taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu. Sos jest(...)Podgrzewamy całość i redukujemy do odpowiedniej konsystencji. Jeśli potrzebujemy, zagęszczamy sos skrobią. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-pieczarkowy/ MieszamWGarnku Artykuł Sos pieczarkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwersji. Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu użyłem jednej papryczki chilli i wyszło dość pikantnie dlatego jeżeli wolicie łagodniejsze(...)porcji: Energia: 530,3 kcal Białko: 34,2 g Tłuszcze: 18,9 g Węglowodany: 54,1 g Krewetki z makaronem Jeśli lubisz wyraziste dania sprawdź również ten przepis – zupa dyniowa . Artykuł Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle pochodzi z serwisu Blog kulinarny - Ale Pysznie
ale Pyszniejedną z takich potraw stawiam dzisiaj na blogowym stole (propozycje wykorzystania kuchennych pozostałości znajdziecie w zakładce ekonomia w kuchni .) :) Oto pieczarki w ziołowej kruszonce kłaniają się w pas. Niezwykle proste danie, złożone z niewielkiej ilości bardzo powszechnych składników może wydawać się mało warte uwagi. Nic bardziej mylnego! Kiedy sama przygotowywałam te pieczarki po raz pierwszy byłam nastawiona do nich(...)Igiełki rozmarynu drobno posiekaj i dorzuć do cebuli. 5. Czerstwe pieczywo rozdrobnij na niewielkie części w robocie kuchennym lub pokrój nożem na małe kawałki (np: wielkości grzanek do zupy) i dodaj do patelni z cebulką. 6. Na patelnię z kruszonką wrzuć pozostałe masło, skórkę z cytryny i natkę pietruszki - podgrzewaj do momentu, aż pieczywo będzie rumiane i chrupkie. 7. Pieczarki
Kuchnia w Słońcu Skąpanakupnych kostek rosołowych, które nazywane są "niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony. Smacznego
Be Fit Be Stronggram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu cudownym grzybowym aromatem i kremową konsystencją sosu. Ja dzisiaj, z uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć(...)niego również łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość nadal gotowałem, aż do czasu, kiedy ilość płynu w głębokiej patelni uległa zmniejszeniu o połowę. Wtedy odlałem z patelni przy użyciu łyżki do zupy niewielką ilość wrzącego płynu i dokładnie wymieszałem go ze śmietaną 18%, a następnie dodałem tę śmietanę na patelnię. Zabieg ten daje pewność, że śmietana nie zważy się w kontakcie
Wyprawy kulinarnektórzy nas do tego zaczynają zniechęcać. 2. CZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy(...)krzywdę. Dobrze jest poszukać sobie wyzwania na 30 dni, (np. przysiady lub deska) bądź zainwestować w przydatne "gadżety" takie jak: hantle, skakanka czy hula-hop. Widzicie jakie to wszystko proste. DO DZIEŁA
Życie na widelcuracji tego, że co do zasady, nie umieszczam tu przepisów na zupy (wyjątkiem są te występujące w towarzystwie dań głównych) wersja ramen, którą tu zamieszczę, jest z małą ilością wody, tzw. abu-ramen. O samym ramen i przyszłym jego pojawianiu się na naszych ulicach pisałem już tutaj , przy okazji omawiania trendów kulinarnych. Dzisiaj skupię się na historii tego dania(...)Stanów Zjednoczonych pszenica. Tak ugruntowały sobie pozycje takie dania, o których pisałem wcześniej jak okonomiyaki i yakisoba , czy w końcu ramen. Oczywiście wszystko co tu napisałem nie było takie proste, bo istniała jeszcze różnica pokoleń, ale w końcu jak stare pokolenia zmarły, ramen zadomowił się na dobre i stał się ulubionym daniem pracowników fizycznych :) Dlatego największy boom był
Kryzysowa Książka KucharskaPić lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość(...)winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką
królestwo garówPrzy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy
Karo in the Kitchenniepospolite przepisy na dania z dyni z grupy Fitprzepisy na facebooku. Wiecie, że jest już na tam prawie 90 tysięcy? 90 tysięcy genialnych ludzi, z genialnymi pomysłami! 1. Dietetyczna zupa krem z dyni – Ulubienica! 2. Pieczona dynia z jarmużowym pesto, kaszą gryczaną i serem kozim Połączenie pieczonej dyni i jarmużu, to dla nas ciekawe zaskoczenie! Naprawdę! A do tego(...)spędzić ten czas w radosnym, a przede wszystkim zdrowym nastroju! A do tego dorzucamy nasz ulubiony wpis o hallowenowych przekąskach ! Artykuł Dynia – co można zrobić z dyni? Proste przepisy na dania z grupy Fitprzepisy pochodzi z serwisu Czynniki Pierwsze
Czynniki pierwszeKsiążka na niedzielę – nowe książki kulinarne i nie tylko Książka na niedzielę. Książka na niedzielę tak to kategoria na moim blogu, której dawno nie uzupełniałam
Kuchnia na wzgórzuDomowy sos słodko-kwaśny z piersią z indyka, ananasem i warzywami jest prosty i dość szybki do zrobienia, a smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy o wszystkich sklepowych gotowców. Podany z ryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne(...)attachment_9479" align="aligncenter" width="1200"] Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad z mięsem indyka: Kotlety Mielone Z Indyka – Najlepszy Przepis Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe Kofty Drobiowe – Przepyszne Szaszłyki Z Mięsa Mielonego Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis Pieczeń Z Pieczarkami I Serem Żółtym Chińszczyzna Na Szybko [caption
e-PrzepisyKulinarneBardzo dawno nie piekłam z dziewczynami w wirtualnej piekarni i tym razem postanowiłam nie odpuszczać ! Dokarmiłam zakwas, wyciągnęłam mąki z zakamarków szafki i zakasałam rękawy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie sprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa... Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie(...)wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt na smaka W poszukiwaniu slow life
Kulinarne przygody Gatityjuż dziś jak przysłuży Ci się obieraczka julienne! Obieraczka do julienne to przyrząd, który w swojej kuchni powinien mieć każdy miłośnik gotowania. Pozwoli nam ona w szybki i prosty sposób przygotować efektowną potrawę, która zachwyci zarówno smakiem, jak i swoim wyglądem. Wszyscy doskonale wiemy, że posiłki powinny być przyrządzone tak, by cieszyły zarówno oczy, jak i podniebienie osób(...)obieraczką przez długi czas. Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoraz kwasów Omega - 3. Smak granoli bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo okazało się, ze taka na wytrawnie też może być bardzo smaczna. Możemy dodać ją do sałatki, czy zupy. Ja bardzo lubię ją po prostu jeść solo, jest rewelacyjna, smakowo super skomponowana, idealna jako mała przekąska na wytrawnie. Do opakowania mamy dołączony mały spinacz, którym możemy po otwarciu zamykać opakowanie(...)czosnkiem Kolejne danie w 15 minut to zielona soczewica szpinak i czosnek. Tak samo jak poprzednie może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innego dania. Skład ma krótki i prosty. Jest tu zielona soczewica, suszony czosnek, suszony szpinak i suszona cebula i natka pietruszki. Żeby go przygotować wystarczy zagotować wodę, do której dodajemy sól i olej lub oliwę. Wsypujemy zawartość
kruche babeczkiPamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które
Moja DelicjaPamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które
Moja DelicjaZ kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie
ladykitchen