proste ciasta - 17526 przepisów (strona:713/1169)

Trójkolorowy pełnoziarnisty makaron z cukinią-pora na lunch 129

podany czas i dokładny sposób przyrządzania posiłków oraz harmonogram wykorzystania zakupionych produktów ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz!  Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele(...)czosnek i uważaj,aby się nie przypalił. Dodaj cukinię, posyp solą i skrop niewielkiej ilości sokiem z cytryny. Zwiększ ogień i podsmażaj przez minutę, cukinia powinna delikatnie zmięknąć. Dziecinnie proste, dlatego u mnie często mieszają dzieciaki! Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć do cukinii, dosmacz oliwą, resztą soku z cytryny, wymieszaj , dodaj koperek i szczypiorek, sól

Z Kuchni Do Kuchni
Carbonara w klasycznym wydaniu 158

Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kokosanki 68

przepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie(...)cholerny olej palmowy (między innymi). Wiem, że da się znaleźć coś w miarę z dobrym składem, ale to naprawdę nie jest takie proste. Straszne czasy. Okropne. Postanowiłam nic nie kupować, postanowiłam coś zrobić sama. W ogóle zacznę chyba częściej robić jakieś domowe słodycze. Nie chcę truć Toli już w pierwszych latach życia, póki jeszcze mam na to jakiś

Kardamonovy
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 146

całą motywację, jaką tylko potrafiłam znaleźć, i zabrałam się za zmianę szablonu. Może nie jest szałowy i zupełnie inny niż wszystkie, ale mi się podoba. Bardziej od poprzedniego. Jest prosty i przejrzysty, taki... Bo ja wiem? Elegancki chyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie(...)Żeby blog cieszył oczy, ale żeby był też funkcjonalny (to drugie jest chyba nawet ważniejsze...).  Więc: co myślicie...? Żeby Was zachęcić do odpowiedzi, podzielę się przepisem na ciasto, które skradło nasze serca. Przepis znalazłam na blogu Taste food , prowadzonym przez Amerykankę, która po podróży przez Francję, Anglię, Szwajcarię i Danię (z tej ostatniej przywożąc sobie męża), wróciła do rodzinnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 167

które pomału zaczynam wprowadzać do swojej kuchni. Potrawy przy których nie muszę biegać po sklepach za wyszukanymi produktami, ani do wykonania których nie potrzebuję specjalistycznych sprzętów ani wybitnych zdolności. Proste i niezwykle smaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć na wyraźnym zdjęciu i dodatkowo poczytać skąd się wzięła i dlaczego.  Książkę mogę również zabierać do łóżka i poczytać(...)wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć

Blondynka Gotuje
Tarta z owocami 172

Tarta z owocami z budyniową masę najbardziej smakowała mojemu mężowi Kompozycja owoców zależy jedynie od Was, ja użyłam kilku poziomek i truskawek, banana oraz brzoskwinię. Tarta

KuchniaWeDwoje.pl
Jak zrobić baranka z masła? 136

Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się

PysiaGotuje.pl
Makaron z białym serem na słodko 141

Taki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na

kuchnia doski
Sałatka litewska 198

Dzisiaj bardzo stary przepis, który przypomniał mi się podczas ostatniej wizyty mojej rodziny z Wilna. Zawsze tak jest, że jak wujek przyjeżdża do Polski

Niezły Młynek
Przyprawa korzenna do piernika 174

Składniki : 40 g kory cynamonu, może być zmielona 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 całe ziarno gałki muszkatołowej 15 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 2

Proste Potrawy
Orzechy w czekoladzie- walentynkowa propozycja 173

Składniki : dowolna ilość orzechów czekolada gorzka  Przygotowanie : Czekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy

Proste Potrawy
Lubimy Kwiatki i Świeczki - Zróbmy sami pływające świeczki 162

Lubisz kwiaty ? http://stylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki

Niezły Młynek
Domowe puree z dyni 226

placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć(...)razu przygotować jej większy zapas. Dzięki temu, w każdym momencie, kiedy przyjdzie Ci ochota na danie z dodatkiem musu dyniowego będziesz mieć go zawsze pod ręką. Sprawdź jak proste jest przyrządzenie puree z dyni i zrób zapasy na całą zimę! :) Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mojego Instagrama , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście

Book of spells
Powidła śliwkowo - orzechowe 117

ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). W wykonaniu są bardzo proste

Opowieści z piekarnika
Leniwe z ricottą 115

smaczny, prosty w przygotowaniu i szybki obiad na słodko. W towarzystwie świeżych truskawek i bitej śmietanki super smakuje-dzieci będą zachwycone. Polecam Składniki: 250 g ricotty jajko cukier wanilinowy (16g) ok. 1 szkl mąki pszennej + do podsypania oraz : 2 l wody łyżka oleju łyżeczka soli Przygotowanie: Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort z owocami 156

Szykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając

Programista w kuchni
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 190

wyborny i zawsze się udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj(...)gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez  4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb.  ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas

