prosta zupa - 3675 przepisów (strona:202/245)

La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 218

szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi(...)będącej dodatkiem do Gazety Wyborczej W książeczce podali, że danie wystarczy na 6 porcji, w moim wypadku omlet wystarczył na obiad dla 2 osób;) Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 675 g liści boćwiny (u mnie 2 pęczki botwiny, bez łodyg i małych buraczków) 4 łyżki oliwy 1 duża cebula pokrojona w plasterki (u mnie czerwona

Chilli Czosnek i Oliwa
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 250

kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi(...)kotlety wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu.Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 381

które większość osób może znać z dzieciństwa. No dobra, większość moich rówieśników, bo jeśli dorastałaś w epoce kinder bueno, to raczej o ciastach dzieciństwa nie pogadamy Ciasto jest banalnie proste do zrobienia. Co tam, robi się praktycznie samo, bo nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Gotujemy kaszę wraz z dodatkami, herbatniki posłużą nam za spód… wszystko(...)drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku     Artykuł Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 214

lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła(...)soli na 3-4 litry wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia.   Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu

Karo in the Kitchen
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 343

zimę ogórki można już kisić po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już teraz. Zaletą wcześniejszego kiszenia ogórków jest ich idealnie prosty kształt. Gdy zbiory zmierzają ku końcowi ogórki stają się "korbusiate", a wtedy trudniej je upakować do mniejszych słoików a takie preferujemy. Ogórki które przygotowuję na zimę różnią się od małosolnych m.in.ilo(...)bardzo chłodne miejsce to wówczas max.8. Pasteryzacja ogórków różni się od pasteryzacji innych przetworów, bowiem tych słoi nie możemy zagotować, bo wówczas ogóry będą się już nadawały tylko na zupę. Umieszczamy słoje z ogórkami w dużym garnku ( ja mam taki na 7 słoi) , na dnie wyłożonym ściereczką i zalewamy wodą do ok.połowy wysokości. Stawiamy na palniku i doprowadzamy

Smaczne Zdrowe
Knedle ze śliwkami 129

dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami(...)jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu. Jest też dla tych, którzy chcą przeżyć swoistą podróż do dzieciństwa i przypomnieć sobie zapomniane smaki. I dla wszystkich, którzy chcą

Cooking for Emily
Dieta CTZO, dzień czwarty 151

Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty   Drugie śniadanie   100 g brzoskwini(...)szczególnie. Podwieczorek zjadłam ok. 17:30. Był zbyt słodki. Za dużo miodu. Miód rano, miód popołudniu. Lubię go, ale to dla mnie za dużo. Poza tym to nadal cukier prosty i odniosłam wrażenie, że jego dodatek jest wypełniaczem kalorycznym posiłku. Wolałabym na to konto więcej owoców, jogurtu lub orzechów. Kolacja standardowo już ok. 20. Dziś ani przez chwilę nie czułam

Kucharzyca
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 289

Dziś, jak co roku podrzucam Wam sporą garść kulinarnych inspiracji. Oto moje przepisy na Sylwestra, które mam nadzieje, że i Wam przypadną do gustu. Znajdziecie tu smakowite i proste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe(...)kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 134

Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego, że nawet mi zupełnie nie smakowała ta zupa ale mój dzielny tata poprosił żebym mu nałożyła porcję i po prostu to zjadł. Dzięki temu, że nikt mnie wtedy nie skrytykował ja nie zraziłam się do gotowania.  Moja(...)uporządkowanej kuchni.  Nie znam lepszego sposobu na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci jak właśnie wspólne gotowanie. Dziecko, które już od najmłodszych lat potrafi samodzielnie przygotować sobie nawet prostą potrawę raczej nie będzie wybierać gotowych, sklepowych dań. Jeżeli zarazisz w nim chęć do samodzielnego przygotowywania posiłków w domu będziesz miał o wiele więcej pewności, że Twoja pociecha

Mango Papaja
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 206

przestać myśleć. Nie mam już tej gazety, nie zapisałam przepisu, ale pamiętam, że smak oczarował najpierw mnie, a potem zdumionych gości, których zaskoczyłam nie tylko samym smakiem i rodzajem zupy, ale przede wszystkim faktem, iż są szanse, że dam sobie w życiu radę, nie umrę z głodu, a przy okazji może i kogoś bliskiego będę w stanie wyżywić. Niniejszym potwierdzam(...)lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna  i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:)  Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami, np. dobrym serem, twarożkiem czy zanurzana

KUCHARNIA
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 202

zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie. Na początek Kasia proponuje(...)niektóre z tych dań na sto procent zaskoczymy i zadziwimy znajomych. Połączeniem smaków, kompozycją na talerzu, czy po prostu innym niż klasyczne wydanie. Do tego wszystko jest w dość prosty i jasny sposób opisane co powoduje, że wykonanie tych potraw wcale nie będzie trudne. Fakt o którym warto wspomnieć to także informacje „jak kupować” przy wielu używanych

Mr. Taste
Focaccia z pomidorkami i szparagami 150

sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki(...)Skrapiamy wierzch oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia-z-pomidorkami-i-szparagami/ MieszamWGarnku   Artykuł Focaccia z pomidorkami i szparagami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Książki kucharskie 137

którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania produktów lokalnych i prostych, a mimo tego robiący cuda na talerzu. Jak już będę obrzydliwie bogata, to będę się tam stołować dzień w dzień, a ponieważ Magnus jest 5 lat ode mnie młodszy(...)żydowską z wielu krajów. Szef kuchni Solomonov zabiera nas do swoich miejsc. Apetyczna opowieść o rodzinie, więzach i tradycji. Ta książka zburzy wam wszystko, co wiedzieliście o robieniu hummusu. Zupa z soczewicy z jagnięcymi klopsikami została przez krytyków kulinarnych nazwana „Jerozolimą w misce”. Zahav znaczy złoty, autorzy przewidują złoty wiek dla kuchni żydowskiej i ja się im wcale nie dziwię

ladykitchen
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 215

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym

Karo in the Kitchen
Botwina do słoików na zimę 69

mniejszym, a czasem nawet w większym stopniu wartościowe niż sam burak. W naszym przepisie podpowiadamy jak przechowywać liście buraków na zimę. Botwina w słoiki, to przepis bardzo prosty, jednak warto wspomnieć o pewnych zasadach podczas przygotowywania tych przetworów. Należy bardzo dokładnie umyć, a nawet wymoczyć w wodzie liście przed pokrojeniem. W ten sposób pozbędziemy się z nich niepotrzebnych mniejszych(...)przepisy z buraczkami w roli głównej. Polecamy nasze kiszone buraczki , pyszne obiadowe buraczki zasmażane , a także buraczki na zimę . Polecamy też przepis na buraczki na zimno z jabłkiem oraz zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem . Życzymy smacznego! Artykuł Botwina do słoików na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania