np. resztki

Niedzielny kucharz
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 217

oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe , które do tych(...)cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę cukru i mleka, wbić jajko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dodać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Odciąć końcówki rabarbaru, pokroić łodygi na kawałki (nie obierać).  W garnku podgrzewać cukier z sokiem pomarańczowym, aż cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucha tarta z budyniową masą i z jagodami 130

Uwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg

Wielopokoleniowo
Gofry czekoladowe z migdałami 363

Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał się Stasiowi, więc tym bardziej jestem dumna. Gofry są proste, smaczne i nie przesadnie słodkie. Z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami – do koloru(...)szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka 500 ml pełnotłustego mleka 50 g stopionego masła Przed zrobieniem ciasta należy podłączyć gofrownicę, żeby się dobrze nagrzała. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać sól, cukier, jajka, mleko i przestudzone masło. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać

Niebieski kubek z kawa
Szybki mazurek różany na kruchym cieście 174

też na różne okazje lub po prostu, gdy macie ochotę na sporo słodyczy Taki mazurek jest prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Szybki mazurek różany na kruchym cieście Szybki mazurek różany na kruchym cieście 2016-05-09 10:06:17 Write a review Save

Słodkie okruszki
Czekolada i pomarańcze 212

muszę Wam się przyznać, że to trochę oszukany sernik, wcale nie z twarogu. Dzięki temu to naprawdę wspaniałe ciasto. Konsystencję ma wyjątkową, a smak przypomina jedne z moich ulubionych cukierków - trufle! Na dodatek jego przygotowanie jest dość proste i znacznie szybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo-pomarańczowe przepis na 12 foremek do babeczek Potrzebujemy(...)najlepiej już nie mikserem, ale łyżką lub szpatułką. Masa będzie płynna i tak ma być. Jeśli do pieczenia używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich w żaden sposób przygotowywać, a ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić, a denka wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam natomiast używania papierowych papilotek

Ratunku obiad
Środa: Placki z jarmużu i cukinii 143

automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane(...)chwilę odstawiamy, żeby sól pomogła wydobyć wodę z cukinii, której zawiera bardzo dużo. Przed smażeniem musimy się jej pozbyć, inaczej nie będzie chciała się połączyć z pozostałymi składnikami, ciasto stanie się za luźne i trudno będzie usmażyć placki bez dodatkowej, a przecież niepotrzebnej, porcji mąki. Żeby wycisnąć wodę, mocno odciskamy tartą cukinię na sicie, lub, co wymaga więcej zachodu

Niedzielny kucharz
RURKI FRANCUSKIE Z PASTĄ JAJECZNĄ 152

całkiem coś innego... rurki na sposób wytrawny, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z czarnuszką, nadziane pastą jajeczną z koperkiem. Świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, a także wzbudzi zainteresowanie gości na wielkanocnym stole. Zaletą jest także to, że są proste w wykonaniu i mało pracochłonne - potrzebujemy zalewie 30 minut! Najlepiej smakują na świeżo(...)zaraz po zrobieniu.   Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na szybką, świąteczną (i nie tylko) przekąskę to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 4 jajka 1 pęczek koperku 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz 1 białko  czarnuszka (do posypania) masło (do posmarowania foremek) Wykonanie: Foremki do rurek smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski

Kuchnia MagdaLeny