równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :) Są maślane, mięciutkie, pachnące, w przygotowaniu bardzo proste i najważniejsze- o niebo lepsze niż sklepowe! :) 8 dużych rogali: * mąka pszenna- 650 g * masło-100 g * mleko- 250 ml * świeże drożdże- 25 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy(...)jego rozpuszczenia, a następnie wlać do mieszanki mącznej z rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem). Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko
Kraina Miodem Płynącaprzeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować na różne sposoby w zależności od dania, którego ma być częścią. Ugotowany tradycyjnie, miękki, al dente, przyprawiony, w sosie. Makaron jest niesamowitym kompanem(...)sztuki. Jest on jednak cały czas dodatkiem do potraw i zawsze należy zastanowić się nad jego grubością, kształtem, ilością, aby nie zdominował dania i nie nadał mu zbyt wyrazistego smaku ciasta. Moja Mama jako zwolenniczka zdrowego gotowania zamiast studenckich parówek lubi dodać do makaronu na przykład warzywa. Dziś zaprezentuję Wam makaronową ucztę z zielonymi brokułami. Normal 0 21 false false false
Moja Mama GotujeBardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika. 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży świeżych 450 g ciepłej wody 520 g mąki chlebowej lub pszennej 100 g płatków owsianych górskich suchych dodatkowo -kilka łyżek słonecznika Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około(...)godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą
Moje domowe kucharzeniegotowe ). Do pieczenia można zachęcić dzieci, które potem z wielkim apetytem będą je zjadać, uwierzcie mi ciasteczka są tak pyszne, że zjedzą nawet gorące :) Zapraszam na ciasteczka :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 15 dag margaryny Palma firmy Bielmar 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie
Izabelawkuchnibardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól 6 łyżek bułki tartej Oregano Olej do smażenia Pieczarki – przepis: Ser zetrzyj(...)tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę, Pieczark i dobrze umyj, obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej, Rozgrzej patelnię i nalej olej tak by każda pieczarka była zanurzona w oleju. Po usmażeniu wyciągnij na ręcznik papierowy i usuń nadmiar tłuszczu. Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Próbowaliście dodać do naleśników wodę gazowaną? Jeśli nie to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Naleśniki z dodatkiem wody gazowanej wychodzą delikatne i nie są suche. Niby usmażenie naleśników to prosta sprawa, jednak dla wielu sprawia kłopot. A to się rozrywają,wyjdą twarde, gumowe. Zaręczam, że naleśniki z tego przepisu wychodzą naprawdę smaczne :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej(...)mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Naleśniki podałam z konfiturą Naturalnie
Zrób to smaczniepłatkami to jedna z lepszych rzeczy jakie kiedykolwiek jadłam. Baton Mars z płatkami Podstawą tego batonu jest nic innego jak wszystkim bardzo dobrze znany baton Mars. Całość jest bajecznie prosta do wykonania. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki(...)masła bez soli + odrobina masła do natarcia blachy 3 łyżki syropu klonowego 6 batonów Mars (58 gr każdy) 20 dkg płatków kukurydzianych Dodatkowo: papier do pieczenia i forma na ciasto. Baton Mars z płatkami Przygotowanie. Do garnka włożyć masło i syrop klonowy. Rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy rozpuszczone, dodać pokrojone na małe kawałki batony. Mieszać do momentu
mecookskopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko,masło, proszek i mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 5mm, wycinamy dowolne kształty, na środku każdego ciastka nakładamy po łyżeczce powideł. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Sama słodycz i szczypta chilibrązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi
mecooksbrązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi
mecooksarnawał trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą, ale za to kolorową, delikatną i smaczną sałatkę, która idealnie nadaje się do serwowania podczas wszelkiego rodzaju imprez. Zdaję sobie sprawę, że paluszki Surimi, zwane potocznie „paluszkami krabowymi”, mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego od czasu do czasu urozmaicam nimi moje(...)menu Bardzo lubię dodawać je do sałatek, czy chociażby podawać smażone w cieście naleśnikowym. Na rynku są dostępne różne rodzaje paluszków Surimi. Do przygotowania sałatki możecie wybrać zarówno paluszki z zalewy, jak i mrożone, czy chłodzone. Przed zakupem warto jednak dokładnie przestudiować etykietę pod kątem składu, aby chociażby wykluczyć potencjalne alergeny. Z doświadczenia wiem, że paluszki lubią zawierać gluten. Warto
