prosta zupa - 3675 przepisów (strona:185/245)

Krem z buraków 111

Bardzo prosty, ale bardzo smaczny krem z buraczków. Lekko słodki, z delikatnym migdałowym posmakiem, podany z dekoracyjnym kleksem śmietany. Taki krem można zaserwować w czasie świąt, jest gęsty i bardzo sycący. Zamiast słonecznika do posypania można użyć posiekanych orzechów włoskich, krem można również wzbogacić ulubionymi przeprawami, na przykład tymiankiem. Przepis z grudniowego numeru Gotuj krok po kroku. Polecam(...)Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze, na środek nakładamy łyżkę śmietany i obsypujemy

Smak mojej kuchni
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewką 108

Chłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną potrawę. Jeżeli macie ogródek, to znajdziecie w nim połowę składników, a jeżeli nie, to z ich zakupem też nie powinniście mieć żadnych problemów. Zabieramy się do gotowania ☺ 20 min 4 Składniki: 6 dużych ogórków(...)dymkę. Wlać maślankę, śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zostanie Wam rzodkiewka, możecie pokroić ją i udekorować Wasz chłodnik Proste, prawda

Ania i Marcin gotują
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni 131

Pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior. Składniki 500 g pieczarek  1 pęczek dymki ze szczypiorem  1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka sosu sojowego(...)smażymy, aż cała woda odparuje. Pieczarki z patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Fanom pieczarek polecam inne przepisy na te popularne grzyby: Kremowa zupa z pieczarek Sałatka ze szpinaku i pieczarek Pasta z jarmużu i pieczarek Bukiet warzyw z patelni

My Chcemy Jeść
Ramen na kaczych kościach 105

Dzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny

Pora coś zjeść
Zupa-krem z selera naciowego z orzeszkami ziemnymi 267

przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;)   Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego   Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest(...)gotowy! Na samym końcu orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Podprażone orzeszki kroimy na kawałki, i w takiej formie wrzucamy od razu do ciepłej zupki. TADAM! Już, to takie proste – teraz wystarczy tylko zajadać! :) Smacznego! ;)   P.S. Przepraszam za mało estetyczne zdjęcie i brudne gary, następnym razem zrobię ładniejsze – tak przejęłam się próbowaniem i smakiem że zapomniałam

Jak gotować i nie zwariować
Kompot z owoców sezonowych 129

Składniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute

Proste Potrawy
ŻOŁĄDKI INDYCZE W SOSIE CHRZANOWYM. 181

bawimy się w tarcie korzenia. Nasze troski i problemy oraz cały wysiłek ograniczają się jedynie do znalezienia odpowiedniego słoiczka i... odkręcenia go. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste! Bardzo często skład załamuje a smak... nie zachwyca. Jeśli chodzi o chrzan, taki typowy, taki świąteczny, taki do wędlinki, do sałatki - mamy swojego faworyta po którego zawsze sięgamy. Jeśli(...)słowa o naszym sosie - my nigdy, przenigdy nie dodajemy mąki. Nie musimy niczym zagęszczać. Ba, my nie uznajemy takich poczynań w kuchni. Mąka - jak najbardziej, ale od zup, sosów i innych tego typu specjałów trzymamy ją z daleka. Z bardzo daleka. Nawet najmniejsza jej ilość w tego typu daniach doprowadza nas do niemiłego szaleństwa (i tu ubolewa szanowna Pani Babcia

Wypisz Wymaluj
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 166

nadążasz z ich wycieraniem. Łzy. Wzruszenia. Radości.  I odruch, którego nie da się powstrzymać, bo przebiegła cebula jest bezlitośnie nieugięta. Cebula.  Od niej niemal wszystko się zaczyna. Zupa. Potrawka. Sos. Całe kuchenne przedstawienie. Taki rytuał - ostry nóż i strumień łez.  Jak inicjacja, początek. Potem wszystko się zmieni.  Cebula złagodnieje. Łzy obeschną.  I przyjdzie pora niewidzialnego(...)smak. Kawałek po kawałku, jak strony książki, przyprawy i dodatki łączą się w opowieść.  Od pierwszej łzy po ostatni kęs wszystko układa się w doskonałą całość.  Prostą, chrupiącą, z nutą słodyczy, subtelnym aromatem anyżu, ostrością pieprzu i łagodnością śmietany. Rustic fennel pizza. Rustykalna pizza z karmelizowanym fenkułem i cebulą.  Który to raz prostota nie pozwala

KUCHARNIA
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) 280

Przygotowanie domowego żurku, włącznie ze zrobieniem własnego zakwasu, wcale nie jest trudne. Efekt jest tego wart. Otrzymamy pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę. Do tego mamy

Dieta bez mleka
Nieco zmodernizowane sznycle:) 173

Tradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2

Kuchnia Pełna Pasji
Majowa zupa 129

Maj to moj miesiac i to nie tylko dlatego, ze wlasnie wtedy obchodze urodziny. To tez czas gdy po zimie nastepuja cieple dni, tak upragnione i

Przysmaki Karolki
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 222

domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów.  Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny, że przemysłowo suszy się grzyby nawet z robakami. Kilka razy oglądałam takie paczuszki i kiedy przyjrzycie się dobrze to zauważycie jakie są dziurawe a czasami nawet ażurowe. Mnie(...)bardzo mokre. Przyniesione grzyby od razu czyścimy dokładnie i sortujemy. Do suszenia przeznaczamy owocniki całkowicie zdrowe, bez lokatorów. Nie uznaję suszenia grzybów z robalami - jak chcę mieć tłuściejszą zupę to dodam do niej łyżeczkę masła a nie maleńkie trupki. Wiem, owady i ich larwy to wartościowe białko i większość wykruszy się podczas suszenia, ale ja wolę jednak suszyć całkiem zdrowe

Smaczna Pyza
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 166

coś mi zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają, że jest nam cieplej i lepiej na świecie.   Smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnisz to…   W dzieciństwie(...)śledzik pod pierzynką czy mimoza. Bardzo lubiłam wtedy język i kulturę rosyjską. Na moim stole nie może też zabraknąć czegoś wietnamskiego, bo wychowałam się na Ochocie, gdzie łatwiej o zupę pho niż o rosół.   Na deser koniecznie pascha, którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni na rynku w Płońsku. Chociaż wtedy moim ulubionym deserem były kawałki wafli. Takie skrawki, które

Ugotowane pozamiatane
Pasztet z bakłażana i cukinii 653

Lubię robić warzywne pasztety, gdyż są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kolejny przygotowany przeze mnie przepis na tego rodzaju smarowidło jest równie prosty, co apetyczny i aromatyczny. Mogę pochwalić się także tym, że w końcu udało mi się uzyskać idealną konsynsencję pasztetu, dzięki której pasztet z bakłażana jest gęsty i zwarty, a przy tym mokry i delikatny. Zapraszam wszystkich(...)szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie odstawiam do ostygnięcia (wody nie wylewam - wystarczy przyprawić i już mam bazę pod dowolną zupę). Bakłażana, cukinię i cebule obieram i kostkę w kostkę. Czosnek miażdżę i siekam. Cebulę smażę do zeszklenia na oleju, następnie dodaję czosnek i warzywa. Podsmażam do zmięknięcia warzyw. Pomidory kroję

VegUlka
Dietetyk podpowiada: 7 sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. Aby schudnąć musisz... jeść! 155

Czy wiesz co jeść aby schudnąć? 7 sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów i darmowa dieta dla Ciebie! Zacznij już dziś: 1. Zamień talerz na mniejszy

IzaGotuje