Dietetyczna pasta kanapkowa to świetny pomysł nie tylko wtedy, kiedy jesteś na diecie. To świetna alternatywa na kanapki zamiast masła. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na
IzaGotujeWiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu
Kuchnia MagdaLenyudało mi się usiąść do jednego z finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki(...)regionu Nahe, który na naszym rynku jeszcze nie jest zbyt popularny, choć szybko zyskuje nowych fanów. BARSZCZ Z USZKAMI I tu zapewne niektórzy zastygną… jak to? Wino do zupy? I zapewne już w ogóle skamienieją na widok dobranego wina, a jest nim różowy szampan z domu szampańskiego Geoffroy Rene Geoffroy, Rose de Saignee, Brut . Owocowe, z wyraźnie zaznaczonymi aromatami
Kate's KitchenGnocchi w sosie serowym to doskonałe, bardzo proste i niesamowicie smaczne danie kuchni włoskiej, które Was zaskoczy smakiem i prawdopodobnie na długo zagości na Waszych stołach, kluski są bardzo podobne do naszych kopytek, a ten sos … palce lizać. Gnocchi w sosie serowym Składniki (dla 4 osób): Ciasto: 700g ziemniaki 1 żółtko 170g mąki sól pieprz Sos: 200ml(...)czym ser pleśniowy jest na tyle słony, że soli można dodać dosłownie szczyptę. Kluski podajemy gorące polane gorącym sosem. kluski gnocchi Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów Przepis na Tureckie Pide Artykuł Gnocchi w sosie serowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuNim przejdę do przepisu kilka słów z innej beczki. Od jakiegoś czasu, pewien pan ma dla mnie bardzo atrakcyjną (jego zdaniem) propozycję , dotyczącą się mojej
Dieta moja pasjaSezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź
SMYKWKUCHNIKuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą, ale nie muszą pojawić(...)równy. Po pierwsze należy rozróżnić sery z mleka krowiego i sery kozie, czy owcze. Warto wiedzieć, że te dwa ostatnie są dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Z tej prostej przyczyny, że kazeina (białko zawarte w mleku) z mleka owczego czy koziego jest zbliżona do tej z mleka ludzkiego. Stąd nasze enzymy lepiej radzą sobie z jej trawieniem. Spośród
MODA NA BIOBardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu. Czas : 2,15 godziny (w tym 2 godziny na wyratanje ciasta) Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 8 chlebków Składniki: 3 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 ml ciepłej wody (szklanka(...)nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem, żeby pod wpływem wilgoci chlebki zmiękły. Podawaj do kebaba, pity z rozkrojonym środkiem lub jako płaski chlebek do orientalnych zup. Wypróbuj pittę z tym przepisem na domowy kebab z kurczaka Artykuł Idealne ciasto na domową pitę pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzrecenzję kolejnej świetnej książki kulinarnej "Kolorowa kuchnia roślinna" uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu Magdaleny Gembackiej. Pani Magda jest autorką bloga ammniam.pl, na którym znajdziemy zdrowe, pyszne i proste przepisy na dania, oraz wiele cennych informacji na temat roślinnego gotowania. Jest propagatorką zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia, fanką doktora Deana Ornisha i doktora Joela Fuhrmana. Współpracuje z Fundacją(...)truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami
kruche babeczkiNajprostszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego jest optymalizacja odżywiania. Aby zachować odporność, musisz zadbać o korektę istniejących niedoborów i odpowiedniego spożycia witamin. Mówimy nie tylko o
ProstePesto.plDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na
Ale Prostepaprykę i cukinię baby. Leczo można zrobić z mięsem lub czysto warzywne. Smak Was nie rozczaruje. Można mrozić. Można pasteryzować. Dobre na ciepło i na zimno. Nie cudowane. Proste jak drut. Podaję składniki bez ilości, gdyż każdy lubi czegoś więcej lub mniej.To nie ciasto, które musi być odmierzone do łyżeczki. Składniki cukinia baby zielona (nie obierać) cukinia baby żółta(...)ciepło i na zimno. Jeśli sok wyda się Wam za kwaśny, dodajcie do leczo w czasie gotowanie około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki. Daktylami uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos. Gorąco polecam. Robię często kiedy nie mam pomysłu i czasu na stanie w kuchni
Z Kuchni Do Kuchnikierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni(...)wypadku uznaję to za atut - jako mój osobisty wyznacznik twórczości artystycznej. Podsumowując - w jakim kierunku w końcu zmierza mój blog? My simple kitchen - to w tłumaczeniu "Moja prosta kuchnia". I taka jest także idea tego bloga. Dania proste, codzienne, nie wymagające zbyt wielkiego zachodu czy umiejętności kulinarnych. Bo każdy z nas nie został od razu mistrzem noża
My simple kitchensmażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki: - 410g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60g świeżych(...)chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu z zupą dla 3 osobowej rodziny to wystarczy, chociaż… na zimno też są bardzo smaczne, co bym radziła wziąć pod uwagę. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe jak pączki
mojewypiekiinietylkocienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę(...)porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był
Szybko Tanio Smaczniecienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę(...)porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był
Szybko Tanio Smacznie