Okiem Blondynki by McBlondizrośniętych, tutaj przepis 12 plasterków szynki 12 plastrów cheddar 100 g żółtego sera 250 g pieczarek 100 ml pomidorowego sosu, tutaj przepis 3 łyżki oliwy 1 łyżka oregano Przygotuj ciasto na brioszki (kliknij w link). Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bułki w trzech równych rzędach i w małych
codojedzeniaprosty i szybki . Serdecznie zapraszam. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody kilka łyżek oliwy z oliwek posiekane igiełki rozmarynu (do posypania) gruboziarnista soł (do posypania) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę,z solą i proszkiem, dodajemy wodę oraz oliwę. Łączymy składniki przy pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest
Kopystką po garachtortilli, burrito, tacos czy kababa. Smakują znacznie lepiej niż te kupne i nie zawierają zbędnych chemicznych dodatków. Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli gdyż proces ich powstawania jest bardzo prosty, a przy tym mamy gwarancje jakości i świeżości produktu. składniki na 6 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 150 ml gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli przepis(...)wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę oraz olej i całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie i gładkie, następnie formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką
Smakowite Danianaczynia do zapiekania (szklane lub ceramiczne). Jeśli chcecie z tej ilości składników zrobić mniejsze danie na więcej osób – podwójcie ilość składników i zapieczcie gnocchi w ceramicznej formie na ciasto lub dużym naczyniu do zapiekania. Albo podzielcie je po równo do ceramicznych kokilek – sprawdzi się jako gorąca przystawka. Cebulki obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pomidory – jeśli kupiliście
Karo in the Kitchenznowu pojawiły się śliwki od przyjaciół :) takie są najlepsze... Dziękujemy Aniu :) ... Tym razem nie angażowałem się zbytnio, bo dziewczyny powiedziały, że zrobią :) Ja tylko umyłem i usunąłem pestki... Prosty przepis:) 5 kg śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z dwa goździki, ciutka cynamonu, kapka wody na początek i duży garnek :) Wszystko wkładamy do garnka(...)bardzo często mieszając... Po 3 godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików. Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni... Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe... Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :) Smacznego
chleba naszegoprosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Domogród . (Całkowicie zmodyfikowałam przepis.) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle pyszne, chrupiące, kokosowe... Smakują jak typowe herbatniki, ale wyróżniają się kuszącym aromatem, który przyciąga już podczas pieczenia. Kto się skusi? (około 15 sztuk (*)) 50g masła/margaryny 80g cukru 1 jajko 130 mąki pszennej 40g wiórek kokosowych(...)szczypta soli. Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić lodówce - przez około 30-60 minut. (Jeśli ciasto po schłodzeniu jest nadal lepiące - można dodać odrobinę mąki.) Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Dodatkowo porobiłam dziurki
Di gotujeroku jest zdecydowanie krótszy. Przed nami jeszcze tylko dwie karnawałowe soboty. Jeśli będziecie robić domówkę, to serdecznie polecam Wam ten przepis na pyszne domowe paluszki. Są bardzo proste do zrobienia. Koniecznie zróbcie z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają ! Serowe słone paluszki z kminkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g tłustego białego sera 200 g miękkiego masła(...)mąki pszennej sól gruboziarnista kminek mleko do posmarowania paluszków Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 5 mm. Malujemy je mlekiem, posypujemy solą i kminkiem
Kulinarne przygody Gatitykrokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe(...)dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów
Smakuje zdrowoWytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby(...)bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła - sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku
SMYKWKUCHNIKLUSKI LENIWE Z SOSEM KURKOWYM Dziś pokazałam Wam prosty przepis na przepyszny Sos Kurkowy , który proponuję zaserwować z błyskawicznymi Kluskami Leniwymi. Taki obiad jest bardzo sycący oraz niezwykle apetyczny i jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Uwielbiam takie swojskie dania i jestem przekonana, że i Wam posmakuje. Nie żałujcie tylko natki pietruszki - super pasuje do sosu(...)jeśli macie ochotę możecie dodać ją nawet do ciasta na kluski. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 300 g twarogu (użyłam półtłustego) ok. 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki soli DODATKOWO: sos kurkowy z tego przepisu WYKONANIE: W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie
Słodko-Słony Świat Ilony