mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie wracam do przepisów z zeszytu Pani Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem, nazywanej(...)przez bliskich Babcią Wisią. Jej wnuczki do dzisiaj wspominają pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale
Trzeci talerzKruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek. Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste(...)ubarwić” dodając odrobinę cynamonu , wanilii czy skórki pomarańczowej . Kruszonka- składniki 100g mąki 50g masła (w temperaturze pokojowej) 50g cukru Kruszonka – przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki. Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze jest biało, zima trwa.. ale tak naprawdę jest to ciasto jesienne bo z jesiennym dodatkiem czyli puree z dyni. Pyszne czekoladowe ciasto i smietanowo-dyniowy krem. Skąd wziąć zima puree z dyni? Proste, ja jesienią zamroziłam sobie porcje dyni, z której po odmrożeniu przygotowałam purre. Polecam ten przepis na puree. A ciasto to kombinacja kilku przepisów znalezionych
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś Dzień Św. Patryka , więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku ( tur . Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce właśnie jako Leśny mech . Ciacho jest banalnie proste w przygotowaniu, ma genialny naturalny (!) kolor i smakuje bardzo ciekawie - kontrowersyjny dodatek w postaci szpinaku jest delikatnie wyczuwalny(...)lecz może to siła autosugestii. ;) Gorąco polecam, nie tylko 17 marca , bo na pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł! Składniki na ciasto: 350 g świeżego szpinaku typu 'baby' 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij
Food Squarewoli ale uważam że mój sposób jest prostszy :) Pieczenie pizzy : Po rozwałkowaniu ciasta , blachę z ciastem odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia i dopiero po 15 minutach nakładam na nie sos i składniki pizzy ( na filmie pokazałam jak przygotować prostą pizze z sosem pomidorowym i serem mozzarella ) Blachę z pizzą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)środkową półkę i piekę około 22 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciasto na pizze bez glutenowe jest gotowe jak i sama pizza :) Życzę pysznych i udanych wypieków pizzy . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze ChlebPyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie(...)lekko jajka, dodać miód, jogurt, olej i ewentualnie ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko do połączenia. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać borówki, posypać płatkami migdałów. Piec około 40 - 45 minut
Opowieści z piekarnikawielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję tej babki(...)temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Jeżeli ciasto ma być typowo wegańskie to pomijamy białą czekoladę. Ciasto możemy wtedy oprószyć po wierzchu cukrem pudrem. 2) Jeżeli nie posiadamy oleju kokosowego możemy go zamienić na zwykły olej roślinny
Kuchnia MagdaLenypowidłami. Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako słodka przekąska. Zaczynamy Składniki Ciasto -3/4 szkl maki pszennej -3/4 szkl maki krupczatki -125g margaryny -125g masła -4 zółtka -2 łyżki cukru pudru -3 łyzki śmietany 18% -1 łyżeczka proszku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się(...)słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz
Szefowa kuchniblogu Pistachio . Spodobał mi się bardzo, bo są w nim same dobre rzeczy: miękkie, waniliowe ciasto ucierane, karmelizowany rabarbar i krem budyniowy. Niewielki dodatek kardamonu nadaje mu wyrazistego, niecodziennego charakteru. Czy może być coś lepszego...? Przygotowanie, choć obejmuje kilka etapów, jest banalnie proste i wcale nie zajmuje dużo czasu. A ciacho wychodzi obłędne! Delikatne, słodko-kwaśne i wilgotne(...)tego długo zachowuje świeżość. Czy ktoś w ogóle mógłby próbować mu się oprzeć...? Duńskie ciasto z rabarbarem, kardamonem i budyniem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) krem budyniowy: 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 50 g cukru 15 g mąki ziemniaczanej 15 g masła ciasto: 175 g miękkiego masła 175 g cukru 4 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusicie spędzać dużo czasu w kuchni, by skosztować swojej ulubionej szarlotki! Ciasto jest wilgotne, o lekko orzechowym posmaku, idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi jabłkami i cynamonem zwieńczonymi migdałową kruszonką. 👌 Koniecznie wypróbujcie ten przepis i napiszcie, jak Wam smakowało. ZOBACZCIE NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Zajrzyjcie również na mój Facebook i Instagram ! Składniki(...)małą keksówkę jabłka 2 duże jabłka 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny ciasto 150 g płatków jaglanych 40 g proszku budyniowego 1/2 szklanki drobnego cukru (lub innego zamiennika) 2 łyżki płynnego masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego migdałowa kruszonka z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo
Kuchnia Elliemięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś "innego". Na pewno nie zawiedziecie się(...)aromatycznie, smacznie i ciekawie :) Na pewno zaproszę Was wtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony u Ewy >klik!<Składniki:opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),Sos mięsny:300 g mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów
Codzienna kuchnia niecodzienna