prosta zupa - 3675 przepisów (strona:195/245)

Kurczak po andaluzyjsku 223

Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką.     Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka(...)bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Przegrzebki z pomidorową salsą Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important

Pociąg Do Kuchni
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 205

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do

Karo in the Kitchen
Biały blok z bakaliami i wafelkami 181

dowolny smak, a jest ich kilka do wyboru. Ja postawiłam na nugatowe. Cała masa jest bardzo gęsta i wymieszanie wszystkich składników po dodaniu bakalii, herbatników i wafelków nie jest proste. Za to smak, zrekompensuje Wam wszystko Do złudzenia przypomina białą czekoladę. Możecie przełożyć masę do keksówki lub też zawinąć ją w folię spożywczą, tworząc kształt kiełbaski. Możecie też układając(...)mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/bialy-blok-bakaliami-wafelkami/ MieszamWGarnku Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje”   Artykuł Biały blok z bakaliami i wafelkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 179

można być spokojnym. Bardzo wysokie kary za nieprzestrzeganie przepisów skutecznie zniechęcają hodowców do oszukiwania. Skoro więc wszystkie kurczaki ze sklepowych półek są bezpieczne, czemu kurczaki zagrodowe są lepsze? To proste – rosną w najbardziej ekologicznych warunkach. Mówiąc wprost – są najbliższe tym z babcinego podwórka. Kurczaki (i kaczki) zagrodowe chowane są na ekologicznie czystym Podlasiu – w  małych rodzinnych gospodarstwach. Czas(...)obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym

Tradycyjna Kuchnia
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 150

Ricotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie(...)Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. ** Najlepiej wybierz ser o wyrazistym smaku, np. Comté. ***Ciastem wylep dno i boki, dobrze dociskając ciasto do brzegów formy. Jeśli używasz mniejszej formy, zmniejsz odpowiednio ilość poszczególnych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 156

jednak przygotować je jak najwcześniej. ZIELONE SZPARAGI: Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Im szparagi młodsze, tym odcięta końcówka powinna być krótsza. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu. Gotujemy je na stojąco, związane nitką ( by równo się gotowały ) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru(...)oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie

Ostra na Słodko
Koktajl szpinakowo - marchewkowy 149

Składniki : 28 dag marchwi  17 dag szpinaku Przygotowanie : Warzywa doskonale umyć ( marchew nie koniecznie obierać ze skórki, ale wyszorować), marchew pokroić drobno Przepuścić przez sokowirówkę

Proste Potrawy
Liebster Blog Award razy cztery 156

jedzenia - raczej proste ciasto. Ich smak przypomina mi dzieciństwo, poza tym wystarczy odrobina wanilii czy cynamonu, żeby nabrało zupełnie nowego charakteru. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie, to takie proste ciasta to codzienność, ale lubię wyzwania, więc od czasu do czasu lubię poszaleć z tortami. 5. Twoje ulubione czasopismo to...? Nie mam. Nie kupuję nic regularnie, ot, jak mnie(...)kuchni mogę szaleć o każdej porze dnia i nocy ( dosłownie! ). 2. Miseczka czy talerz - w czym wolisz przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Churros 220

zimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych.  W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica.... O dziwo moje dziecię je wszystko (tylko oliwki wydłubuje). W ogóle mojej córce w szkole smakuje jakoś bardziej. Nie wiadomo czy jedzenie jest rzeczywiscie takie pyszne(...)posypane tylko z wierzchu cukrem. Churosy są smaczne,  muszą być jednak ciepłe. Zimne robią  się  jakieś gumowate, więc nie czekajcie z jedzeniem. Są  one proste do zrobienia. Wystarczy rękaw cukierniczy z dziurką  w kształcie gwiazdki, głęboki olej i bardzo proste ciasto. Sama osobiście jednak nigdy nie robiłam... Przepraszam za te drobne

Lubczyk i Wanilia
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 399

jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które(...)gęsta masa.Podłużną formę smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach aż wierzch się ładnie zarumieni.To wszystko! Proste, a wiesz co jesz

W kuchni wieczorem
Kwaśnica 149

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i  ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica

mojewypiekiinietylko
Focaccia 170

charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych. Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest dość mętna(...)Pieczemy w 200 stopniach ok 25 min do zrumienienia. Podajemy z oliwą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kuchnia perska — najlepsze przepisy 51

goście. Gdy ryż ugotuje się w drugim garnku, okrasza się go żółtą esencją szafranową. Kolejnym typowym daniem jest gęsta zupa asz. Przypomina trochę marokańską harirę i ma mnóstwo wersji w zależności od tego, co akurat trafiło do garnka. Bez zupy ani rusz do tego stopnia, że w języku perskim kucharz to ten, co gotuje asz, a gotowanie to dosłownie gotowanie(...)mamy dostępu do oryginalnych przypraw czy składników? Mam dla Was kilka dań, które można zrobić z produktów, które masz w domu lub które są dostępne w każdym sklepie arabskim Proste przepisy kuchni perskiej Sałatka sziraska Składniki: 2 pomidory ogórek mała czerwona cebula pęczek mieszanych ziół: natka pietruszki, kolendra, mięta (ewentualnie suszona mięta) sok z połówki limonki 2 łyżki

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 135

kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie Trzeba poświęcić trochę czasu i zrobić je samemu. Zawsze wychodzą. Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju(...)złoto z obu stron. Podajemy z piwem, sosami 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/drozdzowe-krazki-piwa/ MieszamWGarnku Artykuł Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa krem z buraków z kiełkami 182

Zupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby(...)każdy ma swój gust i doprawia według siebie gdyż niektórzy jedzą na słodko buraczki, a inni na kwaśno).  Krem gotowy :) Rozlewamy do talerzy, dekorujemy śmietaną i kiełkami.  Prosta, smaczna i sycąca. Naprawdę polecam

Jedzeniomania