prosta zupa - 3675 przepisów (strona:204/245)

Knedle ze śliwkami 119

dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami(...)jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu. Jest też dla tych, którzy chcą przeżyć swoistą podróż do dzieciństwa i przypomnieć sobie zapomniane smaki. I dla wszystkich, którzy chcą

Cooking for Emily
Dieta CTZO, dzień czwarty 140

Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty   Drugie śniadanie   100 g brzoskwini(...)szczególnie. Podwieczorek zjadłam ok. 17:30. Był zbyt słodki. Za dużo miodu. Miód rano, miód popołudniu. Lubię go, ale to dla mnie za dużo. Poza tym to nadal cukier prosty i odniosłam wrażenie, że jego dodatek jest wypełniaczem kalorycznym posiłku. Wolałabym na to konto więcej owoców, jogurtu lub orzechów. Kolacja standardowo już ok. 20. Dziś ani przez chwilę nie czułam

Kucharzyca
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 284

Dziś, jak co roku podrzucam Wam sporą garść kulinarnych inspiracji. Oto moje przepisy na Sylwestra, które mam nadzieje, że i Wam przypadną do gustu. Znajdziecie tu smakowite i proste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe(...)kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 120

Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego, że nawet mi zupełnie nie smakowała ta zupa ale mój dzielny tata poprosił żebym mu nałożyła porcję i po prostu to zjadł. Dzięki temu, że nikt mnie wtedy nie skrytykował ja nie zraziłam się do gotowania.  Moja(...)uporządkowanej kuchni.  Nie znam lepszego sposobu na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci jak właśnie wspólne gotowanie. Dziecko, które już od najmłodszych lat potrafi samodzielnie przygotować sobie nawet prostą potrawę raczej nie będzie wybierać gotowych, sklepowych dań. Jeżeli zarazisz w nim chęć do samodzielnego przygotowywania posiłków w domu będziesz miał o wiele więcej pewności, że Twoja pociecha

Mango Papaja
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 195

przestać myśleć. Nie mam już tej gazety, nie zapisałam przepisu, ale pamiętam, że smak oczarował najpierw mnie, a potem zdumionych gości, których zaskoczyłam nie tylko samym smakiem i rodzajem zupy, ale przede wszystkim faktem, iż są szanse, że dam sobie w życiu radę, nie umrę z głodu, a przy okazji może i kogoś bliskiego będę w stanie wyżywić. Niniejszym potwierdzam(...)lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna  i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:)  Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami, np. dobrym serem, twarożkiem czy zanurzana

KUCHARNIA
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 191

zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie. Na początek Kasia proponuje(...)niektóre z tych dań na sto procent zaskoczymy i zadziwimy znajomych. Połączeniem smaków, kompozycją na talerzu, czy po prostu innym niż klasyczne wydanie. Do tego wszystko jest w dość prosty i jasny sposób opisane co powoduje, że wykonanie tych potraw wcale nie będzie trudne. Fakt o którym warto wspomnieć to także informacje „jak kupować” przy wielu używanych

Mr. Taste
Focaccia z pomidorkami i szparagami 135

sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki(...)Skrapiamy wierzch oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia-z-pomidorkami-i-szparagami/ MieszamWGarnku   Artykuł Focaccia z pomidorkami i szparagami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Książki kucharskie 128

którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania produktów lokalnych i prostych, a mimo tego robiący cuda na talerzu. Jak już będę obrzydliwie bogata, to będę się tam stołować dzień w dzień, a ponieważ Magnus jest 5 lat ode mnie młodszy(...)żydowską z wielu krajów. Szef kuchni Solomonov zabiera nas do swoich miejsc. Apetyczna opowieść o rodzinie, więzach i tradycji. Ta książka zburzy wam wszystko, co wiedzieliście o robieniu hummusu. Zupa z soczewicy z jagnięcymi klopsikami została przez krytyków kulinarnych nazwana „Jerozolimą w misce”. Zahav znaczy złoty, autorzy przewidują złoty wiek dla kuchni żydowskiej i ja się im wcale nie dziwię

ladykitchen
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 207

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym

Karo in the Kitchen
Botwina do słoików na zimę 61

mniejszym, a czasem nawet w większym stopniu wartościowe niż sam burak. W naszym przepisie podpowiadamy jak przechowywać liście buraków na zimę. Botwina w słoiki, to przepis bardzo prosty, jednak warto wspomnieć o pewnych zasadach podczas przygotowywania tych przetworów. Należy bardzo dokładnie umyć, a nawet wymoczyć w wodzie liście przed pokrojeniem. W ten sposób pozbędziemy się z nich niepotrzebnych mniejszych(...)przepisy z buraczkami w roli głównej. Polecamy nasze kiszone buraczki , pyszne obiadowe buraczki zasmażane , a także buraczki na zimę . Polecamy też przepis na buraczki na zimno z jabłkiem oraz zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem . Życzymy smacznego! Artykuł Botwina do słoików na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Książki kucharskie część I 169

którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania produktów lokalnych i prostych, a mimo tego robiący cuda na talerzu. Jak już będę obrzydliwie bogata, to będę się tam stołować dzień w dzień, a ponieważ Magnus jest 5 lat ode mnie młodszy(...)żydowską z wielu krajów. Szef kuchni Solomonov zabiera nas do swoich miejsc. Apetyczna opowieść o rodzinie, więzach i tradycji. Ta książka zburzy wam wszystko, co wiedzieliście o robieniu hummusu. Zupa z soczewicy z jagnięcymi klopsikami została przez krytyków kulinarnych nazwana „Jerozolimą w misce”. Zahav znaczy złoty, autorzy przewidują złoty wiek dla kuchni żydowskiej i ja się im wcale nie dziwię

ladykitchen
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 157

Ta sałatka to chrupiąca i przepyszna feeria kolorów i smaków. Brokuł jedzony na surowo jest dużo delikatniejszy od swojego surowego brata, kalafiora – łatwo mu przez to

Karo in the Kitchen
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 101

walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia mięsa, przez co będzie twarde i pozbawione smaku. Można go smażyć, dusić, gotować i piec(...)wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do pieczenia oraz duszenia skrzydełka z indyka są delikatne w smaku i mają niską zawartość tłuszczu, dlatego świetnie nadają się do przygotowania baz do zup Przepisy z mięsem z indyka 1) PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 2) PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 3) KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Kuchnia MagdaLeny
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 178

organizm zahartuje się i uodporni na bakterie, wirusy, wahania temperatury. Ważną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD(...)smaku. Miód lipowy pachnie i smakuje jak lipa, jest wyborny, ale i dzięki gorącej pogodzie jest jak "koncentrat mineralno - witaminowy".     MIÓD jest stężonym roztworem cukrów, głównie prostych, jak glukoza i fruktoza, enzymów, kwasów organicznych, soli mineralnych, białek, związków azotowych, witamin, olejków eterycznych (zapachowych i smakowych), barwników, , a z pierwiastków soli, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, srebra, baru, chromu

Naturalna Kuchnia
Czekoladowe ciasto bananowe 80

kakao oraz powideł sprawia, że nabiera zupełnie innego charakteru. Tutaj również idealnie pasuje dodatek cynamonu lub przyprawy korzennej. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie  tutaj , polecam również przepis na proste  wegańskie ciasto bananowe Przepis na czekoladowe ciasto bananowe Składniki NA CIASTO 2 jajka szklanka cukru * (220 g) 3 małe banany (300 g bez skórki) ½ szklanki oleju(...)więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis

WegePrzepis