proste ciasta - 17526 przepisów (strona:714/1169)

Tort z owocami 156

Szykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając

Programista w kuchni
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 190

wyborny i zawsze się udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj(...)gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez  4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb.  ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas

SMYKWKUCHNI
Pieczony kalafior 131

proste, jednakże jest do doskonały przykład przerostu formy nad treścią , bo najlepiej to to danie wygląda, potem smakuje, a na końcu odżywia :) Składniki: - kalafior - mąka - papryka słodka Wykonanie: Kalafior obieramy z liści, myjemy i wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Pieczemy aż będzie miękki. Z mąki, wody, dużej ilości papryki oraz innych ulubionych przypraw robimy gęste lejące się ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 204

ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Smacznego! We wrześniowej piekarni udział wzięli: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste

Stare Gary
KRUCHE CIASTECZKA 100

Kruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od  Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie(...)podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około

Zrób to smacznie
KRUCHE CIASTECZKA 172

Kruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od  Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie(...)podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około

Zrób to smacznie
Bułeczki śniadaniowe 111

Proste bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi  [stąd] . Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 1 osoby na syte śniadanie. 300 gram mąki 12,5 gram świeżych drożdży 175 ml mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 35 gram cukru 1 jajko Wszystkie składniki, oprócz jajka wymieszać i zarobić na jednolite(...)ciasto. Wyrabiać po tym czasie jeszcze 15 minut. Miskę oprószyć mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie podzielić na części, uformować bułeczki i wyłożyć na blaszce w sporych odstępach. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180C. Jajko roztrzepać widelcem. Wyrośnięte bułeczki naciąć szybkim ruchem i ostrym nożem. Posmarować wszystkie

Czerwony Gupik
Drożdżowe Hydraulika  (i wszystko jasne ;) ) 137

ciasto na blacha, na wiyrch dejcie owoce i rajn 11 do pieca na około 40 minut- zależy łod tego, co dołcie na wiyrch, bo niyroz moge i siedzieć we bratrurze 12 godzina. Co tu dużo gołdać, trza wachować 13 , a potyn- już yno smacznego 1 raz 2 rozmowy 3 powiedział 4 przepis 5 nie Ślązak 6 zaraz 7 proste

Chop w kuchni
Babka migdałowa 196

ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo), prosta

Słodkie Przyjemności
Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois 134

Całkiem smaczna, prosta tarta, która świetnie nada się na wieczór z przyjaciółmi. Pyszne pomidory- czerwone, żółte i zielone oraz kozi ser w połączeniu z bardzo słonymi Anchois to smaczne połączenie. Trzeba tylko pamiętać, że nie każdemu w tym daniu może odpowiadać posmak ryby, który moim zdaniem nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, nie mniej jednak mocno słony(...)Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pomidory obrane ze skórki: czerwony, żółty i zielony 100 gram koziego sera (roladka) 10-12 filecików Anchois pieprz Pomidory i ser kroimy w plastry. Na przygotowanym cieście francuskim układamy ser, następnie plastry pomidorów. Na końcu w równych odstępach układamy fileciki ryby. Całość posypujemy pieprzem. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Mango Papaja
Rogaliki z dżemem 138

prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto

paapilotkaa
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 147

prostego. Przepis Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru 320 g mąki szczypta soli Ilości składników są dość orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasteczka kruche z cukrem 124

prostych wypieków dla szukających walentynkowej inspiracji dla "ciasteczkowych potworów" Składniki na ciasteczka: 200g margaryny 5 jajek 700g mąki szklanka cukru (ok. 200g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku Składniki na dekorację: mleko (ok. szklanki) cukier Wykonanie: Do miski wrzucić margarynę, jajka i cukier. Zmiksować lub rozrobić ręcznie. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuścić amoniak Dodać amoniak do ciasta

Mania Wypiekania
Pierogi ruskie. 117

Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak.   Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki(...)masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną

Symfonia smakowa