SMYKWKUCHNI
Pieczony kalafior 131

proste, jednakże jest do doskonały przykład przerostu formy nad treścią , bo najlepiej to to danie wygląda, potem smakuje, a na końcu odżywia :) Składniki: - kalafior - mąka - papryka słodka Wykonanie: Kalafior obieramy z liści, myjemy i wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Pieczemy aż będzie miękki. Z mąki, wody, dużej ilości papryki oraz innych ulubionych przypraw robimy gęste lejące się ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 204

ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Smacznego! We wrześniowej piekarni udział wzięli: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste

Stare Gary
KRUCHE CIASTECZKA 100

Kruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od  Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie(...)podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około

Zrób to smacznie
KRUCHE CIASTECZKA 172

Kruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od  Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie(...)podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około

Zrób to smacznie
Bułeczki śniadaniowe 111

Proste bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi  [stąd] . Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 1 osoby na syte śniadanie. 300 gram mąki 12,5 gram świeżych drożdży 175 ml mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 35 gram cukru 1 jajko Wszystkie składniki, oprócz jajka wymieszać i zarobić na jednolite(...)ciasto. Wyrabiać po tym czasie jeszcze 15 minut. Miskę oprószyć mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie podzielić na części, uformować bułeczki i wyłożyć na blaszce w sporych odstępach. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180C. Jajko roztrzepać widelcem. Wyrośnięte bułeczki naciąć szybkim ruchem i ostrym nożem. Posmarować wszystkie

Czerwony Gupik
Drożdżowe Hydraulika  (i wszystko jasne ;) ) 137

ciasto na blacha, na wiyrch dejcie owoce i rajn 11 do pieca na około 40 minut- zależy łod tego, co dołcie na wiyrch, bo niyroz moge i siedzieć we bratrurze 12 godzina. Co tu dużo gołdać, trza wachować 13 , a potyn- już yno smacznego 1 raz 2 rozmowy 3 powiedział 4 przepis 5 nie Ślązak 6 zaraz 7 proste

Chop w kuchni
Babka migdałowa 196

ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo), prosta

Słodkie Przyjemności
Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois 134

Całkiem smaczna, prosta tarta, która świetnie nada się na wieczór z przyjaciółmi. Pyszne pomidory- czerwone, żółte i zielone oraz kozi ser w połączeniu z bardzo słonymi Anchois to smaczne połączenie. Trzeba tylko pamiętać, że nie każdemu w tym daniu może odpowiadać posmak ryby, który moim zdaniem nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, nie mniej jednak mocno słony(...)Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pomidory obrane ze skórki: czerwony, żółty i zielony 100 gram koziego sera (roladka) 10-12 filecików Anchois pieprz Pomidory i ser kroimy w plastry. Na przygotowanym cieście francuskim układamy ser, następnie plastry pomidorów. Na końcu w równych odstępach układamy fileciki ryby. Całość posypujemy pieprzem. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Mango Papaja
Rogaliki z dżemem 138

prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto

paapilotkaa
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 147

prostego. Przepis Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru 320 g mąki szczypta soli Ilości składników są dość orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasteczka kruche z cukrem 124

prostych wypieków dla szukających walentynkowej inspiracji dla "ciasteczkowych potworów" Składniki na ciasteczka: 200g margaryny 5 jajek 700g mąki szklanka cukru (ok. 200g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku Składniki na dekorację: mleko (ok. szklanki) cukier Wykonanie: Do miski wrzucić margarynę, jajka i cukier. Zmiksować lub rozrobić ręcznie. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuścić amoniak Dodać amoniak do ciasta

Mania Wypiekania
Pierogi ruskie. 117

Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak.   Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki(...)masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną

Symfonia smakowa
books - Cupcakes Susannah Blake 139

proste i łatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi da radę. Wiadomo - muffinki nie są wymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce. Czy sama bym sobie tą książkę kupiła? Hmmm chyba nie ;) Ja jednak bardziej wolę piec ciasta

CookYourself
Kompot rabarbarowy z trawą cytrynową 137

Ciasta się zje, ale w sumie mogłoby się nie jeść, babeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa również rabarbaru) i bardzo aromatyczny. No i jaki prosty! Zapraszam

Słodkie Przyjemności
Chleb z miodem 171

Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował dlatego zapraszam do wypróbowania tego przepisu..:)Chleb z miodemSkładniki:Składniki na zaczyn:50 g zakwasu żytniego75 g mąki żytniej100 g wodySkładniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc) Składniki na ciasto właściwe:cały zaczyn300

UgotujmyTo.pl
Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady 255

Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady - Sposób przygotowania: 100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto

Słodka Strona
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 200

miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak naprawdę warty uwagi. Zapraszamy do oglądania, smakowania, próbowania... Składniki na ciastka ok. 300 g mąki 100-120 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowany dry demerara) 1 żółtko jaja(...)łyżka śmietany 18% ok. 170 g masła  Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego

Symfonia Smaków