proste ciasto - 15398 przepisów (strona:417/1027)

Ciasto z czereśniami + film 174

Ciasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami,  jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej

Smakowite Dania
Bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem 144

postacią więc BRING IT ON! Jeśli tylko smakowało Wam poprzednie ciasto to tym bardziej się nie zawiedziecie i tym. Ciasto jest niesamowicie delikatne i migdałowe. Rozpuszczone truskawki tworzą razem z rabarbarem świetną parę. I jak zwykle przygotowanie jest niezwykle proste, potrzeba tylko dobrego blendera. Poniżej wszystkie składniki: Spód: 1 szklanka mąki migdałowej 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego(...)szklanki miodu lub innego słodzidła szklanka migdałów 2 łyżki tapioki kilka łodyg rabarbaru 1 ½ szklanki truskawek szczypta soli laska wanilii Przygotowanie spodu: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozkładamy je na spód foremki o wymiarach 19cm x 19cm. Przygotowanie warstwy górnej: Wszystkie składniki oprócz truskawek i rabarbaru blendujemy. Wylewamy uzyskane ciasto na wcześniej ułożony spód w foremce. Rabarbar

PaleoLife
Ciastka "Niebo w gębie" 170

Kilka dni temu przypadkowo odkryłam przepis na (dotychczas) najlepsze ciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :* SKŁADNIKI 130g jogurtu greckiego miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu(...)pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało.  Wsypać wiórki kokosowe żurawinę  i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

fitolarun.blogspot.com
Słomka ptysiowa 132

można ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu :D Składniki: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 4 średnie jajka szczypta soli Dodatkowo: gruby cukier  Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, po czym energicznie mieszając wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie bardzo gęste i zaczynie odchodzić od ścian garnka. Ciasto odstawić

Malinowo w kuchni
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 124

jakiś czas temu opublikowałam na blogu przepis na to właśnie ciasto (klik), które bez problemu można zrobić samemu w domu. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, możemy sięgnąć po kupne. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki francuskie nadziane jabłkami, twarogiem i obsypane orzechami włoskimi(...)smaczna przekąska dla niezapowiedzianych gości. Polecam! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Różki: 1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 2 jabłka 100 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu   Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki wody   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka garść orzechów włoskich       Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Wielkanocna babka drożdżowa 185

również na takie :) Jest to moja pierwsza, samodzielnie wykonana babka drożdżowa, z której jestem niezwykle dumna. Sam przepis jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego wypieku jest przestrzeganie kilku zasad, które wymienię poniżej. Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne

Chocolate Muffin Blog
Najłatwiejszy sernik 566

upiec z podwójnej porcji. Piankowy, delikatny sernik rozpływa się w ustach. Piekłam go już kilka razy bo przepis jest bardzo prosty, to sernik dla leniwych, dla tych, którzy mają akurat mało czasu, albo dla tych, którzy nie umieją piec ciast. W niczym nie ustępuje sernikom pieczonym długo z dużej ilości składników, gdyż smakowo niczym od nich nie odbiega. Piotrek miał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pudding chia z owocami 139

Dzisiaj bardzo prosta, bardzo sezonowa i w dodatku bardzo zdrowa propozycja. Na blogu już nie raz mieliście do czynienia z nasionami szałwii hiszpańskiej czyli potocznie nasion chia, które to ostatnimi czasy podbiły serca niejednej osoby, w tym moje. Chia dodaję do wielu rzeczy, ale najcześciej(...)owsianki, jaglanki, ciasteczek czy robię puddingi. To takie słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka

SMYKWKUCHNI
Clafoutis z czereśniami 211

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę(...)gruby naleśnik. Jest raczej zbity i ciężki, mogłoby się wydawać, że trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!     Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)   Ciasto: 2 duże jajka 1/3 szkl cukru szczypta soli 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki wiśniówki 100 g mąki

Nastoletnie Wypiekanie
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 169

jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia 428

jest pyszne. Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki(...)zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto

O kuchni z uczuciem
Przed-poślubnie. I tort kawowo-malinowy z różaną nutą 178

Zmrożone ciasto wyjąć z formy, ustawić na kratce, pod nią podłożyć folię spożywczą lub papier do pieczenia. Oblać ciasto polewą, odczekać kilka minut, ostrożnie przełożyć na paterę. Udekorować liofilizowanymi malinami, złotym i czarnym proszkiem oraz ozdobami czekoladowymi. Smacznego! Dekoracja jest prosta, ale zrobiło się późno i nie chciało mi się kombinować. Przygotowałam więc  zawijaska  z ciemnej kuwertury(...)liofilizowanym malinami. Dopiero później przyszło mi do głowy, że mogłam też użyć suszonych płatków róż...  Cóż - następnym razem. I jeszcze jeden drobiazg -jeśli planujecie wycieczki z tym ciastem, dodajcie do musów odrobinę więcej żelatyny, nie trzymają się bowiem za dobrze w cieple

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 150

idealnego ciasta na tartę... Gdy łapie mnie stosowny nastrój i potrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU). Często stosuję zasadę pod tytułem: tarta na winie - czyli co się nawinie(...)Muszę nieskromnie przyznać że sól cebulowa wprost rewelacyjnie wpasowała się smakiem w pozostałe składniki tarty.  Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka): 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 300g boczku kopconego lub wędzonego 3 cebule - średnie 200g pieczarek 1/2 puszki ananasa 2 jaja - całe 200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój

Grunt to przepis!
Masa makowa do strucli wg Aleex 188

Przygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła(...)prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines

W mojej kuchni