prosta zupa - 3675 przepisów (strona:204/245)

Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 187

piekłam jakieś plaskate cuda i byłam z nich nieziemsko dumna (mówię to ja - osoba, które w wieku lat dwudziestu potrafiła zrobić sobie herbatę i kanapkę. Szczytem inwencji było przyrządzenie zupy z proszku). Później, z jednym okiem zamkniętym z wrażenia, założyłam bloga i skakałam z radości przy każdym komentarzu. Ach, cóż to były za czasy... Później (dużo później, jeśli mam być(...)kwaskowy i wyrazisty, świetnie równoważy go delikatny i słodki krem z białej czekolady. Całość smakuje wybornie, połączenie smaków jest wyjątkowo harmonijne. Dekoracja to urocze mini makaroniki i świeże maliny - prosta, a jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kefalonia kulinarnie 36

było, są w tej mojej greckiej podróży niezwykle ważne. Nastawiłam się na prostotę. Grecka kuchnia nie jest mi obca, więc wiedziałam, czego się spodziewać. Chciałam po prostu zasmakować w prostym, świeżym jedzeniu. I udało się! A nawet powiem więcej – za każdym razem, jedząc, trafialiśmy do dobrej restauracji, do dobrego miejsca. Jedliśmy w nadmorskich tawernach, małych knajpkach przy morzu(...)chlebku pita. Chlebek pita nadziany jest tzatzikami, świeżym pomidorem i posiekanym mięsem jagnięcym. Za różowym winem wprost przepadam. Idealnie wręcz pasowało do świeżych rybnych posiłków w upalny dzień. Zupa z homara, talerz oliwek, świeży, chrupiący chleb z przepyszną oliwą z oliwek i kroplą octu balsamicznego oraz talerz owoców morza. Fiskardo Słynna i najpiękniejsza plaża w Kefalonii – Myrtos. Port

Raj dla Podniebienia
Rabarbar pod kruszonką 553

też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar ! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika. Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne w Wielkiej Brytanii podczas(...)więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis

WegePrzepis
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 204

Mieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku

Karo in the Kitchen
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 203

szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi(...)będącej dodatkiem do Gazety Wyborczej W książeczce podali, że danie wystarczy na 6 porcji, w moim wypadku omlet wystarczył na obiad dla 2 osób;) Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 675 g liści boćwiny (u mnie 2 pęczki botwiny, bez łodyg i małych buraczków) 4 łyżki oliwy 1 duża cebula pokrojona w plasterki (u mnie czerwona

Chilli Czosnek i Oliwa
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 238

kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi(...)kotlety wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu.Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo 178

Głupio się przyznać, ale to moje pierwsze prawdziwe risotto. Pierwsze i od razu idealne. Jest lekkie, ma przyjemny, delikatny smak i niczego mu więcej nie potrzeba. Przygotowanie jest wyjątkowo proste, to risotto chyba po prostu nie może się nie udać. Przygotujecie je w pół godziny, a smak zaskoczy niejedną osobę. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację(...)Sposób przyrządzania : do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,2 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso

two broke sisters
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 357

które większość osób może znać z dzieciństwa. No dobra, większość moich rówieśników, bo jeśli dorastałaś w epoce kinder bueno, to raczej o ciastach dzieciństwa nie pogadamy Ciasto jest banalnie proste do zrobienia. Co tam, robi się praktycznie samo, bo nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Gotujemy kaszę wraz z dodatkami, herbatniki posłużą nam za spód… wszystko(...)drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku     Artykuł Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 186

lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła(...)soli na 3-4 litry wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia.   Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu

