proste ciasta - 17526 przepisów (strona:715/1169)

Babka jogurtowa 183

Składniki : 2 szklanki mąki 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt naturalny  150 g 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju Przygotowanie ; Jajka utrzeć z

Proste Potrawy
Brownie Klasyczne 143

wydziwiać, liczy się smak. Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych wypieków. Nie jest to sernik, ani nie jest to szarlotka, więc pozostaje tylko jedno, BROWNIE! Tradycyjne, proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się dla mnie chrupiąca skórka i miękkie, czekoladowe wnętrze(...)łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 20-30 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika - pamiętajcie aby po około 20 minutach

Słodkie Przyjemności
Tortilla pszenna 159

mąki – 1/2 szklanki wody – 1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu – 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz. Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki. Smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni

I LOVE LIFE
Bułeczki śniadaniowe 205

oleju (użyłam Kujawskiego) 2 żółtka 1 łyżeczka soli. Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam, czarnuszka lub mak do posypania Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące i zwarte, wyrabiamy około 10 min. Będzie się wydawać trochę ciężkie i nie takie puszyste, ale tak ma być. Ja w pierwszym ataku paniki, postanowiłam wywalić

ladykitchen
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 235

kuchni stanowią warzywa i nabiał. Pierogi ze świeżą, obgotowaną i poszatkowaną kapustą, do której dodaje się podsmażoną cebulkę oraz pokruszony biały ser, są przykładem smacznej, domowej kuchni opartej na prostych składnikach, dostępnych o każdej porze roku. Ten rodzaj farszu do pierogów popularny jest nie tylko na Dukielszczyźnie, ale też w innych miejscowościach wschodniego Podkarpacia. Przepis pochodzi z publikacji wydanej(...)Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 pierogów: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki

Trzeci talerz
Muffinki kakaowe 168

Szybki i prosty przepis na przepyszne muffinki, do których wykonania można zaprosić dzieci, które bardzo chętnie pomogą. Składniki: 250 g mąki niepełna szklanka cukru 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Mokre składniki przelewamy do suchych mieszamy(...)szybko i niedbale. Ciasto wlewamy do foremek lub papilotek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut

Motylkowa Kuchnia
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 158

Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis na bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni. Polecam! PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM(...)pszennej - 180 g mąki orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze

SMYKWKUCHNI
Moskole 140

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Podajemy z masłem czosnkowym

PatiGotuje
Kokosowa tarta z truskawkami 568

Kokosowa tarta z truskawkami 2017-06-05 09:32:15 Porcje 16 Sezon na truskawki uważam za otwarty! Inauguracją tego sezonu jest lekka tarta kokosowa z truskawkami. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Tarta jest cudownie kokosowa - kruchy, kokosowy spód i delikatny kokosowy krem. Do tego truskawki delikatnie muśnięte majowym słońcem. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą(...)przekonajcie się sami. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min Kruche ciasto 340 g mąki 200 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 40 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem kokosowy 220 ml śmietany kremówki 200 g serka

Wędrówki po kuchni
Bułki maślane. 178

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży,  1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,  przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki

chleba naszego
Marokański chleb 174

wody nasiona sezamu i semoliny do posypania chlebków oliwa W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj  ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania sprężystego gładkiego ciasta.  Jeśli zagniatasz ręcznie wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz oliwą. Przykryj miskę folią lub czystą ściereczką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kruche ciasteczka cukrem 137

dodatkowo:  gruby cukier, ew.zwykły  jajko+łyżka mleka  Przygotowanie: Do miski lub bezpośrednio na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.  Blat stolnicy oprószamy mąką, wyjmujemy część ciasta i wałkujemy. Dość cienko ale nie za cienko ;) Grubość zależy od naszych

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 185

Proste i pyszne pierogi z wykorzystaniem nabiału i kaszy gryczanej. Dla jednych klasyka, dla innych nieziemskie niepołączenie. Dla mnie po prostu pycha! Przepis dodaję do akcji kulinarnej na Durszlaku, ponieważ  pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki(...)pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli  1 szklanka gorącej wody  farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól  2 cebule odrobina oleju do cebuli Przygotowanie: Gotujemy mleko, wsypujemy kaszę, sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym  ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko się

Życie zaczyna się w kuchni
Kakaowe babeczki z mascarpone i malinami 177

Uwielbiam lato za bogactwo warzyw i owoców :) Te sałatki owocowe, desery, cuda można stworzyć! ;) Zapraszam Was na proste, sympatyczne babeczki. Skusicie się?:) Składniki: Babeczki: szklanka mąki pszennej 2/3 kostki margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki cukru łyżka kakao czubata łyżeczka śmietany 18% Masa:  200 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru(...)pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: maliny do dekoracji Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w 180 stopniach około

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny na zakwasie 188

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania