prosta zupa - 3675 przepisów (strona:193/245)

Pączki z ziemniakami i marmoladą 127

smak ziemniaków nie jest w ogóle wyczuwalny. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, robiąc z drożdży klasyczny zaczyn. Nie podaję w lukrze, ilości dodawanego cukru pudru a to z prostej przyczyny, bo nie mierzyłam tego Gęstość śmietany z jakiej korzystacie może być różna, dlatego dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.   Drukuj Pączki z ziemniakami i marmoladą Składniki(...)Smażymy na oleju. Każdy pączek odkładamy na papierowy ręczniczek. Lukrujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/paczki-ziemniakami-marmolada/ MieszamWGarnku Artykuł Pączki z ziemniakami i marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 171

wybornie. Dlaczego? Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli, która nadaje wspaniałego, złożonego aromatu pozostałym składnikom, przyprawionym ponadto jedynie solą i pieprzem. Przekonajcie się o tym sami przygotowując tę pyszną i prostą potrawę. Zapraszam:)Ryż + soczewica + cebula = pychaPowyższe równanie jest nieco naiwne, ale oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam(...)wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką.Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej. Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej.W

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 269

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę

Uwaga Babcia Gotuje
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 190

aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie(...)Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek

SzczyptaSmaQ
Jajka faszerowane 131

majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie. Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż. W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka(...)bułce tartej Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/ MieszamWGarnku   Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Podpłomyki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem 85

Staropolskie chlebki zwane podpłomykami, są najstarszą znaną formą pieczywa. Prymitywne placki wypiekane z mąki pszennej, wody i soli, niegdyś wypiekane na rozgrzanym kamiennym piecu lub blasze

ProstePesto.pl
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 240

pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego(...)kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko smaczne, ale stosunkowo szybkie i proste w wykonaniu. Składniki: 1 filet z kaczki 100g dyni 100g ziemniaka 100g masła 1 żółtko 1/2 cytryny 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżka wody szałwia sól pieprz gałka

Jacob Tastes
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 272

naszej lodówce! Jest tak cudownie uniwersalna - możecie przygotować z jej użyciem tyle wspaniałych dań - np. kanapka z cukinią i pomidorkami , cukiniowy makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej(...)miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza natką pietruszki, pokruszoną fetą i ziarnami. Uwagi - my polaliśmy sałatkę tylko oliwą - zależało nam na prostym, świeżym smaku warzyw! Świeżych ziół nigdy dość, dodajcie do niej co tylko lubicie! Smacznego

Plate of Joy
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 182

Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej i łatwej. Cebulę obieramy, jak najdrobniej kroimy. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy(...)piekarnika na 45-55 minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się obejrzałam, już 1/3 nie było. Z podanych składników powinno

Karo in the Kitchen
Ryby są super, czyli nowa książka Lidla 146

pomocy zwykłego grilla.  4. Ryba od kuchni. Czyli przechodzimy do konkretów. Jak przyrządzić rybę, z czym przyrządzić, jak doprawić, a także jak jeść.  5. Przystawki  6. Zupy  7. Dania główne  8. Święta  9. Grill  10. Owoce morza  Czyli jak widać jest wszystko, co w dobrej książce kucharskiej być powinno. A całość okraszona(...)się za bary z jednym z przepisów z książki. Żeby nie było, że tylko książki zbieramy. My także z nich korzystamy. A także po to, żeby pokazać Wam jak proste w przyrządzeniu są ryby. I jakie smaczne…  Zatem do zobaczenia i smacznego!  Ryby – mój ukochany temat.  Karol Okrasa

Marder&Marder Manufacture
Nakrycie pełne 69

układamy: widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz widelec do przystawki/ek. Po prawej stronie, również patrząc od środka układamy: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżka do zupy i nóż do przystawki/ek. Jeśli w planie znajduje się przystawka, którą spożywa się tylko widelcem, nóż do przystawki pomijamy. Nad górną częścią podtalerza układamy odpowiednie sztućce do deserów w kolejności(...)smak serwowanego trunku, który przecież z pieczołowitością dobieraliśmy do dań. O ogólnych zasadach doboru trunku do potrawy możecie poczytać TUTAJ , a o dokładnych temperaturach serwowania win TUTAJ . Prawda, że proste? Bon appetit!   The post Nakrycie pełne first appeared on Kate's Wine&Cuisine

Kate's Kitchen
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 337

płatkami owsianymi i otrębami żytnimi oraz nie zawiera drożdży. Jest to zdrowsza wersja pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie(...)IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE   Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7)  ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 240

płatkami owsianymi i otrębami żytnimi oraz nie zawiera drożdży. Jest to zdrowsza wersja pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie(...)IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE   Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7)  ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami

Kuchnia MagdaLeny
Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami 149

keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki(...)warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł. Smacznego! Chlebek smakuje wyśmienicie sam, potraktowany kremem pomidorowym sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych zup

greenscarf
Omlet ‘country style’ z wędzonym łososiem i ziemniakami 191

Na śniadanie, na lunch, na obiad czy na kolację – nieważne! Omlet to zawsze pierwszorzędny pomysł na szybki, pyszny, nieskomplikowany i sycący posiłek. Z odpowiednio dobranymi dodatkami

Karo in the Kitchen