Karo in the Kitchen
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 212

poziom złego cholesterolu, przez co jest nieoceniona w prewencji zawału i udaru. Soczewica ma niski IG, ponieważ w jej skład wchodzą głównie  węglowodany złożone, a niewiele jest cukrów prostych. Wspomaga dietę odchudzającą i jest bezpieczna dla diabetyków. Proszę przygotować największy garnek, mnóstwo przeróżnych warzyw, orientalne przyprawy i szczyptę miłości. To będzie prawdziwa uczta smaków. Wszystko zależy od Waszej(...)Starannie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś ma chęć może dodał łyżeczkę przyprawy curry. Potrawę gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż wszystko zmięknie, a dahl zgęstnieje. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można podlać ją bulionem lub gorącą wodą. Zajadamy gorący, posypany wielka ilością świeżej kolendry. Można podać dahl z kleksem gęstego jogurtu i garścią szczypiorku lub natki pietruszki

Naturalna Kuchnia
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 329

zimę ogórki można już kisić po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już teraz. Zaletą wcześniejszego kiszenia ogórków jest ich idealnie prosty kształt. Gdy zbiory zmierzają ku końcowi ogórki stają się "korbusiate", a wtedy trudniej je upakować do mniejszych słoików a takie preferujemy. Ogórki które przygotowuję na zimę różnią się od małosolnych m.in.ilo(...)bardzo chłodne miejsce to wówczas max.8. Pasteryzacja ogórków różni się od pasteryzacji innych przetworów, bowiem tych słoi nie możemy zagotować, bo wówczas ogóry będą się już nadawały tylko na zupę. Umieszczamy słoje z ogórkami w dużym garnku ( ja mam taki na 7 słoi) , na dnie wyłożonym ściereczką i zalewamy wodą do ok.połowy wysokości. Stawiamy na palniku i doprowadzamy

Smaczne Zdrowe
Knedle ze śliwkami 115

dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami(...)jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu. Jest też dla tych, którzy chcą przeżyć swoistą podróż do dzieciństwa i przypomnieć sobie zapomniane smaki. I dla wszystkich, którzy chcą

Cooking for Emily
Dieta CTZO, dzień czwarty 137

Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty   Drugie śniadanie   100 g brzoskwini(...)szczególnie. Podwieczorek zjadłam ok. 17:30. Był zbyt słodki. Za dużo miodu. Miód rano, miód popołudniu. Lubię go, ale to dla mnie za dużo. Poza tym to nadal cukier prosty i odniosłam wrażenie, że jego dodatek jest wypełniaczem kalorycznym posiłku. Wolałabym na to konto więcej owoców, jogurtu lub orzechów. Kolacja standardowo już ok. 20. Dziś ani przez chwilę nie czułam

Kucharzyca
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 280

Dziś, jak co roku podrzucam Wam sporą garść kulinarnych inspiracji. Oto moje przepisy na Sylwestra, które mam nadzieje, że i Wam przypadną do gustu. Znajdziecie tu smakowite i proste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe(...)kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 117

Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego, że nawet mi zupełnie nie smakowała ta zupa ale mój dzielny tata poprosił żebym mu nałożyła porcję i po prostu to zjadł. Dzięki temu, że nikt mnie wtedy nie skrytykował ja nie zraziłam się do gotowania.  Moja(...)uporządkowanej kuchni.  Nie znam lepszego sposobu na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci jak właśnie wspólne gotowanie. Dziecko, które już od najmłodszych lat potrafi samodzielnie przygotować sobie nawet prostą potrawę raczej nie będzie wybierać gotowych, sklepowych dań. Jeżeli zarazisz w nim chęć do samodzielnego przygotowywania posiłków w domu będziesz miał o wiele więcej pewności, że Twoja pociecha

Mango Papaja
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 192

przestać myśleć. Nie mam już tej gazety, nie zapisałam przepisu, ale pamiętam, że smak oczarował najpierw mnie, a potem zdumionych gości, których zaskoczyłam nie tylko samym smakiem i rodzajem zupy, ale przede wszystkim faktem, iż są szanse, że dam sobie w życiu radę, nie umrę z głodu, a przy okazji może i kogoś bliskiego będę w stanie wyżywić. Niniejszym potwierdzam(...)lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna  i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:)  Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami, np. dobrym serem, twarożkiem czy zanurzana

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania